איגרות חוב ממשלתיות בעולם
בסיכום שבועי, ירדה תשואת האיגרות לשנתיים ב- 45 נקודות בסיס לרמה של 3.78%. האיגרות ל- 10 שנים השילו 29 נקודות בסיס מתשואתן וסגרו את השבוע ברמה של 4.39%.
השבוע שעבר החל דווקא בנימה אופטימית, עת מדד הייצור של ניו-יורק בחודש אוקטובר עלה בשיעור 28.8 לעומת 14.7 בחודש הקודם. נתון חיובי זה עורר את האשליה כי נזקי משבר האשראי מהקיץ האחרון חלפו עברו וכי יש מקום לאופטימיות. ואולם מאוחר יותר בשבוע התפרסמו נתונים מענף הנדל"ן (לאחר מספר ימים בהם הענף לא היה בכותרות ומצבו הגרוע נדחק מתודעת המשקיעים) שהראו שהתחלות הבנייה ואישורי הבנייה בחודש ספטמבר, צללו כלפי מטה ונמצאים בשפל שלא נרשם כמותו מאז שנת 1993.
בנוסף, פרסמו השבוע מספר חברות מהסקטור הפיננסי דו"חות מאכזבים לרבעון ה- III של השנה. החדשות הרעות מבחינת המשקיעים לא היו עצם ההפסדים והירידה ברווחיות של החברות, שכן אלו בחלקם היו ידועים בעקבות אזהרות רווח מוקדמות, אלא העובדה שככל הנראה נזקי משבר האשראי מהקיץ לא הסתיימו וכי השפעות המשבר יתנו אותותיהם גם בדו"חות הכספים הבאים. חיזוק לעמדה זו מצאו המשקיעים מדבריו של יו"ר הבנק המרכזי, Ben Bernanke, שאמר בשבוע שעבר כי המשבר בענף הנדל"ן מהווה משקולת על המשק האמריקאי וכי הוא ילווה את הכלכלה המקומית עמוק לתוך שנת 2008.
בנוסף, קיבלו המשקיעים תזכורת כואבת להמשך המשבר בשוק האשראי, עת מספר קרנות מסוג Structured Investment Vehicles (SIV), נקלעו לבעיות נזילות. קרנות מסוג SIV מתמחות בלקיחת הלוואות לטווח קצר על ידי הנפקת Commercial Paper (CP) והשקעתן במכשירי חוב לטווח ארוך. השבוע התקשו מספר קרנות SIV להנפיק CP חדש מחוסר קונים ונקלעו לבעיית נזילות. משרד האוצר האמריקאי מנהל מו"מ עם מספר בנקים גדולים להקמת קרן מיוחדת שתקנה את אותן CP, אך עדיין לא ברור באיזו צורה תפעל הקרן ומה יהיה היקפה.
כל החדשות הרעות לעיל, העלו את מפלס הפחד והחרדה בקרב המשקיעים וכמו שקורה בעתות אי ודאות נרשמה נהירה גדולה משווקי המניות לשוק אג"ח הממשלתיות, הנחשב סולידי יחסית והתוצאה היא ירידה שבועית חדה בתשואת אג"ח במיוחד בטווחים הקצרים, שכמוה נרשמה רק לאחר מתקפת הטרור על ארה"ב בספטמבר 2001.
להערכתנו הנתונים המאקרו כלכליים שפורסמו השבוע העלו באופן משמעותי את הסיכוי להורדת ריבית במהלך ישיבת הריבית הבאה ב- 31 באוקטובר, גם החוזים העתידיים על הריבית המוניטארית צופים סיכוי של 92% להורדת ריבית נוספת באוקטובר לעומת 34% לפני שבוע. ההורדה תידרש כדי למנוע התרחבות השפעות שליליות של המשבר בענף הנדל"ן ומצוקת האשראי על הכלכלה האמריקאית. לאחר שהמלצנו בשבועות האחרונים על כניסה לשוק אג"ח הממשלתיות והארכת המח"מ בשל הפוטנציאל לירידת התשואות, אנו סבורים כי בעקבות המהלך שעשו האיגרות בשבוע האחרון, האפשרות לירידת תשואות נוספת עודה קיימת אך מוגבלת בהיקפה. יחד עם זאת ההשקעה באפיק זה עודה מומלצת, תוך קיצור המח"מ ובעיקר לאור האופי הסולידי שלה.
ציפיות האינפלציה המגולמות באג"ח הצמודות למדד (TIPS), עומדות על כ- 1.99% בטווחים הקצרים (לעומת 1.97% לפני שבוע) ו- 2.3% בארוכים (לעומת 2.33% לפני שבוע). אומנם בשבועות האחרונים נרשמה עלייה חדה בציפיות לאינפלציה והשקעה ב- TIPS הקצרות איבדו מקצת מאטרקטיביות ההשקעה שלהן, יחד עם זאת שיעור השינוי השנתי של מדד כלל המוצרים לצרכן העירוני, זינק בחודש ספטמבר לרמה של 2.8% ובמידה ולא יסתמן בקרוב שינוי מגמה חד במחירי הסחורות וחומרי הגלם, השקעה ב- TIPS עשויה להיות מעניינת.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
מאת: איתי פורמן - אנליסט בענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי.