ארה"ב מרכינה ראשה וזוכרת את ה-11/9
העובדה כי יום השנה השישי למתקפת הטרור של ה-11 בספטמבר יוצא לראשונה ביום שלישי, ממש כמו ביום בו תקף אל-קאעידה את חבל הטבור של האמריקנים, רק ממריצה את מלאכת הזיכרון של אחד האירועים הטראומתיים והמכוננים בהיסטוריה האמריקנית של השנים האחרונות. תושבי ניו-יורק עושים כל שביכולתם כדי לשמר את הדרך בה הם מנציחים את התאריך הכאוב, אולם גם טקסי ההתייחדות הללו כבר מעוררים מחלוקות.
טקסי הזיכרון של ה-9/11 שיערכו היום ברחבי ארצות הברית ישקפו רבות מההשפעות הרגשיות של אותו יום נורא על נפש האומה האמריקנית, השפעות אשר שלטו בשיח הפוליטי במדינה בשש השנים האחרונות.
"זה מסוג האירועים שמבחינה רגשית לא ידהה עם הזמן אלא, עד שיחלוף הדור שחי באותה העת", אמר לארי סבאטו, מנהל המרכז לפוליטיקה באוניברסיטת וירג'יניה. "זה לוקח זמן. לדוגמה, רק בשנות ה-60' ניתן היה לדון במתקפה על 'פרל הארבור' באופן רציונלי מבלי להשתמש בכינויי גנאי של היפנים".
אולי בשל אותו כאב לאומי - יום הזיכרון לחטיפת מטוסי הנוסעים שהתנגשו במגדלי הסחר העולמי, במבנה הפנטגון ובשדה בפנסילבניה, אירועים טראגיים בהם נהרגו 2,993 בני אדם - קרובי משפחותיהם של הנספים רגישים לכל שינוי הנוגע לטקסי הזיכרון.
הציבור לחץ לשידור הטקס
לאחר חמש שנים בהן נערך טקס ההנצחה במקום בו קרסו מגדלי התאומים, הוחלט להעתיק את מיקום האירוע בשל עבודות בנייה במקום. משפחות הקורבנות הפגינו והעירייה הרימה ידיים והתירה להן כניסה מוגבלת לאתר התת-קרקעי, שם יוכלו להניח פרחים לזכר יקיריהם סמוך למקום בו עמדו המגדלים. "זה עדיין כמו לבקר בקבר ביום השנה למותו של אדם", אמרה רוזלין טאלון, שאחיה הכבאי שון טאלון נהרג במתקפת ה-11 בספטמבר.
אולם, טקס הקראת שמותיהם של הקורבנות אכן "עבר דירה", לפארק "זוקוטי" שמדרום-מזרח לאתר התרסקותם של מגדלי התאומים. קרובי משפחותיהם של חלק מהנספים הביעו דאגה כי הפארק יהיה קטן מדי מלהכיל את אלפי האנשים שיגיעו לציון יום הזיכרון, אך גורמים בעירייה העריכו כי מדי שנה מגיעים פחות אנשים לטקסים אלו וכי למעשה יהיה מקום רב יותר מאשר בשנים עברו.
רשת הטלוויזיה המקומית WABC-TV החליטה בתחילה שלא לשדר בשידור חי את טקס הקראת שמותיהם של הנספים, שלרוב נערך למעלה מ-4 שעות, והעדיפה לשדר תוכנית בוקר רגילה. אלא, שההתנגדות הציבורית העיקשת עשתה את שלה, והרשת נאלצה להיכנע ללחץ ולחזור בה מהחלטתה.
הטקסים ישתנו עם הזמן
שינוי נוסף שייערך השנה בטקס יהיה בהקראת שמות הקורבנות. זאת, לאור העובדה כי מניין ההרוגים במתקפת הטרור עלה השנה בספרה אחת, לאחר שנקבע כי מותה של פלישיה דון-ג'ונס ממחלה ארוכה וקשה, נגרם לאור חשיפתה לאבק הרעיל שהתפשט לאחר קריסת מגדלי התאומים.
ראש עיריית ניו-יורק, מייקל בלומברג, אמר כי הטקסים ימשיכו להשתנות עם הזמן. "אני חושב שאחד האתגרים שיש לנו כחברה, הוא איך שומרים על זכר ה-11 בספטמבר חי ועל השיעור של המתקפה ההיא", אמר. "אנחנו חושבים שצריך לנסות ולשנות את הטקס מדי שנה. חייבים לשנות, כדי לשמר את הרלוונטיות שלו".
אולם גם אירוע הזיכרון של ה-11 בספטמבר, אינו יכול להיות מופרד לחלוטין מפוליטיקה. במיוחד, כשראש העיר לשעבר רודי ג'וליאני הינו מועמד לנשיאות ארצות הברית. ג'וליאני מוביל ברוב הסקרים להיות המועמד של המפלגה הרפובליקנית, בעיקר בזכות כוח שצבר באותה התקופה שלאחר המתקפה העקובה מדם שאירעה לפני שש שנים והבטחתו לשמור על ביטחון המדינה.
"הפיגועים יהיו חלק ממערכות הבחירות"
כמה קבוצות המייצגות את משפחות הקורבנות, מתנגדות להעניק לג'וליאני אפשרות לנאום בטקס ההנצחה כמדי שנה, מתוך דאגה כי הוא ינצל במה זו כדי לקדם את מועמדותו לנשיאות. אך ג'וליאני ינאם כמתוכנן, ועוזריו מתעקשים כי הוא לא יעשה שימוש פוליטי במעמד.
"הייתי שם כשזה קרה, והייתי שם כל שנה מאז", אמר ג'וליאני במהלך הקמפיין שלו לנשיאות בפלורידה. "אם לא אופיע, זה יהיה חריג באופן יוצא מגדר הרגיל. כאדם ערכי, לא אוכל לחיות עם עצמי. אני אעשה זאת כל עוד הם ייערכו את הטקס".
פרופ' דאג מוזיו, מומחה למדיניות ציבורית במכללה בניו-יורק, אמר כי אין מנוס מפני שימוש במועד זה בפוליטיקה. "כל עוד יש מלחמה בטרור ויש פוליטיקה של טרור, 11 בספטמבר יהיה הסמל לכך", הסביר מוזיו. "ללא ספק, האירוע תמיד יעמוד במערכות הבחירות".