איגרות חוב ממשלתיות בעולם
בסיכום השבוע הוסיפו האיגרות לשנתיים 13 נקודות בסיס והן נסחרות בתשואה של 4.03%. האיגרות ל- 10 שנים הוסיפו 7 נקודות בסיס לתשואתן והן סגרו את השבוע ברמה של 4.45%.
המסחר השבוע התנהל על רקע פרסומם של מספר אינדיקאטורים כלכליים שהצביעו על כך שכלכלת ארה"ב ממשיכה לצמוח. אומנם קצב הצמיחה הוא איטי ואולם יש להניח כי הבנק המרכזי לא ינקוט בצעדי חירום בכל הקשור למדיניות הריבית שלו וכי ככל הנראה מהלך הורדת הריבית שהכול מסכימים שיתרחש בקרוב, יהיה איטי והדרגתי משהוערך תחילה. כך, החוזים העתידים על ריבית הבנק המרכזי מצביעים כיום על 58% סיכוי להורדת ריבית של 0.5% במהלך ישיבתו הבאה של הפד ב- 18 בספטמבר לעומת 76% סיכוי לפני שבוע. האיגרות הקצרות, המושפעות יותר משינויים אפשריים בריבית המוניטארית, הגיבו לשינוי בהערכות בתיקון תשואות חד יותר כלפי מעלה.
לאור הזרקורים הגיח השבוע נתון שבימים כתיקונם אינו משפיע בצורה מהותית על המסחר והכוונה לשינוי השבועי במספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה. הנתון נכון ל- 8 בספטמבר עמד על 319 אלף והיה נמוך מההערכות הראשוניות שחזו מספר תביעות גבוה יותר של 325 אלף. לאחר דו"ח התעסוקה המאכזב של חודש אוגוסט, היה זה נתון ראשון משוק העבודה שהיה מעודד, הפתיע את המשקיעים לטובה וגרם לעליית תשואות.
נתונים נוספים שפורסמו בהמשך השבוע הצביעו על כך שאומנם נרשמת האטה בצמיחה ברוב מגזרי המשק ואולם אין אף מגזר המצוי בהתמוטטות כללית. כך, עמד הגידול המכירות הקמעונאיות בחודש אוגוסט על 0.3% לעומת צפי לגידול של 0.5% (אם כי הנתון הקודם של חודש יולי עודכן כלפי מעלה ל- 0.5%) והייצור התעשייתי באותה התקופה עלה ב- 0.2% בהשוואה לצפי לעלייה של 0.3% (גם במקרה זה נתון חודש יולי עודכן כלפי מעלה ל- 0.5%).
כל הפרסומים לעיל העלו צבע על לחיי המשקיעים והביאו את מדד אמון הצרכנים של חודש ספטמבר לרמה של 83.8, בהשוואה ל- 83.4 נקודות בחודש הקודם, שהייתה רמתו הנמוכה ביותר של המדד זה למעלה משנה. האמון התבטא במעבר משקיעים משוק אג"ח הממשלתיות לשוק המניות והיווה גורם נוסף שתמך בעליית התשואות.
כפי שסברנו רמת התשואות הנמוכה אליה הגיעו האיגרות בסוף השבוע שעבר, שיקפה בנוסף לסימנים של האטה בקצב הצמיחה גם עלייה ברמת הפחד של המשקיעים וחיפושם אחר נכסים סולידיים ולפיכך ראינו השבוע עליית תשואות למרות שהכול מעריכים כי המשק האמריקאי ניצב בפני מהלך של הורדת ריבית.
הואיל ואנו ממשיכים לנקוט בגישה השמרנית וצופים כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית בשיעור מתון של 0.25% לרמה של 5% במהלך ישיבתו הבאה בעוד יומיים, הרי שאנו מאמינים כי רמת התשואות תתקן עוד קצת כלפי מעלה, מכיוון שרמת התשואות הנוכחית מתמחרת הורדת ריבית חדה יותר. ציפיות האינפלציה המגולמות באג"ח הצמודות למדד (TIPS), עומדות על כ- 1.77% בטווחים הקצרים (לעומת 1.63% לפני שבוע) ו- 2.25% בארוכים (לעומת 2.19% לפני שבוע). למרות העלייה בציפיות לאינפלציה השקעה ב- TIPS הקצרות עשויה להיות מעניינת שכן שיעור השינוי השנתי של מדד כלל המוצרים לצרכן העירוני, צפוי להיות גבוה משיעור זה.
מאת: איתי פורמן - אנליסט בענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי.