משרד המשפטים יוצא למכרז למיחשוב כולל של בתי הדין המוסלמים והדרוזים בהיקף מיליוני ש'
משרד המשפטים צפוי לפרסם היום (ג') מכרז ראשון מסוגו למיחשוב כולל של כל בתי הדין המוסלמים (שרעיים) והדרוזים, המטפלים בכל ענייני האישות, המשפחה, הנישואים וההקדשים של 1.2 מיליון אזרחי ישראל המוסלמים ו-300 אלף הדרוזים. כך נודע ל-The People. בתי הדין הללו לא נכללים בפרויקט ב.מ.ה של בתי המשפט, בגלל הייחודיות שלהם, הפסיקות השונות לפי הדת המוסלמית והדרוזית, השפה הערבית והקושי ביצירת ממשקים השונים. היקפו הכספי של הפרויקט לא נמסר לפרסום, אולם על פי הערכות מדובר בכמה מיליוני שקלים בשנה. יצויין, כי התקציב הכולל של בתי הדין המוסלמים הוא 10 מיליוני שקלים בשנה.
ההחלטה לצאת למכרז מיחשוב זה הוגדרה במשרד המשפטים כ"היסטורית", ויש לה משמעויות רבות מבחינה לאומית. בגלל האופי המיוחד והדומיננטיות של השפה הערבית, עשוי להיות מצב בו הזוכה במכרז המיחשוב - חברה ישראלית, תשתף פעולה עם בתי תוכנה וחברות תוכנה ממדינות ערב, אשר להן שלוחות במגזר הערבי בישראל.
לדברי עו"ד איאד זחאלקה, מנהל בתי הדין המוסלמים, המדובר במכרז שנועד למחשב מהתחלה ועד הסוף את כל הליכי המשפט המתנהלים בבתי דין אלו, הפועלים עוד מימי השלטון המנדטורי. לדבריו, הם מקבילים ברמתם לבתי הדין לענייני משפחה ולבתי דין רבנים בישראל - אבל עם סמכויות רחבות יותר. על פי זחאלקה, בבתי הדין הללו יש 12 שופטים ושלושה שופטים נוספים בשני בתי דין לערעורים, מטפלים כולם בכ-12 אלף תביעות בשנה, לצד 12 אלף בקשות לנישואים. בסך הכל, מדובר ב-45 עובדים של בתי הדין, אשר פזורים בכל רחבי הארץ.
עובדים עם אופיס 2003 כיום פועלים בתי הדין על בסיס תוכנות של מיקרוסופט - אופיס 2003 בגרסה הערבית שלהן, עם ממשקי משתמש ותכנים משולבים בעברית, ערבית ואנגלית. על פי המכרז הצפוי להתפרסם, המערכת מיועדת להשתלב בכל הפעילות של בתי הדין של שני המגזרים - המוסלמי והדרוזי - על שתי ערכאות הערעור שלהן. המערכת צפויה לספק תשתית לניהול המידע, שילוב ארכיון ממוחשב ומגוון פעולות אמרכליות ופעולות ניטור ורמת שירות ובקרה על השירות המסופק.
האתגר המרכזי במערכת זו, כך מסתמן, הוא רב הלשוניות שלה, עם דגש על השפה הערבית. לדברי מנהל בתי הדין המוסלמים, הכוונה היא לעלות לאוויר בתוך שנה, בבת אחת, כאשר כל התיקים יהיו ממוחשבים, השופטים יוכלו לעבוד מהבית, והאתר יאפשר לכל המתדיינים, הטוענים, ועורכי הדין שמייצגים את כל הלקוחות של בתי דין אלו – לעבוד בצורה מקוונת בשלבים שונים של המשפטים.
אחד מתנאי הסף הקשים במכרז, אשר מעורר לא מעט דאגה בקרב מי מעובדי משרד המשפטים - הוא העובדה שעל המציע שיזכה במכרז, להיות בעל נסיון של שלוש שנים ביישום פרויקט אחד, לפיתוח ולהקמה של מערכות מידע בעלות ממשק בשפה הערבית, עם 150 משתמשים פעילים לפחות. המועד האחרון להגשת המכרזים הוא ה-11 בנובמבר השנה. המכרז מתנהל באמצעות מחלקת מערכות המידע והמיחשוב של משרד המשפטים, בראשותו של רונן ברונר. אפיון המכרז והכנתו נעשו על ידי יועץ המיחשוב, יוסף מרגלית.
עו"ד זחאלקה נרגש מאוד לקראת המכרז. לדבריו, "זוהי אחת הפעמים הבודדות בתולדותיה של המדינה, שבה מפרסמים מכרז שהבסיס שלו בשפה הערבית - עובדה שמייצרת אתגר לא פשוט עבור השוק המקומי. אבל עובדה זו היא חשובה גם בגלל הערך שיש לה ביחסי יהודים-ערבים וטיפול בבני מיעוטים במדינה".
לשאלה האם היתה תחושת קיפוח בקרב הקהילה המשפטית של בתי הדין של המוסלמים, אמר זחאלקה: "כן, בהחלט. המכרז הזה יכול להיות עוד גשר יחבר בין יהודים וערבים החיים בארץ הזו וזה חשוב מאוד". הוא הוסיף, כי הוא מעריך שבגלל ההיקף המוגבל והידוע של הפרויקט, בשלבים מסויימים מערכת בתי הדין של המוסלמים והדרוזים תהיה מתקדמת אף יותר ממערכת ב.מ.ה הישראלית.
זחאלקה אמר, כי רמת הנגישות של הציבור הערבי בישראל למיחשוב והשימוש של ציבור זה בממשל זמין גבוהה ביותר, וכי יש נכונות בקרב כל הקשורים בתחום, ללמוד ולעלות לאוויר את מערכת המיחשוב כמה שיותר מהר, "עובדה שתשפר מאוד את הליכי השיפוט בבתי דין אלו, תקצר את התורים ותאפשר לשופטים לבצע את עבודתם טוב יותר".