לבני: על האו"ם להיות יותר נחוש מול איראן

בנאומה בפני העצרת הכללית של האו"ם טענה שרת החוץ לבני כי הארגון מעדיף "לנקוט באפס מעשה" אל מול האיום האיראני, וקראה לנציגי המדינות: "עמדו בהבטחותיכם של 'לעולם לא עוד'"

שרת החוץ, ציפי לבני, קראה היום לאומות העולם החברות באו"ם לפעול ביד קשה ותקיפה יותר נגד איראן, כמתחייב מהמנדט שניתן לארגון עם הקמתו. "רבים מדי רואים את הסכנה, אך נוקטים באפס מעשה, מתוך תקווה שמישהו אחר יטפל בכך", אמר לבני בנאומה בפני העצרת הכללית של האו"ם. "מה עם הערכים האמיתיים של הארגון הזה, אם הוא לא מסוגל לנקוט בפעולה אפקטיבית אל מול התקפה ישירה על העקרונות שעליהם הוא הוקם?", שאלה.

בפתח נאומה התייחסה לבני דווקא ל"קמפיין" החדש של משרדה, שיעסוק בשכנוע אומות העולם בכך שאין לתת למיליציות חמושות וקבוצות החותרות תחת קיומה של הדמוקרטיה, להשתתף במערכות בחירות ברחבי הגלובוס.

למרות שארה"ב היתה זו שדחפה לשיתוף חיזבאללה וחמאס בבחירות האחרונות בלבנון וברשות הפלשתינית, אמרה לבני כי מדינות העולם המאפשרות קיום בחירות שבהן משתתפות מליציות – שלא על אדמתן – למעשה נוקטות במוסר כפול.

"אף דמוקרטיה עלי אדמות לא מרשה למיליציות חמושות או קבוצות גזעניות או בעלות מטרות אלימות להשתתף בבחירות אצלה", ציינה לבני. "עם זאת חלק מן המדינות מפגינות מוסר כפול - הן מתעקשות על אמות מידה גבוהות בתוך המדינה שלהן, אך מוותרות על אמות המידה כאשר הן בוחנות מדינות זרות.

"לקבוצות כמו החמאס והחיזבאללה יש להציב בחירה ברורה בין הנתיב של האלימות לנתיב הלגיטימציה. הן לא יכולות לקבל את שניהם", הסבירה לבני והציעה בפני מליאת האו"ם להכתיב אמת מידה גלובלית שתתיר השתתפות בבחירות על ידי קבוצות ברחבי העולם.

"אנו זקוקים לקוד דמוקרטי בינלאומי שיחייב את כל מי ששואף להליך דמוקרטי לגיטימי על ידי מתן כבוד לעקרונות כגון: ריבונות המדינה לשימוש בכוח, דחיית אלימות וקיצוניות, והגנה על זכויות", הבהירה. "אנו יודעים, בעיקר אחרי הנסיגות מלבנון ומעזה, כי נסיגות טריטוריאליות כשלעצמן לא יביאו שלום". בהמשך, התייחסה שרת החוץ לנושא האיראני, וקראה לאו"ם להפעיל נחישות גדולה יותר בטיפול בו. "יש עדיין כאלה, שבשם הקונצנזוס והדיאלוג, ממשיכים לחבל במהלכים נחוצים, כדי לעצור את שאיפות הרשע של איראן. רבים מדי רואים את הסכנה אך נוקטים באפס מעשה, מתוך תקווה שמישהו אחר יטפל בכך".

כל הכותרות

לבני אף הפנתה את חיצי הביקורת כלפי העצרת הכללית של האו"ם. "אנחנו חייבים לשאול, מה עם הערכים האמיתיים של הארגון הזה, אם הוא לא מסוגל לנקוט בפעולה אפקטיבית אל מול התקפה ישירה על העקרונות שעליהם הוא הוקם? הגיע הזמן שהאו"ם, ומדינות העולם, יעמדו בהבטחותיהם של 'לעולם לא עוד'. יגידו 'מספיק', ויפעלו כדי להגן על הערכים הבסיסיים".

באשר למו"מ מול הרשות הפלשתינית ציינה לבני כי אין תחליף לתהליך ישיר בין הצדדים. "כשלון אינו אפשרות, והצדדים לבדם יצטרכו להגדיר מהי הצלחה", אמרה לנוכחים. בנוסף דיברה על פיתרון שתי המדינות והדגישה כי שני עקרונות חשובים עומדים ביסוד הרעיון. "שתי מדינות, שתי מולדות, כמו שישראל הנה המולדת של העם היהודי, כך פלשתין תוקדם כמולדת והתשובה הלאומית לעם הפלשתיני, כולל הפליטים".

העיקרון השני, לדבריה, הוא כנות של המדינות ביחס לשלום ולביטחון. "בדיוק כמו שפלשתין משגשגת וחיונית בעזה ובגדה היא אינטרס ישראלי, כך גם ביטחון מדינת ישראל חייב להיות אינטרס פלשתיני. העולם לא יכול להרשות לעצמו עוד מדינת טרור".

לבני הכריזה פעם נוספת על האינטרס הישראלי שבהקמת מדינה פלשתינית, וקבעה כי היא צריכה להוות את פתרון הקבע לסכסוך. לדברי לבני, "כשם שישראל היא ביתו של העם היהודי, כך פלשתין תיוסד כבית וכתשובה לעם הפלשתיני, כולל לפליטים". לבני אף הוסיפה כי בימים אלה של סיכונים שעושים הצדדים למען השלום, התמיכה של העולם הערבי חשובה במיוחד. "אנו רוצים שהקהילה הבינלאומית והעולם הערבי והמוסלמי יציעו תמיכה ולא יתעמת בנוגע לתנאים".

באולם עצרת האו"ם ישבו גם משפחות החיילים החטופים ולבני התייחסה בדבריה גם לנושא החזרתם. "עלינו להתייצב בפני אלה בעולם שאין להם שום כבוד לזכויות אדם וחרויות, שמחזיקים את החיילים השבויים, גלעד שליט, אודי גולדווסר ואלדד רגב - אלה שמטווחים על בתים בישראל ויורים טילים על בתים וגני ילדים".

שרת החוץ קראה לקהילה הבינלאומית, ובמיוחד למועצת זכויות האדם של האו"ם, לחדול מהתמקדותה בביקורת על ישראל, תוך התעלמות מטרגדיות גדולות של רצח עם המתרחשות לעתים במקומות אחרים בעולם.

"ישראל מעולם לא ניסתה לחמוק מדיון אמיתי על הרקורד שלה בכל הנוגע לזכויות אדם", הסבירה לבני. "אך עד היום המועצה לזכויות אדם שומרת על הפוקוס הלא פרופורציונאלי שלה על ישראל. הדבר מחליש את השפעתו המוסרית של האו"ם, ומחיר העיוורון הזה משולם על ידי הקורבנות של זוועות האנושיות הגדולות בדרפור, במיאנמר וברחבי העולם כולו".

בהמשך היום תקיים לבני פגישה עם מזכ"ל האו"ם ולאחר מכן תתייצב בפורום המדינות הדמוקרטיות של האו"ם, אירוע שמארחת מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס. לאתר NRG מעריב

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה