יוניברסל מקימה שירות שיתחרה ב-iTunes
יוניברסל עומדת להקים שירות חדש אשר אמור להתחרות בחנות iTunes. השירות החדש, שיתבסס על דמי מנוי, עשוי להחליש את אחיזתה של אפל בשוק המוזיקה באינטרנט, כך על פי ידיעה שפורסמה במהדורה המקוונת של ביזנס וויק.
דאג מוריס, מנכ"ל קבוצת המוזיקה של יוניברסל, מבקש להקים בשיתוף עם חברות תקליטים גדולות נוספות שירות מוזיקה חדש בשם Total Music. מוריס הצליח לגייס כבר את קבוצת סוני BMG כשותפה פוטנציאלית למיזם החדש, וכעת הוא מנהל מגעים עם קבוצת המוזיקה של וורנר כדי לצרף גם אותה. פעולות אלו נעשות למרות בתעשיית המוזיקה מפני התחזקות המעמד של אפל בשוק של המוזיקה באינטרנט.
מקורות אנונימיים המקורבים למוריס טוענים, כי הוא מקווה שהשירות החדש לא רק יתחרה בחנות iTunes, אלא יסייע לקדם גם נגנים שמתחרים ב-iPod, דוגמת נגני Zune של מיקרוסופט. כן מבקש מוריס לפתח מודל עסקי חדש, במסגרתו יוכלו המשתמשים ליהנות משירים כמעט בחינם.
בתעשיית המוזיקה שוררת תחושה גוברת של אי נחת מהתנאים שכופה אפל על חברות שמציעות שירים למכירה בחנות iTunes. בין השאר, מתעקשת אפל שכל השירים יימכרו במחיר אחיד - בעוד שחברות התקליטים מבקשות להציע שירים ישנים במחיר נמוך יותר ושירים חדשים במחיר גבוה יותר.
הסכסוך החריף בחודש יולי האחרון, כאשר חברת יוניברסל, שאחראית לכשליש מהשירים החדשים שמופיעים בארה"ב, החליטה שלא לחדש את החוזה עם אפל - והעדיפה להוסיף ולהציע שירים בחנות iTunes מבלי להתחייב לטווח ארוך. המשמעות היא שבכל רגע נתון חופשית החברה לעזוב את iTunes ולחתום על חוזה הפצה עם חברת סלולר, למשל.
על פי הדיווחים מוריס מבקש להחליש את מעמדה של אפל באמצעות השירות החדש ולשנות את האופן בו נמכרת המוזיקה הדיגיטלית. מוריס מקווה, כי יצרניות החומרה יסבסדו את המחיר של דמי המנוי - חמישה דולרים לחודש - וכי משתמשים שירכשו נגן חדש יוכלו ליהנות ממוזיקה כמעט בחינם. יצרניות החומרה אמורות ליהנות כתוצאה מכך מהיקף גדול בהרבה של מכירות נגנים.
כדי שהתוכנית תתממש, על מוריס להתגבר על לא מעט מכשולים: עליו למצוא מודל עסקי שיאפשר ליצרניות החומרה לסבסד את מחיר השירים, ועליו להתגבר על החששות של חברות המוזיקה, שכל ניסיונותיהן עד כה להקים שירות מוזיקה מצליח הסתיימו בכישלון.
ז'אן-ברנרד לוי, נשיא ויונדי יוניברסל (Vivendi Universal) - החברה האם של קבוצת המוזיקה של יוניברסל, אמר בחודש שעבר, כי הנתח שגוזרת אפל מההכנסות ממכירת שירים "אינו הוגן". לדבריו, שומרת אפל לעצמה 29 סנטים מכל שיר שנמכר תמורת 99 סנטים.
לא ברור גם באיזו גישה ינקוט השירות החדש ביחס לטכנולוגיית DRM (ניהול של זכויות יוצרים בתכנים דיגיטליים). בחודש יוני האחרון פתחה חברת יוניברסל בניסוי בן שישה חודשים, במסגרתו הוצעו שירים ללא הגנה מפני העתקה - למעט המוזיקה המוצעת בחנות iTunes. אם בשירות החדש יוצעו גם שירים ללא הגנה, הסיכויים להגיע למגוון רחב של משתמשים ונגנים גדול יותר.