סערה באינטרנט: דגל אדום לבעלי זכויות יוצרים

תקנונים של אתר אינטרנט לרוב מאפשרים לאתר להעתיק, להשתמש, להפיץ כראות עיניו את יצירותיהם של כל היוצרים וזאת כמובן בסתירה מוחלטת לחוק זכויות יוצרים - האם זה חוקי?
עו"ד רחל אלקלעי |

לפני מספר שבועות, התעוררה סערה באתר אינטרנט ישראלי מוכר ביותר. האתר, מאפשר לגולשיו להעלות בלוגים, תמונות וסרטי וידאו בצורה חופשית ובחינם, אך אליה וקוץ בה.

בתקנון אתר האינטרנט נקבע, כי בעצם העלאת התוכן, המשתמש מסכים לתת לחברה רשות לשכתב, להעתיק, לתקצר לתרגם לפרסם את התוכן וכיו"ב - ללא קרדיט למשתמש וללא תמורה וכי כל הזכויות במידע הן בבעלות החברה.

במילים אחרות, מדובר בסעיף בחוזה בין אתר אינטרנט למשתמשים המרוקן מתוכן את כל זכויותיהם של היוצרים לפי חוק זכויות יוצרים.

למעשה, אם לתרגם את השפה המשפטית למעשים, התקנון מאפשר לאתר להעתיק, להשתמש, להפיץ כראות עיניו את יצירותיהם של כל היוצרים וזאת כמובן בסתירה מוחלטת לחוק זכויות יוצרים.

האם ניתן? האם חוקי? מה גובר על מה - התקנון או החוק?

נושא זה טעון ומורכב ולכן חשוב שכל "בלוגר" יצירתי ידע את זכויותיו ברשת: על פי חוקי זכויות יוצרים, נתונות ליוצר זכויות בלעדיות ביצירתו ביניהן זכות העתקה והפצה.

כמו כן, היוצר הוא הבעלים של הזכות המוסרית ביצירתו, דהיינו, הזכות לקבלת קרדיט עבור היצירה שיצר. חוקי זכויות יוצרים נועדו כדי לעודד את היוצרים ליצור ואת הציבור ליהנות מהיצירה מבלי לפגוע בזכויותיו של היוצר.

באופן עקרוני, ניתן להסדיר שימוש בזכויות יוצרים על ידי חוזה. הדבר אפשרי ונעשה מידי יום מכוח עקרון חופש החוזים. אבל לא תמיד חוזים אלה תקפים. לעזרתו של ציבור היוצרים נכנס מושג חשוב מאד מתחום החוזים - "תקנת הציבור".

כל הכותרות

כך, סעיף אשר אינו עומד בתקנת הציבור - ניתן לביטול ולכן חוזה אשר פוגע באופן גורף בערכים חברתיים בסיסיים ובזכויות של היוצר, יאבד מתוקפו. מכיוון שהמחוקק הישראלי עדיין לא התייחס לשאלה חדשנית זו בחוק, בית המשפט הוא זה אשר מוסמך נכון להיום לקבוע איזה חוזה ואיזה סעיף פוגע בתקנת הציבור.

אגב, הדוגמא הזאת ממחישה גם את הצורך לעדכן בהמרה את החוק בישראל ולקבוע הנחיות מפורשות שיגדירו אלו סעיפים בחוזה חסרי תוקף באשר הם פוגעים בזכויות יוצרים, כפי שנעשה למשל בארצות הברית.

מסקנה והמלצה

באתר האינטרנט נשוא כתבה זו התעוררה מחאה חברתית בין היוצרים ולרגע שבתו הבלוגים. תגובה זו הביאה את מנהלי האתר לשנות את התקנון. הפעם ניצחו זכויות היוצרים את החוזים הפוגעים בתקנת הציבור. עידן האינטרנט מעמיד בפנינו סוגיות משפטיות חדשות ומחייב בחינה מחודשת של נושא זכויות היוצרים והקניין הרוחני. מאחר והנושא חדשני ביותר, במיוחד בישראל, מומלץ מאד לכל יוצר, בטרם הוא מעלה תמונות ויצירות לאתר כלשהו, לקרוא היטב את התקנון ולבדוק שמא אינו מוכר את זכויותיו בתמורה לנזיד עדשים.

* הכותבת היא עורכת דין שותפה במשרד רכס אלקלעי, עורכי דין ועורכי פטנטים, www.i-p.co.il ודוקטורנטית למשפטים בתחום זכויות יוצרים באוניברסיטת תל אביב.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה