הפיילוט של האצבע
ביום רביעי האחרון פורסמה ידיעה שבישרה לתושבי המדינה כי עוד מעט, כאשר הם ילכו לבחירות (בישראל כידוע הולכים הרבה פעמים לבחירות), הם יוכלו לשכוח מפתקי ההצבעה המסורתיים, כי הם יצביעו בצורה אלקטרונית. ולא סתם, אלא באמצעות מסכי מגע שיהיו בקלפיות בכל הארץ. אמריקה על רגל אחת. ועוד חידוש: הם כבר לא יצטרכו לזכור היכן נמצאת הקלפי שלהם, ולכתת את רגליהם לשם. בכל מקום שבו תהיה קלפי עם עמדת מחשב, יוכלו לממש את זכותם להצביע - ולא משנה היכן הם נמצאים, בעניייני עבודה בחיפה, או בג'קוזי באילת.
למרות שמשרד הפנים טרם הוציא על כך הודעה רשמית, כל כלי התקשורת עסקו בכך. יום לאחר פרסום הידיעה, הופיע שר הפנים, מאיר שטרית, בטקס הפרידה מאיציק כהן, ואמר בין היתר כי המשרד הולך לפיילוט בנושא בחירות אלקטרוניות. זאת, משני טעמים מרכזיים: האחד, מניעת זיופים וחיסול תופעות פסולות שאפיינו בחירות במרכזי מפלגות שונות, והשני - מתן אפשרות לכמה שיותר אזרחים להצביע בכל מקום, ללא צורך בטרטור הכרוך בהצבעה סמוך למקום המגורים.
עד כאן הכל טוב ונחמד: מדינת ישראל צועדת קדימה ומצטרפת לשורה לא גדולה במיוחד, של מדינות שמיישמות מזה כמה שנים בחירות ממוחשבות, ובכללן כמובן, ארצות הברית של אמריקה. בישראל, הנושא של בחירות ממוחשבות אינו חדש. בוודאי לחברות כמו מלם, קומדע, טלדור ולחברה לאוטומציה, שמנכ"לה הנוכחי – גלעד רבינוביץ', עמד בראש מערכות בחירות לכנסת פעמים רבות, בתפקידו כמנכ"ל מלם, הממחשבת את הבחירות בישראל. הוא ואחרים התעוררו בבוקר יום רביעי והופתעו. הם לא הבינו מה השתנה במדינה הקטנה הזו, בהיבט הבחירות הממוחשבות, שהם לא יודעים עליו? מה קרה בן לילה, שלא קורה כבר 60 שנה?
בדיקה קצת יותר מעמיקה ושיחה עם האנשים הנכונים, העלתה שתי מסקנות: האחת - שום דבר מהותי לא קרה. טכנולוגיה חדשה לא נולדה באותו לילה גורלי, שבין שלישי לרביעי. השניה - השר שטרית מאוד רוצה לקדם את הנושא, הוא גם יוזם שינוי חקיקה ומאיץ בכל הגורמים לעבוד מהר יותר. המקור לאותן ידיעות, הוא סדרת דיונים שנערכה באחרונה במשרד הפנים. את הדיונים יזם השר שטרית, כדי לקדם יוזמות מיחשוב ותקשוב לשירות לאזרח. ביו היתר דנו שם במכרז תעודת זהות חכמה, שתקוע עמוק כבר כמה חודשים וגם באפשרות למחשב את הבחירות במדינת ישראל. אם אכן חזונו של השר יצלח - זה יכול להיות נכס נאה שירשום לעצמו בטאבו, בבחירות הפנימיות בקדימה שתתקיימנה במהרה בימינו.
באותם דיונים השתתפו גורמים מקצועיים, כולל נציגי חברות ספקיות. אלו הסבירו לשר שהכלים לבחירות ממוחשבות כבר קיימים כמעט 10 שנים בישראל, כי נעשו לא מעט פיילוטים, וכי נציגי הממשלה, ונציגי ועדת הבחירות המרכזית צפו ביותר ממצגת אחת. כך, למשל, בחברת קומדע, שמקדמת את הנושא באופן קבוע, אף ערכו לאורחים המכובדים הדגמות מעשיות, והראו כיצד עובדת מערכת בחירות ממוחשבת. הכל דיגיטלי, נקי, מהיר, ומיידי. אבל כל אלו לא שכנעו את הפוליטיקאים, והמערכות הממוחשבות נשלחו למרתפים, לאיחסון אחר כבוד, עד שיימצא הפוליטיקאי שיגאל אותם. שטרית רוצה להיות הפוליטיקאי הזה, בהנחה שבסידור העבודה המתגבש - הוא זה שיטפל בצד הפוליטי והחקיקתי של שינוי שיטת הבחירות.
אנשי ה-IT מזיעים קלות עכשיו הוטל הכדור אל פתחם של אנשי הטכנולוגיה. אלו - אפשר לומר בשקט, התחילו קצת להזיע. באחת הישיבות הם ניסו לרמוז לשר שאולי כדאי קצת לחכות, בכל זאת, יש מעט ניסיון בעולם בנושא, ומנגד – יש דיווחים על יותר מדי תקלות. אנחנו מדינה קטנה, אמרו לו, בחירות אלקטרוניות לא ממש נחוצות בכל עיר וכפר. אבל השר, שיודע היטב את משמעות הדחייה - כמוה כביטול - הורה לצאת לפיילוט. פיילוט זעיר, ספק אם מייצג. הבחירות שתיערכנה בקרוב ל-10 מועצות אזוריות, עם מספר נמוך וידוע של בוחרים, תהיינה גם ממוחשבות. גם שם, הבחירות האלקטרוניות תהיינה אופציה שניה, בבחינת גיבוי, רק כדי לטעום ולראות איך זה עובד. מועדן של הבחירות הוא בסוף השנה, מה שאומר שלוח הזמנים להכנת המערכות הוא פשוט בלתי אפשרי.
מעבר לספקי המערכות - הביצוע והאחריות הטכנולוגית של נושא המיחשוב, קביעת התצורה, והארכיטקטורה – כל אלו מופקדים בידי משרד האוצר, אגף החשב הכללי, ובתוכו - באחריות בועז דולב, מנהל ממשל זמין. המכרז שיהיה לבחירת הספקים - ייעשה על ידי משרד הפנים.
דולב אומר שבחירות אלקטרוניות אינן מיקשה אחת, אלא מורכבות משורה ארוכה של תהליכים, שכל אחד מהם הוא לכאורה עצמאי. "היתרונות ברורים", אומר דולב ואין איש שחולק על כך שהגיע הזמן שגם מדינת ישראל תצעד קדימה.
השלב הראשון במיחשוב תהליך הבחירות הוא המשרד של ועדת הקלפי. זוהי יחידה עצמאית, שהקושי למחשבה הוא מזערי, ויכול להיעשות כבר בבחירות הקרובות. על פי אחד התסריטים שנעשו במסגרת זו, כל אחד מחברי ועדת הקלפי, יגיע בבוקר הבחירות ויזדהה באמצעות כרטיס חכם. לאחר שמערכת המחשב זיהתה את העובד ואישרה לו להיות חבר קלפי, הוא יכול להתחיל לתת שירות לאזרחים שיגיעו לקלפי. אלו יוכלו להזדהות באמצעות כרטיס חכם, או חתימה אלקטרונית. בדרך זו ניתן לייעל את עבודת הקלפי, לקבל נתונים בזמן אמת אודות כמות המצביעים, ואחוזי ההצבעה. לכאורה, מקטע זה יכול להיות מעשי, כי מדובר במערכת סגורה, בערך כמו למחשב משרד שקשור להרבה סניפים.
האצבע והמסך: סליחה, תקלה השלב השני, המעניין יותר - הוא שלב ההצבעה. כאן, אומרים כל המומחים - נדרשת זהירות רבה. הטכנולוגיה קיימת, מסכי מגע אינם המצאה של השנים האחרונות והם פועלים וקיימים באינספור יישומים. אבל תהליך זה מעורר הרבה התנגדויות וחששות. כי מדובר בסופו של דבר במכונות, שיש להן נטייה להתקלקל, או לא לדייק, יש בעיות קשות של גיבוי, ובנוסף, הבעיה שמטרידה יותר מכל ועליה שוקדים דולב וצוותו היא - אבטחת חשאיות הבחירות ומניעת כל אפשרות לפרוץ למערכות הבחירות. כי דווקא התהליך השלם - של הזדהות ממוחשבת של האזרח ודפוס ההצבעה שלו במסך המגע, יכולים להיחשף על ידי פעולות הצלבה לא מסובכות במיוחד, של מומחי כריית מידע ואנשי תוכנה. זהו הסיוט של כל המפלגות וגם של האזרחים. עד היום לא נמצא פתרון מוחלט לבעיה זו.
העולם מלא בסיפורי כשלים ותקלות של מכונות הצבעה שהשתתפו בבחירות בשורת מדינות, בעיקר בארצות הברית. ביבשת זו, אחרי הבחירות האחרונות לנשיאות, יותר מ-23 מדינות דיווחו על כשלים במערכת ההצבעה האלקטרונית, קולות יקרים נפסלו ומועמדים נשארו בחוץ - בגלל העדר תיעוד מלא. חבר קונגרס אחד מהמפלגה הדמוקרטית, הפסיד בבחירות המקדימות 400 קולות ובשל כך לא נבחר. הוא הגיש תביעה נגד יצרן מכונות ההצבעה, תביעה שנדחתה על הסף.
במדינות שונות, כמו בארצות הברית, מיחשוב תהליך הבחירה אינו דווקא במסך מגע, אלא על ידי פתקי הצבעה מסורתיים - בפורמט של כרטיסי ניקוב, שניתנים אחר כך לסריקה ולספירה ממוחשבת. זה היה הדור הראשון של בחירות ממוחשבות, שהחל בשנת 1996 ואחר כך עבר לסריקות אופטיות של פתקי ההצבעה ולמסכי מגע. השיא הוא בחירות וירטואליות לחלוטין, שנערכות מהמחשב הביתי או האזורי בועידת קלפי ומשם הנתונים מועברים ישירות לחדר המחשבים של ועדת הבחירות. אסטוניה היא בינתיים המדינה היחידה שיישמה רעיון מהפכני זה, ושם גם ידעו לתת פתרונות לנושא הזיוף.
שהרי אם אתה מצביע מכל מחשב שמחובר לרשת האינטרנט, אתה עלול, או עשוי, להיות מושפע מרצונותיהם של כל מיני גורמים. כלומר ההצבעה שלך לא תהיה חופשית. מה עשו האסטונים? קבעו בחוק שהצבעות באמצעות האינטרנט תיערכנה במשך ארבעה ימים ובמשך תקופה זו יכול כל אזרח להצביע כמה פעמים שירצה, אבל רק ההצבעה האחרונה שלו - היא זו שקובעת. כך, אם הוא הושפע בדרך כלשהי, עדיין יש לו אפשרויות מילוט עד למועד הקובע. באתר של עורך הדין אביב אילון, ממשרד אילון אגרט, מופיע מאמר, בו נכתב בין השאר, כי ממחקר שהוזמן על ידי מדינת קליפורניה, עולה כי מערכות המיחשוב עדיין לא מאובטחות מספיק וניתן לפרוץ אותן ולפגוע בחשאיותן. לקראת הבחירות הבאות פועל הממשל להסמיך שתי מעבדות מרכזיות, אשר תבדוקנה את המכונות שיוצאות מקווי הייצור של יצרני מכונות ההצבעה.
השורה התחתונה: המציאות כידוע חזקה מכל דימיון. כוונתו של השר שטרית - היא חיובית. אבל בפועל, בתוך עמו הוא חי. הפיילוט במועצות האזוריות ייצא לדרך. אשר לבחירות המקומיות, כל ההערכות הן שהן תתקיימנה עדיין בשיטה הידנית, כאשר במקומות שונים תיערכנה במקביל גם בחירות ממוחשבות. משמע, מעין פיילוט חי בקנה מידה רחב, לא מחייב ברמת הקריטיות שלו. רק לאחר שיופקו כל הלקחים, יוכל הפיילוט של האצבע הממוחשבת לצאת לדרך - לקראת הבחירות הבאות, שאיש עדיין אינו יודע מתי תתקיימנה. והיה וכן - גם אז עדיין לא ניפרד סופית מפתקי ההצבעה. זו טכנולוגיה עם הרבה מאוד ברקסים.