שוק האופציות: ללכת עם המגמה
בשבוע שעבר הערכנו כי רמת השיא הקודם שנרשם ביולי האחרון (1160) לא תהווה ההתנגדות חזקה מידי למדד ת"א 25. בנוסף לכך, הערכנו שסטיית התקן עתידה להמשיך ולהישחק כאשר לפנינו עוד שבועיים לפני פקיעת האופציות. שני תרחישים אלו אכן התממשו, כאשר מדד המעו"ף הגיע כמעט עד רמת ה-1200 וסטיית התקן ירדה גם היא. כל אחת משתי האסטרטגיות אותן הצענו – מרווח עולה או סולם – הניבו עשרות אחוזים של תשואה עקב העליה במדד ושחיקת הפרמיות.
באופן מסורתי, כאשר ערכו של המדד מגיע אל מספר עגול מתחילים להתעורר ספקות בקרב ציבור המשקיעים. הם נאחזים בשמועות על כניסת צה"ל לרצועת עזה, דוחות פושרים, נתוני אינפלציה או כל דבר אחר על מנת להצדיק את אי יכולתו ל המדד לפרוץ את רמת ההתנגדות הפסיכולוגית. תופעות דומות ראינו בעבר עת התקרב המדד לרמות עגולות. למרות זאת, חשוב להבין שמספר עגול, ככל שהוא נראה לנו בעל חשיבות מיסטית, הוא עדיין רק מספר. לעיתים בעת התקרבות המדד לרמות כאלו מתרבים השורטיסטים (שחקנים המהמרים על שינוי מגמה לירידות ועקב כך רוכשים אופציות מסוג פוט או מוכרים בחסר אופציות מסוג קול). כאשר רמת השורט גבוהה יחסית מתרחש במקרים מסויימים תהליך המכונה "שורט-סקוויז". שורט סקוויז מתרחש כאשר השורטיסטים הופכים את עורם ומצטרפים למגמה העולה, דבר שמגביר את העליות פי כמה וכמה. בתופעה דומה חזינו רק לפני מספר שבועות.
הנחת העבודה שלנו היא שמגמת העליות במדד לא צריכה להיפסק רק מפני שהגענו לרמת ה-1200. הרוח הגבית הנושבת משווקי העולם – בוול-סטריט חוזרות לאופנה הרכישות הממונפות, ביפן נשארת הריבית על כנה ובאירופה העסקים כרגיל – תניף גם את מפרשי הבורסה בתל-אביב ותנווט אותה למחוזות חדשים. מכל הסיבות שהוזכרו לעיל, אנו מניחים כי אין סיבה אמיתית לשינוי מגמה וכי רמת ה-1200 במדד תיפרץ במהלך השבוע בסבירות גבוהה.
לשבוע הקרוב נציע שלוש אסטרטגיות, שהן למעשה שידרוג של האסטרטגיות מהשבוע שעבר. האסטרטגיה הראשונה אותה נציע היא מרווח עולה פשוט – קניה של קול 1190 ומכירה של קול 1210, או קניה של קול 1200 ומכירה של קול 1220 למי שאופטימי יותר. אסטרטגיה שניה ומסובכת מעט יותר היא אסטרטגיית פרפר רחב: קניה של קול 1200, מכירה בחסר של שתי יחידות קול 1220 וקניה של קול 1240. אסטרטגיה שלישית היא מסוג "קונדור" – קניה של קול 1200, מכירה בחסר של אופציות קול 1210 ו-1220 וקניה של קול 1230. בכל האסטרטגיות אנו יוצאים מהנחה שפני הבורסה היא מעלה. הסיכון הגלום בשימוש באסטרטגיות אלו הוא חוסר יכולת של המדד לפרוץ את רמת ה-1200 או אפילו שינוי מגמה לירדות. במצב כזה עלינו לבצע סטופ-לוס (קטיעה של ההפסד) והערכה מחדש של המדד תוך שינוי אסטרטגיה.
כפי שאנו שבים ומזכירים מידי שבוע – הערכות מסוג אלו נעזרות בכלים מסוימים (ניתוח טכני ופונדומנטלי) המספקים לנו ביטחון טוב יחסית, אבל לא מוחלט. אם כן, בהערכת סיכוי מול סיכון – האסטרטגיות אותן הצענו מספקות סיכוי גבוה מאוד (עשרות עד מאות אחוזים) בסיכון נמוך יחסית. בהעדר חדשות שליליות מהכלכלה הגלובאלית או מרצועת עזה המגמה עתיה להימשך. הדולר, שבשבוע שעבר דישדש בין רמות של 4-4.05 ש"ח, עתיד להמשיך ולרדת כל עוד תמשיך הבורסה לעלות. אם נראה את שער הדולר חוצה את רמת ה-4 שקלים כלפי מטה – יהיה זה אישוש נוסף לצדקת דרכנו.
*מאת עידו סמואל, בעלים ויו"ר של חברת ברוקרטוב, המתמחה בלימוד פרקטי של שוק ההון ובשירותי מסחר לבורסות השונות בארץ ובעולם.