איגרות חוב ממשלתיות בעולם
בסיכום שבוע איבדו האיגרות לשנתיים 23 נקודות בסיס והן נסחרות בתשואה של 3.9%. האיגרות ל- 10 שנים השילו 15 נקודות בסיס מתשואתן והן סגרו את השבוע ברמה של 4.38%.
בתחילת השבוע נראה היה כי הגרוע מכול בשוק הנדל"ן כבר מאחורינו, מדדי מנהלי הרכש לסקטור הייצור והשירותים בחודש אוגוסט היו מעל 50 נקודות ולפיכך המשיכו להצביע על המשך ההתרחבות בתחומם. גם פרסום ספר הבז' (ספר הסוקר את ההתפתחויות הכלכליות באזורים שונים בארה"ב ומפורסם על ידי הבנק המרכזי כשבועיים לפני כל ישיבת ריבית) הראה כי אומנם קיימת האטה בענף הנדל"ן במרבית אזורי ארה"ב ואולם היא אינה משפיעה בינתיים על יתר ענפי הכלכלה. לפיכך התנהל המסחר באג"ח ביציבות תוך נטייה לעליית תשואות קלה בטווחים הארוכים יותר.
התמונה השתנתה מן הקצה לקצה ביום שישי, עת התפרסם דו"ח התעסוקה לחודש אוגוסט. אומנם שיעור הבלתי מועסקים נותר ברמה נמוכה יחסית של 4.6% ואולם לראשונה מאז חודש אוגוסט 2003 נרשמה ירידה במספר המשרות במגזר הלא חקלאי. מספר המשרות שנגרעו היה זניח יחסית ועמד על 4,000 משרות ואולם התוצאה הפתיעה מאוד את המשקיעים, שציפו דווקא לתוספת של 100 אלף משרות. תוצאות הדו"ח אותתו למשקיעים שייתכן והמשבר בשוק הנדל"ן עמוק משחשבו תחילה וכי כלכלת ארה"ב עלולה לשקוע למיתון והתוצאה הייתה ירידה חדה של כ- 20 נקודות בסיס בתשואת האיגרות במהלך יום המסחר האחרון של השבוע.
תוצאות דו"ח התעסוקה הגבירו את ציפיות המשקיעים כי הבנק המרכזי ימהר לנקוט בצעד מהיר וחד של הורדת ריבית, אולי אף לפני ישיבתו הבאה ב- 18 בספטמבר. אנחנו מוסיפים להעריך כי הבנק המרכזי ימשיך לנקוט בצורה זהירה יותר, אומנם הוא לא יוכל להתעלם מתמרור האזהרה שבדו"ח התעסוקה והשאלה כעת היא לא האם הוא יוריד את הריבית אלא מתי הוא יעשה כן. יחד עם זאת, בהעדר פרסום אינדיקאטורים כלכלים משמעותיים עד לתאריך הישיבה, להוציא מכירות קמעונאיות שיתפרסמו בסוף שבוע זה, אנו סבורים שבכירי הבנק ימתינו עד ה- 18 בספטמבר ורק אז יורידו את הריבית בשיעור מתון של 0.25% (הורדה של 0.5% אפשרית בסבירות נמוכה יותר) ולא יענו ללחץ השווקים להוריד את הריבית בשיעור חד הרבה יותר ועוד לפני הישיבה הקרובה.
בהקשר זה ראוי להזכיר את התבטאותו מסוף השבוע של חבר הבנק המרכזי Charles Plosser, שטען כי הבנק המרכזי לא חייב להגיב לכל מהומה בשווקים הפיננסים בהורדת ריבית וכי המשבר בשוק הנדל"ן אומנם גורם לעליית רמת אי הוודאות בנוגע לצמיחה ואולם המשבר צפוי לפחות בהדרגה וכלכלה ארה"ב תמשיך לצמוח בשנת 2008.
אנו סבורים כי לאחר ירידת התשואות החדה בעקבות פרסום דו"ח התעסוקה רמת התשואות הנוכחית של אג"ח הממשלתיות כבר משקפת במידה רבה מהלך של הורדת ריבית חדה ומהירה של הבנק המרכזי ולפיכך הפוטנציאל להמשך ירידת התשואות הוא מוגבל.
ציפיות האינפלציה המגולמות באג"ח הצמודות למדד (TIPS), עומדות על כ- 1.63% בטווחים הקצרים (לעומת 1.6% לפני שבוע) ו- 2.19% בארוכים (כמו לפני שבוע). השקעה ב- TIPS הקצרות עשויה להיות מעניינת שכן שיעור השינוי השנתי של מדד כלל המוצרים לצרכן העירוני, צפוי להיות גבוה משיעור זה.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
מאת: עינת סקורניק - ראש ענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי.