איגרות חוב ממשלתיות בעולם
לעלייה תרם פרסום הנתון בנוגע למכירות הקמעונאיות בחודש ספטמבר, שהצביע על המשך גידול הצריכה בארה"ב וכן פרסום פרוטוקול ישיבת הריבית האחרונה של הבנק המרכזי, שלא סיפק אינדיקציה ברורה לגבי הורדות ריבית קרובות. בסיכום שבועי עלתה תשואת האיגרות לשנתיים ב- 15 נקודות בסיס לרמה של 4.23%. האיגרות ל- 10 שנים הוסיפו 4 נקודות בסיס לתשואתן וסגרו את השבוע ברמה של 4.68%.
השבוע פורסם כי המכירות הקמעונאיות בחודש ספטמבר עלו בשיעור של 0.6%, זאת בהשוואה לעלייה של 0.3% בחודש הקודם. הנתון הפתיע את המשקיעים שסברו כי חולשת ענף הנדל"ן והירידה במחירי הדירות בארה"ב, המקטינה את שווי הרכוש של האזרחים, תגרום להאטה בקצב הצריכה ולפיכך צפו גידול צנוע של 0.2% בהיקף הצריכה. חלק מהמשקיעים תולים את ההסבר לתופעה בכך שמדדי המניות המרכזיים נמצאים בשיא כל הזמנים שלהם ולפיכך הרווחים משוק ההון מפצים על ההפסדים מירידת ערך הנדל"ן.
להערכתנו, אין זהות מוחלטת בין המרווחים הגדולים בשוק ההון לאלו שמחירי דירותיהם ירדו בשיעור חד. לפיכך בסופו של דבר יש לצפות, במהלך החודשים הבאים, לירידה בהיקף הצריכה שתשקף את חולשת ענף הנדל"ן וההאטה בקצב הצמיחה. כך או כך, כל עוד האזרחים האמריקאים ממשיכים במסע קניותיהם, הדבר מהווה פוטנציאל להתלקחות מחודשת של האינפלציה ובמצב דברים זה הבנק המרכזי לא ימהר להוריד עוד את הריבית והתוצאה היא עליית תשואות של אג"ח הממשלתיות.
חיזוק לעמדה כי אין לצפות להמשך מיידי של שחרור הרסן המוניטארי, התקבל השבוע בעקבות פרסום פרוטוקול ישיבת הריבית האחרונה מ- 18 בספטמבר, במהלכה החליט הבנק על הורדת הריבית המוניטארית ב- 0.5% לרמה של 4.75%. מהפרסום עולה כי הורדת הריבית הייתה צעד נקודתי שנועד לסייע במצוקת האשראי במשק לה גרם המשבר בענף הנדל"ן וכי למרות שהאינפלציה נמצאת במגמת ירידה, עדיין קיימים מספר סיכונים אינפלציוניים שחברי הבנק ממשיכים לבחון היטב.
הוכחה לקיומם של לחצים אינפלציוניים קיבלו המשקיעים עם פרסום מדד המחירים ליצרן לחודש ספטמבר, אומנם מדד הליבה, ללא המזון והאנרגיה, עלה בשיעור מתון של 0.1% בלבד ואולם המדד הכללי זינק בשיעור חד של 1.1%, בעיקר בשל העלייה במחירי האנרגיה והסחורות החקלאיות, החשש של קברניטי המשק הוא שעלויות אלו יגולגלו בסופו של דבר לפתחו של הצרכן הסופי.
להערכתנו הנתונים המאקרו כלכליים שפורסמו השבוע הפחיתו באופן משמעותי את הסיכוי להורדת ריבית נוספת במהלך ישיבת הריבית הבאה ב- 31 באוקטובר, גם החוזים העתידיים על הריבית המוניטארית צופים סיכוי של 34% להורדת ריבית נוספת באוקטובר לעומת 40% לפני שבוע. יחד עם זאת כלכלת ארה"ב נמצאת במגמת האטה (יש לזכור כי בשבוע שעבר לא פורסם אף נתון מענף הנדל"ן שעלול היה לפגוע במפלס האופטימיות) וידרשו הורדות ריבית נוספות כדי למנוע התרחבות השפעות שליליות של מגמה זו. לפיכך אנו צופים כי תהליך התרת הריסון המוניטארי יימשך, אך הוא יכול להתעכב במספר חודשים. הורדת ריבית נוספת צפויה בחודש דצמבר השנה או בתחילת שנה הבאה. לאור זאת אנו סבורים כי זהו עיתוי מתאים להיות בשוק אג"ח הממשלתי, המשקיעים הנועזים יכולים להאריך את המח"מ.
ציפיות האינפלציה המגולמות באג"ח הצמודות למדד (TIPS), עומדות על כ- 1.97% בטווחים הקצרים (לעומת 1.89% לפני שבוע) ו- 2.33% בארוכים (לעומת 2.31% לפני שבוע). בשל העלייה החדה בציפיות לאינפלציה השקעה ב- TIPS הקצרות איבדו מאטרקטיביות ההשקעה שהייתה להן בחודשים האחרונים, מה עוד ששיעור השינוי השנתי של מדד כלל המוצרים לצרכן העירוני, נמצא במגמת ירידה ועמד בחודש אוגוסט על 2% בלבד.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
מאת: עינת סקורניק - ראש ענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי.