הקיבוצים מציגים: תקנון שיסדר יחסים בין יזם לקיבוץ

כולל בין היתר, מידע על כללים לניהול השוטף של היזמות מבחינת החלטות הקיבוץ והחוק. סעיף ההשקעות בעסק כולל התייחסות למיסוי הפנימי בין העסק היזמי לבין הקיבוץ
שי פאוזנר |

תהליכי השינוי וההפרטה בקיבוצים ופתיחת יזמויות ועסקים על ידי חברים רבים בקיבוצים עלולה לגרום לעיתים למחלוקות בין הקיבוץ לבין היזם. המחלוקות יכולות להיות במגוון של תחומים: התחשבנות כלכלית עם הקיבוץ, חלוקת רווחים והוצאות, קבלת שירותים ליזמות מהקיבוץ ועוד.

בימים אלו הסתיימה הכנתו של תקנון יזמים עדכני ליזמים בקיבוצים, התואם את השינויים החלים במרבית הקיבוצים ונותן בסיס ומודל להתנהלות משותפת של הקיבוץ והיזם, תוך התאמת המדיניות החלה בקיבוץ להתנהלות הקיימת מחוץ לקיבוץ. התקנון נבנה במשך כחמש שנים על בסיס מאות פגישות עם יזמים והנהלות בקיבוצים. הוא כולל נספחים לתקנון כגון הסכמי הרשאה והסכם יזמים.

התקנון העדכני ונספחיו הוכנו על ידי בתיה רוקמן (בתמונה) מנהלת המדור ליזמויות ועסקים באיגוד התעשייה הקיבוצית, שלום אורן, יועץ עסקי וכלכלי ועו"ד מיכל ינאי ממשרד שלמה כהן.

התקנון כולל נוהל הקמת יזמויות, המגדיר הקמת עסק במסגרת הקיבוץ, במסגרת תאגיד יזמויות של הקיבוץ, תאגיד נפרד (חברה בע"מ, שותפות רשומה וכיו"ב) או כעוסק מורשה או זעיר. עוד כולל התקנון מידע על הכללים לניהול השוטף של היזמות מבחינת החלטות הקיבוץ וחוקי המדינה. סעיף ההשקעות בעסק כולל התייחסות למיסוי הפנימי בין העסק היזמי לבין הקיבוץ.

היבטים נוספים בהם עוסק תקנון היזמויות: ניהול מתן הלוואות של הקיבוץ לעסק, דו"חות חשבונאיים, השתתפות בפרסום ושיווק משותף של יזמויות הקיבוץ, אספקת שירותים ליזמות, פתיחת אופציה לשותפות של היזם עם הקיבוץ או גורם חיצוני, שימוש במבני הקיבוץ, הגדרת התנאים להפסקת פעילות ייזמית ונוהל יישוב סכסוכים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה