גרינספאן ממשיך לייצר רעש: ספרו מאשים את ממשל בוש בפוליטיזציה של הכלכלה ללא תכנון

בין השאר הוא כותב, כי הממשל פעל מתוך אינטרסים פוליטיים להפחית מיסים ללא יצירת מנגנון הגנה מפני הזינוק בגרעון. בעתיד הוא מעריך, נראה החלשות של הלחץ לאינפלציה בשל עליית מחירי היבוא מסין
שי פאוזנר |

למרות כבוד מקצועי מוצהר לעמיתו-מחליפו, בן ברננקי, ממשיך נגיד הפד הקודם, אלן גרינספאן להמטיר ביקורת על ההתנהלות של ראשי המערכת הכלכלית האמריקנית שוב ושוב. הפעם עושה זאת גרינספאן במסגרת שלא היתה אמורה להיות ציבורית, לכאורה - אך הועברה כנראה במלואה לעיתונות הכלכלית האמריקנית ביממה האחרונה.

המדובר הוא בספר האוטוביוגרפי שכמקובל בארה"ב - בוא יבוא בקרוב, הכולל לא מעט ביקורת על השתלשלות הנעשה בכלכלה במשק האמריקני בשנתיים שמאז לכתו מהפד - בעיקר וכמעט במכוון בשנת בחירות - נגד ממשל בוש והמפלגה שלו, המפלגה הרפובליקנית.

אם מחפשים את העתיד בדבריו החשובים של הנגיד הקודם - כדאי לשים לב לפרק שהודלף אתמול לעיתונות, העוסק התחזית שלו בעניין השפעת סין על העולם. הוא מניח כיום, כי התהליך של העלאת המיסים על היבוא מסין שכבר החל בארה"ב, ימשך ויאפשר למנוע התפרצות אינפלציונית ארוכת טווח.

שיא הדלפה בוצע ביממה האחרונה, לקראת סבב ראיונות אישיים עם גרינספאן בתקשורת האמריקנית - שנועדו לקדם את מכירות הספר שלו.

גרינספאן מאשים את הממשל, כי הוא נוהג כבר שנים לפעול ללא תיכנון לטווח ארוך - ממש מתעלם ממנו, אומר הנגיד לשעבר. הוא מסביר, כי בשל העובדה שברוב תקופת בוש, שלט בקונגרס רוב רפובליקני - הפעולות הכלכליות היו מתואמות עם הבית הלבן, למרות שבעצם היו אמורות להיות מנוגדות לא פעם לדרישות ושאיפות הנשיא.

עוד מאשים גרינספאן, כי ההחלטות נבעו בקונגרס הרפובליקני ברובו - בעיקר מתוך רצון לשמור על רמות ריבית המתאימות לדרישות השוק עסקי וללא התחשבות בצרכים האמיתיים של המשק האמריקני. הוא אף כותב בספר, שבניגוד לביקורת נגדו - הוא לא היה זה שהביא לאישור תוכנית הקיצוץ במיסים של בוש לפני כחמש שנים - תוכנית שהוכרה בסופו של דבר, כסיבה בולטת מתוך שלל הסיבות שהפכו את הגרעון של ממשל בוש לכל כך מסוכן למשק שבראשו עמד. הוא אומר שהצביע בעד התוכנית, אך כי דרש "לגדר" את ביצועה בהבטחה למניעת חובות עתידיים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה