"ישראל צילמה מתקני גרעין בסוריה"
האם טיסות חיל האוויר הישראלי בסוריה בשבוע שעבר, שמעוררות סערה בישראל, בסוריה ולמעשה במדינות רבות הקשורות ליחסי האזור, באו בעקבות טיסות שקדמו להן למטרת צילום מתקני גרעין בסוריה, שישראל מאמינה שסופקו על-ידי קוריאה הצפונית? כך לפחות טוענים בכירים אמריקנים, הן במשרד ההגנה והן מהבית הלבן, שהתראיינו הבוקר בעילום שם לעיתון ה"ניו-יורק טיימס".
לדברי בכיר בממשל הנשיא בוש, ישראל ביצעה לאחרונה כמה "סיורים אוויריים" מעל שטחה של סוריה, וצילמה תמונות של מתקנים גרעיניים לכאורה, שישראל מאמינה כי סופקו מקוריאה הצפונית. עוד סיפר הבכיר כי גורמים ישראלים סבורים שקוריאה הצפונית פרקה חלק מנשקה הגרעיני בשטחי סוריה.
"הישראלים חושבים שקוריאה הצפונית מוכרת לאיראן ולסוריה מעט מתעשיית הגרעין שנותרה לה", ציין הבכיר. לדבריו, לא ברור האם התקיפה הישראלית סיפקה איזו שהיא הוכחה לתיאוריה הזו.
במקביל, אחרי ימים של שתיקה מצד ממשלת ישראל, בכירים אמריקנים אישרו אמש כי חיל האוויר הישראלי תקף מטרות בתוך סוריה בשבוע שעבר. בכיר במשרד ההגנה האמריקני אמר כי המטוסים הישראליים תקפו לפחות מטרה אחת בצפון סוריה. עם זאת, ציין הבכיר כי טרם ברור במה בדיוק פגעו כלי הטיס ומה היקף הנזק.
בכירים בוושינגטון אמרו כי ככל הנראה מטרות התקיפה היו מצבורי נשק מוטמנים, שממשלת ישראל מאמינה שנשלחו מאיראן היישר לידי חיזבאללה, דרך שטחה של סוריה. איראן וסוריה הן תורמות ידועות של ארגונו של נסראללה, וקציני המודיעין האמריקני הבהירו כי שטף קבוע של תחמושת מאיראן מועבר דרך סוריה לתוככי לבנון. פנייה זועמת למועצת הביטחון
לא רק ארה"ב, אלא גם האו"ם הפך מעורב בתקרית שאירעה לכאורה בשמי סוריה. סוריה הביעה מחאה באו"ם בתגובה לתקיפה, והאשימה את ישראל ב"הפרה בוטה" של המרחב האווירי שלה.
במכתב שיועד לחברי מועצת הביטחון, כתב שליח סוריה לאו"ם, בשאר ג'פארי, כי ישראל הטילה תחמושת על אף שלא גרמה כל "נזק חומרי". סוריה הביעה את מחאתה באמצעות קטר, הנציגות הערבית במועצת הביטחון, כך מסרו הגורמים האמריקנים. אתמול נדון הנושא במועצת הביטחון, אך לא נקבעו כל מסקנות.
בהמשך לדברים, הן ישראל והן ארה"ב בחרו שלא להביע תגובה רשמית על התקרית. דובר מחלקת המדינה האמריקנית, שון מק'קורמק, הפנה את כל השאלות אל עבר ישראל וסוריה, אולם דובר השגרירות הישראלית בוושינגטון סירב להגיב. "ישראל יצרה חור באדמה הסורית" הדיווח הבוקר הוא המשכו של הפרסום מאמש של רשת ה-סי.אן.אן האמריקנית, שדיווחה כי תקרית חדירת המטוס של צה"ל לשטח סוריה היתה למעשה מתקפה צבאית מתוכננת של ישראל, בליווי כוחות קרקעיים, על מערכות נשק שהועברו לסוריה על-ידי איראן ויועדו אליה או אל החיזבאללה. על-פי הדיווח, בעקבות התקיפה נוצר חור גדול באדמת המדבר בצפון סוריה. בנוסף דווח כי בישראל מרוצים מתוצאות המבצע.
בנוסף לדיווח ב-סי.אן.אן, סוכנות הידיעות אי-פי דיווחה אמש כי פקיד ביטחוני אמריקני אמר שחדירת ישראל למרחב האווירי של סוריה, בשבוע שעבר, היתה חלק מתקיפה אווירית "בעומק השטח הסורי", תקיפה שפגעה במטרתה. המקור, שביקש לא להיחשף, אמר כי הוא אינו יודע מה היתה מטרת הפעולה.
כריסטיאן אמנפור, אחת הכתבות הבכירות של סי.אן.אן, דיווחה כי "לדברי המקורות, ישראל ביצעה פעולה התקפית נגד מטרות בסוריה. בהתקפה אווירית ייתכן והיו מעורבים גם כוחות קרקעיים שהיו אולי כוחות קדמיים של בקרת מטוסים, או יחידות קרקע שביצעו הערכות לגבי תוצאות ההפצצה בשלב שאחרי ההתקפה".
אמנפור דיווחה עוד כי "בלילה שבין יום רביעי לחמישי, חיל האוויר הישראלי תקף את סוריה בתוך שטחה, כך אומרים מקורות באזור ומקורות אחרים באזור מאשרים זאת".