כיצד לבחור אג"ח קונצרני: 10 כללי זהב
בשבועות האחרונים אנו עדים למהלך עליות חד בשוק האג"ח הקונצרני. מהלך זה מהווה תיקון לירידות החדות באפיק זה בחודשים אוגוסט ותחילת ספטמבר. עליית התשואות נבעה בעיקר מהחששות למשבר אשראי עולמי כתוצאה ממשבר ה- Sub Prime בארה"ב, וכעת ככל שעובר הזמן והשלכות המשבר הולכות ודועכות חזר אפיק זה להיות אטרקטיבי בעיני המשקיעים. ואכן אנו עדים בשבועות האחרונים לירידת תשואות משמעותית באפיק זה ולמרות זאת עדיין להערכתנו ניתן למצוא "מציאות" בשוק זה.
להלן עשרת הדיברות למשקיע המעוניין למצוא את דרכו במבוך האג"ח הקונצרני.
1. בצע סקירה ראשונית על רשימת האג"ח הקונצרני ונסה לאתר אג"ח הנותן תשואה גבוהה ברמת סיכון נמוכה ככל האפשר.
2. השווה את התשואה הנדרשת באג"ח הקונצרני לאג"ח הממשלתי המקביל במח"מ דומה. מרבית האג"ח נמצאות באפיק צמוד המדד ולכן ההשוואה הרלוונטית תהיה בעיקר לאג"ח הממשלתי מסוג "גליל" צמוד המדד. ודא שאכן האג"ח נותן תשואה הולמת מעל האג"ח הממשלתי המקביל. בהמשך נדון בקריטוריונים.
3. בחן את תשואת האג"ח מול אג"ח אחר בדירוג (אם אכן קיים דירוג) ובמח"מ דומים וברור לך את האג"ח האטרקטיבי ביותר. כמובן רמת הסיכון (והתשואה) באג"ח של בנק הפועלים המדורגת AAA נמוכה מזו של חברת נדל"ן צעירה (ולא ננקוב בשמות.).
4. בצע בדיקה נוספת בסקטור הספיציפי לאג"ח בין החברות השונות באותו הסקטור, אין דין אג"ח חברת נדל"ן כדין אג"ח בנקאי.
5. בנוסף ערוך השוואה בין הסדרות השונות של האג"ח באותה החברה. לעיתים תופתע לגלות שהפרשי התשואה בין סדרות בעלות מח"מ קרוב נותנות תשואה שונה משמעותית. לעיתים ישנה סיבה לכך ולעיתים מדובר בעיוות של השוק.
6. לאחר שוידאת בבדיקה ראשונית שאכן התשואה הנדרשת מתאימה לך בחן את סיכון האג"ח. במקרה של אג"ח מדורג קרא את דוח חברת הדירוג ואת הדוחות האחרונים של החברה על מנת לקבל מושג בסיסי על החברה. למהדרין ניתן לקרוא גם את תשקיף האג"ח ו/או הדו"ח השנתי של החברה. באג"ח לא מדורג בצע את כל השלבים למעט דוח הדירוג כמובן.
7. הפרטים העיקריים שעליך לדעת הם: פעילות החברה באופן כללי, יחסי המינוף-הון עצמי לחוב של החברה- חברה ממונפת מסוכנת יותר, תמהיל החוב בין חוב בנקאי ואחר לאג"ח קונצרני, היקף החוב האג"חי יחסית למאזן, הביטחונות על האג"ח- ככל שיש בטחונות טובים יותר האג"ח "בטוח" יותר, סדר הנושים של החברה.
8. בדוק מי עומד מאחורי החברה והאג"ח. האם מדובר בחברה מבוססת וידועה או בחברה חדשה, בעלת פעילות מועטת האם הבעלים של החברה מוכר ובעל מוניטין חיובי וכמובן את הרקורד של החברה (אם ישנו כזה) בעמידה בתנאי האג"ח. לעיתים ניתן למצוא חברות לא מדורגות אשר מאחוריהן "ידיים חזקות" ולכן הן אטרקטיביות. לדוגמא- "נאוסיטי" הנה חברת נדל"ן שחלקה בבעלות "פועלים שוקי הון" מה שמקנה לה רמת ביטחון גבוהה יותר יחסית.
9. בחן האם סדרת האג"ח שייכת למדד אג"ח מקומי. כיום ישנו מדד אחד ה"תל בונד "20", אך בקרוב יושקו מדדים חדשים "תל בונד 40" ו"תל בונד 60". להמצאות האג"ח במדד יש השפעה על מחירו. לדוגמא- חברות הנכנסות למדד יטו לעליות בתקופה שלפני הכניסה וחברות יוצאות לירידות וזאת עקב פעילות תעודות הסל והסחירות הכרוכה בכך.
10. בזמן משבר בדוק האם החברה המנפיקה או בעלי העיניין בה רוכשים בחזרה את האג"ח. צעד זה יכול להביע אמון של החברה באג"ח.
לסיכום
זכור כי מכשיר זה נחשב אמנם לסולידי אך הוא יכול להיות מסוכן ותנודתי כפי שנוכחנו לדעת בתקופה האחרונה וככל שהסיכוי גדל כך גם הסיכון. תמיד תנסה להתאים את רמת שנאת הסיכון שלך לאג"ח אותו אתה רוכש, אם הנך שמרן קנה אג"ח מדורגות גבוהה ככל האפשר ולהיפך. זכור כי גם אם מחיר האג"ח יורד עדיין אתה יכול להנות מקופון הגבוה בדרך כלל מתשואת הפק"ם (בהנחה שהחברה המנפיקה תעמוד בהתחייבויותיה) לאורך זמן ולהמתין לשעת הכושר המתאימה על מנת למכור אותו.
* מאת: אמיר אביבי, סמנכ"ל השקעות "רוביקון שוקי הון"