"עלולה להתרחש הסלמה פתאומית בגולן"

מפקד כוחות האו"ם ברמת הגולן, וולפגנג יילקה, טוען כי הסורים לא הזיזו כוחות בחודשים האחרונים, ומזהיר: "אימוני צה"ל בגולן חרגו מכל מה שהכרנו עד כה. הצבא הישראלי מתאמן למתקפה"
NRG |

מפקד כוחות האו"ם ברמת הגולן מודאג. בראיון לעיתון הגרמני "דר שפיגל" הוא אמר כי התרגילים הצבאיים שערכה ישראל "חיממו" את הזירה, ושינו את נקודת ההתבוננות של כוחות האו"ם. הוא טוען כי דווקא בזירה הסורית רגוע, ולנוכח הדברים הציב העיתון את ה-שאלה: האם מלחמה מאיימת על הגולן? "בצד הסורי קיימת יציבות", אמר בראיון מפקד הכוחות וולפגאנג יילקה. "בקושי היה תגבור כוחות, למרות שבעיתונות הישראלית מדווח אחרת. מנגד, בצד הישראלי רשמנו עלייה ניכרת בתרגילים הצבאיים במהלך 3-4 החודשים האחרונים. כמו כן, הם חפרו קילומטרים של שוחות להגנה מפני טנקים".

יילקה סיפר בראיון על תרגילים צה"ליים בסדר גודל רחב היקף, שבהם נוכחות בכירה. הוא הסביר כי הגולן משמש מזה עשרות שנים כשטח תרגול צבאי, אולם הדגיש כי החדש הוא סדר הכוחות החורג לטענתו מהרגיל. "היתה שם חטיבה שלמה: כמה אלפי חיילים וכמות גדולה של משוריינים", תיאר. "ספרנו 150-200 טנקים, מעולם צפיפות כזו באזור".

בראיון נשאל יילקה לגבי הסיבות בגינן הגבירה ישראל את הכוננות ברמת הגולן בצורה כה דראסטית כפי שתיאר. "הרמטכ"ל הישראלי, גבי אשכנזי, הסיק מסקנות מהמלחמה בלבנון", אמר. "החיסרון המשמעותי שלהם היה חוסר היכולת של כוחות הקרקע הישראליים להוביל מערכה מוצלחת". שלחו איתות לדמשק - גם אם לא בכוונה לדבריו, "המוניטין של הצבא הישראלי נפגע, ועכשיו ישראל מנסה להגביר את האימונים בצורה כזו שהיא תוכל שוב לנצח במלחמה. הישראלים מאמנים כוחות משולבים. אלו הן משימות התקפיות הכוללות טנקים וחיפוי של ארטילריה. לפי דיווחים בישראל, אפילו המטרות בתרגילים מכונות בשמות סוריים".

בתשובה לשאלה מה יקרה בשבועות הקרובים, אמר יילקה כי בקיץ האחרון היו כמה מקרים בהם הוא סבר שהמצב לא מתפתח טוב. "אני מקווה שכעת אנחנו אחרי הנקודה הגרועה ביותר", הדגיש. "הסימנים בישראל מצביעים על כך ששיאה של הפעילות כבר מאחורינו, ומעתה והלאה המצב ישוב להיות נורמלי. מצד שני, אף פעם אי-אפשר להסתמך על כאלו הערכות כשאתה נמצא במזרח התיכון".

לאחר שנשאל בנושא, הדגיש מפקד כוחות האו"ם ברמת הגולן כי התרגילים של צה"ל לא מפרים את הפסקת האש שנחתמה בין סוריה וישראל בשנת 1974, לאחר מלחמת יום הכיפורים. "למרות שבתרגילים הללו היו כוחות רבים, כמות החיילים בחטיבה שהתאמנה ברמת הגולן היתה עדיין מתחת למה שנחתם בהסכם. אולם הריכוז המיוחד הזה של כוחות צבאיים וציוד, שלחו איתות פוליטי לדמשק – בין אם בכוונה ובין אם לאו".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה