השקעה באגרות חוב
מנפיק האג"ח מלווה כסף ומשלם ריבית קבועה או משתנה במועדים קבועים או לפי התשקיף בעת ההנפקה בבורסה. תחת שתי הקטגוריות ישנם מספר סוגי אג"ח:
•אגרות חוב צמודות מדד. •אגרות חוב צמודות מט"ח. •אגרות חוב בריבית קבועה - לא צמודות למדד מחירים או דולר. •אגרות חוב בריבית משתנה (לפי ריבית מק"מ המחושבת בכל רבעון). •אגרות חוב להמרה (רק קונצרניות).
שוק אגרות החוב הינו שוק גדול מאוד שרק בתקופה האחרונה החל להיות מוכר יותר בשוק הישראלי ע"י עושי שוק, נגזרים של השוק וכן על ידי גיוסים רבים של פירמות.
נתחיל בהגדרות:
מח"מ - משך חיים ממוצע (שנים) - ממוצע משוקלל של הזמן לקבלת תזרים המזומנים של האג"ח. כאשר אין תשלומי ריבית או כאשר ריבית נצברת ומשולמת בפדיון יחד עם הקרן, אזי המח"מ שווה לזמן פידיון האג"ח. כאשר ישנם תשלומי ריבית במהלך חיי האג"ח אזי המח"מ קצר מהזמן לפדיון. ככל שתשלומי הביניים (ריבית או פדיון חלקי) גבוהים יותר והריבית תכופה יותר, אזי המח"מ קצר יותר. ככל שהאג"ח לטווח ארוך יותר, תשלומי הביניים יוצרים פער גדול יותר בין זמן הפדיון לבין המח"מ. ככל שהמח"מ גבוה יותר כך גדלה הרגישות של האג"ח לשינויים בריבית במשק. המ"חמ משמש בנוסף כאומדן בסיסי לסיכוני ריבית.
מקדם תשואה - פרמטר הקובע את השינוי שיחול בתשואה לפדיון של איגרת חוב מסוימת כתוצאה משינוי במחירה (או להיפך, כלומר: את השינוי שיחול במחיר איגרת החוב כתוצאה משינוי בתשואה לפדיון שלה). כך למשל אם מקדם התשואה הוא 0.8, הרי על כל עלייה של אחוז אחד במחיר איגרת החוב תרד התשואה לפדיון שלה ב- %0.8. מקדם התשואה הוא ההיפוך של המח"מ. כך למשל, אם המח"מ הינו 8 שנים הרי מקדם התשואה יהיה %0.125.
פארי - PAR - הערך הנומינלי של נייר ערך. זהו השווי של איגרת החוב אילו הייתה מגיעה היום לפדיון. הפארי כולל את הקרן, הריבית שנצברה ואת הפרשי ההצמדה שנצברו באיגרת החוב עד כה. הפארי אינו זהה בדרך כלל למחיר איגרת החוב בבורסה. אם שער הפארי נמוך מהשער בבורסה אזי האג"ח נסחר בפרמיה. אם שאר הפארי גבוה משער השוק אזי האג"ח נסחר בדיסקאונט. הערך המתואם (פארי) עולה בכל יום, גם בשבת. אם שער האג"ח לא השתנה מזה כמה ימים, התשואה עלתה. באג"ח צמוד מדד הערך המתואם כולל בתוכו אינפלציה חזויה. לאחר פרסום המדד בפועל, כל שערי הצמודים לכל הטווחים צריכים לעלות או לרדת בשעור ההפרש בתחזית ובאותו כוון. אז התשואות ישארו באותה רמה שהייתה לפני פרסום המדד.
תשואה לפדיון - YTM - התשואה השנתית הממוצעת שמעניקה איגרת חוב (תשואה ברוטו או תשואה נטו) בכל נקודת זמן, זאת בהנחה שהמשקיע מחזיק אותה עד לפדיון.
במה נשקיע במצבי ריבית שונים?
כאשר יש חששות לעליית ריבית ריאלית (ריבית במשק), צפוי להיווצר ביקוש גבוה לאג"ח צמוד קצר טווח - גליל או אג"ח קונצרני צמוד מדד (מח"מ קצר) וזאת בגלל שצפי לעליית ריבית הינו השערה הגיונית ונכונה כי האינפלציה לא מרוסנת וצפוי לעלות. כיום במדינת ישראל מתקיימת מדיניות אינפלציונית אשר "רשאית" לנוע בין 1%-3% בחישוב שנתי.
אג"ח בריבית משתנה – גילון - כאשר הריבית במשק צפויה לעלות, יגדל הביקוש לאג"ח אשר תשנה את הריבית שלה בקירוב לריבית במשק ולמגמה בשוק.
כאשר ישנן ציפיות לירידת ריבית ריאלית (ריבית במשק), ישנו ביקוש גבוה מאוד לאג"ח עם מח"מ ארוך לא צמודים – שחר. נוצרים היצעים גדולים באג"ח קצרות טווח עם ריבית משתנה, כלומר, התשואה עולה כי המחיר יורד. חששות לעליית אינפלציה יגרמו לביקוש גבוה לאג"ח צמוד מדד, והיצע כבד באג"ח שקלי לא צמוד. ציפיה לירידת אינפלציה תגרום להיצע כבד באג"ח צמוד מדד ולביקוש מוגבר לאג"ח שקלי לא צמוד.
אג"ח קונצרני צפוי לתת תשואה גבוהה יותר מאשר אג"ח ממשלתי, לאור העובדה שהאג"ח מהווה השקעה בסיכון גבוה יותר לעומת אג"ח ממשלתי.
*אין על האמור תחלופה לייעוץ מקצועי המתחשב בצרכי הלקוח ובדרישות כל אדם. הכותב אייננו בעל רישיון לניהול תיקים לפי חוקי הרשות לני"ע.