כלכלני מזרחי: נתוני המאקרו בארה"ב רק נראים רע
נתוני המאקרו האחרונים הציגו תמונה לא מעודדת על הכלכלה האמריקנית, גם נתון המאקרו האחרון שפורסם ממש היום, ההזמנות למוצרים ברי קיימא, לא שפך אור חיובי על המצב. למרות זאת, בבנק מזרחי - טפחות אופטימיים. מהבנק נמסר כי על אף התמונה החלשה שהציגו נתוני ההזמנות החדשות של מוצרים בני קיימא ומשלוחי מוצרי החרושת בחודש שחלף, לא ניתן להסיק מהם כי מסתמנת בהכרח תפנית כלפי מטה, בשל התנודתיות הגבוהה של המדדים, האנליסטים ממליצים להיזהר מהסקת מסקנות מחמירות מדי, תחת הרושם של שלל הידיעות המגיעות מכיוונם של שוקי האשראי, הדיור ונגזרותיהם. בבנק טוענים כי מדדים משלימים, כגון מדד מנהלי הרכש לתעשיות החרושת, יכולים להציג תמונה רחבה יותר של מצב המגזר היצרני בארה"ב.
לפי משרד המסחר של ארה"ב, נרשמה, בחודש אוגוסט, ירידה בת כ- 5% במדד ההזמנות החדשות למוצרים בני קיימא, אך קדמו לה שתי עליות מצטברות בשיעור של כ-8% בחודשים יוני ויולי. להוציא מוצרי תחבורה, המהווים כ- 31% מסך ההזמנות, נרשמה ירידה נמוכה יותר בת כ- 2%. בשלושת החודשים האחרונים נותר המדד ללא שינוי של ממש. מדד המשלוחים של מוצרי חרושת בני קיימא רשם אף הוא ירידה בת כ-2% בחודש אוגוסט, אך בשלושת החודשים האחרונים צבר עלייה בת אחוז אחד לערך. המדד ללא מוצרי תחבורה הסתפק בירידה בת 0.5% בחודש אוגוסט ובשלושת החודשים האחרונים כמעט לא השתנה.
נתונים אלו לא התקבלו על ידי השווקים בברכה, אך במזרחי - טפחות סבורים כי יש לבחון אותם בזהירות ולא למהר להסיק לפיהם על נסיגה כלכלית קרובה. הנתונים אינם מלמדים, להערכת האנליסטים, על תפנית של ממש כלפי מטה בנתוני ההזמנות והמשלוחים, המספקים מידע על מצב תעשיות החרושת ועל הכיוון המסתמן להן בחודשים הבאים.
לטענת הבנק, בחינה של הרכב המדדים – חלוקתם בין מוצרי חרושת לבין מוצרי הון, מספקת תובנה נוספת. מדד ההזמנות החדשות של מוצרי הון, ללא כלי טיס וללא מוצרי ביטחון, המהווים כשלושה רבעים מסך ההזמנות החדשות למוצרי הון ו-28% מסך ההזמנות החדשות למוצרים בני קיימא, נותר בחודש אוגוסט, ללא שינוי של ממש בהשוואה לחודשים יוני ויולי, ממצא שאינו מעיד על כוונה להקטין משמעותית את סך ההשקעה בנכסים קבועים בענפי המשק בארה"ב.
בנוסף לכך מדגישים האנליסטים כי, מדד מנהלי הרכש לתעשיות החרושת רשם נסיגה קלה בלבד בחודש אוגוסט, בהשוואה לקודם הקודם, והמשיך לאותת על התרחבות, תוך עלייה בצבר ההזמנות החדשות, בתפוקה ובתעסוקה. לפי ניסיון העבר, נתוני המדד בשמונת החודשים הראשונים של השנה מתיישבים עם עלייה בת 3.5% בתמ"ג הכמותי.
השיקולים של החברות הושפעו במידה לא מעטה מההערכות הסותרות, שהשתנו חדשות לבקרים, לגבי המדיניות המוניטארית שתינקט בעקבות האירועים בשווקים והשלכותיה על מחיר ההון, כמו גם בנוגע לשאלה האם ובאיזו מידה תיחלש ההוצאה לצריכה פרטית. בתקופה זו של חוסר יכולת לגבש הערכות מוצקות, שגם הבנק הפדראלי עמד עליה במלל שנילווה להפחתת ריבית האחרונה, הנכונות של חברות לקבל החלטות ולהיכנס למיזמים יורדת והם נכנסים לתקופת המתנה ובחינת התרחשויות, אך לא בהכרח מקבלים החלטה על הקטנת היקפי הפעילות.
נקודה נוספת אליה מפנים בבנק מזרחי היא שגם במידה ופניה של כלכלת ארה"ב לחולשה בחודשים הבאים, ראוי לבחון השוואתית את התמונה המסתמנת בין תעשיות שונות, שכן ההיחלשות המדוברת, אם תתרחש, אמורה להיות מובלת על ידי מגזרים מסוימים במשק, ובראשם משקי הבית ותעשיית הבנייה וגרורותיה. לכן, תעשיות כגון מחשבים ומוצרים נלווים, המאופיינים על ידי חברות רב לאומיות, הנוטות ליהנות מתקופות בהן פוקדת חולשה את המטבע האמריקאי וכן נוהגות לחלק רווחים לבעלי מניותיהן, לא בהכרח תיפגענה.