יום שני גורלי בפתח

הצטרפותה של סדרת מקרים הופכת את יום שני (היום), ליום מעניין, שלא לומר – גורלי
חזי שטרנליכט |

הצטרפותה של סדרת מקרים הופכת את יום שני (היום), ליום מעניין, שלא לומר – גורלי. השווקים הפיננסיים ברחבי תבל יעמדו מחר למבחן מאתגר. עברו בדיוק שני עשורים מאז "יום שני השחור", שחל ב-19 באוקטובר, והיות שהדי החששות לא נעלמים לעולם בשוק ההון, והם מתחבאים תמיד מאחורי מחשבותיהם של המשקיעים, נשאלת השאלה האם ה-22 באוקטובר 2007, 20 שנים בדיוק אחרי המאורע ההוא, יהיה יום מפתיע כמו אז?

בבוקר של ה-19 באוקטובר 1987, החלו לצלול בורסות המזרח הרחוק, אחריהן קרסו בורסות אירופה ולבסוף נפלו הבורסות האמריקניות בשיעורים חדים. הונג קונג נחתכה בבת אחת ב-45% ביממה, באוסטרליה נפלו המדדים ב-41.8%, בבריטניה נפלו המדדים ב-26.4%. מדד הדאו ג'ונס נפל בארה"ב ב-22.6% ביממת המסחר ההיא. היה זה יום מפולות פיננסיות קשות שכונה לימים "יום שני השחור".

חודש אוקטובר הפך ברבות השנים לחודש ה"רע" של בורסות העולם. באוקטובר 1929 אירעה המפולת המפורסמת בארה"ב שדרדרה את הכלכלה לשפל הגדול (The Great Depression). באוקטובר 1987 אירע יום שני השחור. עם השנים, החשש הגדול מאוקטובר שחור, הוביל את חודש ספטמבר לחודש עם יותר מעידות וירידות. בפועל החשש הזה שנחרט בזכרון המשקיעים, יצר "כרית בטחון" תודעתית שמנעה את הישנותה של ההפתעה.

על הסיבות למפולות בבורסות בחודש אוקטובר נכתבו תילי תילים של מילים. בין היתר הסבירו פסיכולוגים את החשש הלא-מודע מהתקרבות עונת החורף והשלגים בחצי הכדור הצפוני, שגורמת לדחף לא מודע למשקיעים לרצות לממש את כספם. חודש אוקטובר מצטייר בעיני רבים גם כחודש מהפכני במובנים היסטוריים. נזכיר כי ב-24 באוקטובר 1917 (שוב השנה שמסתיימת בשבע, והשליש האחרון של החודש) חלה המהפיכה שהפילה את בית הצאר ברוסיה והעלתה את עידן ברית המועצות, לנין והקומוניזם.

ביום שישי האחרון חלו ירידות שערים חדות למדי בוול סטריט. אמנם זאת לא מפולת ולא קריסה, ואנו גם חיים בעולם "מודע" עם זכרון מסוים. אבל עדיין, סדרה של גורמים ממשיכים להעיק על השווקים הגלובליים. הראשון הוא התחממות הזירה האיראנית, שאליה מתלווה התבטאות כמעט אפוקלטיפטית של הנשיא בוש בשבוע שעבר. הוא הזהיר שאם לאיראנים יהיה נשק גרעיני – אנו עלול להתדרדר למלחמת עולם שלישית. לא פחות.

אם מוסיפים לזה את המצב הנפיץ באזור המזרח התיכון, ומקבלים את הנפט שזינק למחיר של 90 דולר לחבית במהלך המסחר בליל שישי (שיא נומינלי חדש לזהב השחור), עולה שוב תחושת הפחד. גם מצב הכלכלה האמריקנית, ידע תקופות טובות יותר. הם עדיין משלמים את עלויות מלחמת ההתשה בעיראק. מתמודדים עם סביבת ריבית בעייתית ומשבר שהחל בשוק הנדל"ן שלהם.

ברור שאי אפשר לנבא מראש מפולת פיננסית. זהו אוקסימורון. מפולת – היא הפתעה מעצם הגדרתה. המפולת של 1987 לא אירעה כתוצאה מהצטברות גורמים שליליים ידועים. היא התרחשה בבת אחת. ככל שהחששות והמודעות לירידות בשווקים גבוהים יותר, כך הן מתאזנות באמצעות "ירידות חדות" על פני תקופה ארוכה יתר. אבל עדיין, הצטרפות המקרים הללו, יחד עם התאריכים הבעייתיים, תוביל משקיעים רבים לעקוב מחר בדריכות רבה יותר אחרי מסכי המסחר ברחבי העולם.

מאת: חזי שטרנליכט

הכותב הינו יועץ לקשרי משקיעים בחברת תקשורת פיננסית

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה