מיקרוסופט הפסידה בערעור שהגישה על החלטת הממונה על ההגבלים העסקיים באיחוד האירופי
ביום ב' האחרון נכשל הניסיון של מיקרוסופט להפוך את ההחלטה שקיבל כנגדה הממונה על ההגבלים העסקיים באירופה - והערעור שהגישה החברה לבית המשפט של האיחוד האירופי בלוכסמבורג נדחה. בית המשפט קיבל את עמדת הממונה בשתי הסוגיות העיקריות שנדונו, ופסק שעל מיקרוסופט לשאת במרבית ההוצאות המשפטיות.
בית המשפט קבע כי האמצעים בהם נקט הממונה על מנת למנוע ממיקרוסופט לשלב את נגן Windows Media Player במערכת ההפעלה חלונות היו מוצדקים, וכי הייתה לו הזכות לכפות על מיקרוסופט למסור לחברות מתחרות מידע שנחוץ להן כדי להתאים את מוצריהן למוצריה. כן אישר בית המשפט את הקנס שהטיל הממונה על מיקרוסופט, בסך 497 מיליון יורו. המהלך היחיד של הממונה שספג ביקורת מבית המשפט היה ההחלטה להקים וועדה עצמאית שתפקח על האופן בו מיישמת מיקרוסופט את ההחלטה משנת 2004.
"זהו יום גדול לעסקים ולצרכנים באירופה", אמר תומס ווינייה, העומד בראש המחלקה המשפטית של המועצה האירופית לתמיכה הדדית בין מערכות (ECIS), שהתייצבה לצד הממונה. "ההחלטה סוללת את הדרך לדינמיקה תחרותית בתעשיית התוכנה. לא עוד חסימה של משתמשים, לא עוד מחירים של מונופול", על פי ווינייה.
אולם, ג'ונתן צוק, הנשיא של "האיגוד לטכנולוגיה תחרותית" שהתייצב לצד מיקרוסופט, טוען כי ההחלטה של בית המשפט תפגע בעסקים קטנים ובינוניים. "הממונה זכה לתמיכה מבית המשפט, אך מי שישלם את המחיר הם העסקים הקטנים והבינוניים. מיקרוסופט לא ניצחה, אך ההפסד האמיתי הוא של מפתחי התוכנה והצרכנים באירופה", על פי צוק.
אולם, צוק הוסיף כי יידרשו שעות ואף ימים כדי ללמוד את ההשלכות של פסק הדין, ובכך רמז כי ייתכן שבכל זאת יימצאו בפסק הדין נקודות מעודדות מבחינתה של מיקרוסופט. "בעקבות פסק הדין פחתו הסיכויים שצרכנים ומפתחים יוכלו למצוא בחלונות את הטכנולוגיות שהם דורשים - דוגמת זיהוי קול וממשקים מתקדמים", ציין צוק.
בשלב זה עדיין לומדים הפרקליטים של שני הצדדים את פסק הדין, אך כמה נקודות כבר ברורות. בית המשפט קיבל את עמדת הממונה שחייב את מיקרוסופט לפתח מהדורה של חלונות ללא Media Player. "מיקרוסופט רשאית להציע את חלונות עם Media Player אך עליה להציע במקביל גם מהדורה ללא הנגן", נאמר בהודעה שפרסם בית המשפט, ובה תמצית של פסק הדין הארוך.
בסוגיית התמיכה ההדדית, הייתה עמדתו של בית המשפט חד משמעית ונחרצת - תמיכה מלאה בממונה שקבע כי "הסירוב של מיקרוסופט למסור את המידע מגביל את הפיתוח הטכני ופוגע בצרכנים".
בסוגיית הפיקוח קבע בית המשפט כי הממונה חרג מסמכותו בכך שהעניק לוועדה העצמאית זכות אוטומטית לעיין במסמכים של מיקרוסופט, לסייר במתקניה ולראיין את עובדיה. כן קבע בית המשפט כי הממונה טעה בכך שחייב את מיקרוסופט לשלם את כל ההוצאות הכרוכות בעבודת הוועדה.
בית המשפט הורה למיקרוסופט לשלם 80% מההוצאות המשפטיות של הממונה על ההגבלים העסקיים ושל הגופים שסייעו לו (בהם ECIS), וכן 80% מהוצאותיה שלה. 20% הנותרים ישולמו על ידי הממונה, וכל הגופים שסייעו למיקרוסופט (בהם "האיגוד לטכנולוגיה תחרותית") ישלמו בעצמם את מלוא הוצאותיהם.