משקים מתעוררים כדאי להכיר- הכתר הצ'כי והזלוטי הפולני

הכתר הצ'כי אינו עוצר ואף תופס תאוצה עם השנים. הרפובליקה הצ'כית הידועה גם כצ'כיה היא מדינה ללא מוצא לים במרכז אירופה. היא גובלת בצפונה בפולין, במערבה בגרמניה, בדרומה באוסטריה ובמזרח עם סלובקיה. ב-1 במאי 2004 הצטרפה לאיחוד האירופי.

הכלכלה הצ'כית היא מהיציבות והמצליחות בין המדינות הפוסט קומוניסטיות. היא התאוששה מהמיתון מאז אמצע 1999, וצמחה בשנים 2001 ו-2002, הובלה על ידי יצוא לאיחוד האירופי, במיוחד לגרמניה, והשקעת חוץ, בעוד שהביקוש הפנימי התחדש. התמ"ג לנפש הוא 19,475$. התוצרת הצ'כית לנפש היא כשני שליש מזו של הכלכלות האירופאיות המובילות.

הקורונה (כתר) הצ'כית הינו המטבע הרשמי ומסומן ב-CZK, בימים אלה נסחרת הקורונה ברמות שיא של כל הזמנים אל מול הדולר והאירו, כעת נשלם 19.250 קורונות עבור דולר אמריקאי אחד, לשם המחשה מאז חודש יוני 07' התחזק המטבע הצ'כי בכ 6% אל מול הדולר, אז נסחר סביב 21.0 קורונות אל מול הדולר ובתחילת 2006 קרוב ל 25 קורונות לדולר אמריקאי בודד.

מגמת ההתחזקות של המטבע הצ'כי אינה נעצרת ואף תופסת תאוצה עם השנים, זאת בגיבוי של נתוני מאקרו כלכלה חזקים המעניקים למשקיעים סיבה טובה להזרים השקעות לתוך צ'כיה בקצב מהיר ובלתי פוסק. עם עודף מסחרי וצמיחה כלכלית בקצב גבוהה מ 6.0% ב- 3 השנים האחרונות, משקיעים רבים מוצאים בצ'כיה כחוף מבטחים לכספם.

נוכח הנתונים הפונדמנטלים החזקים קיים צורך בהתערבות מוניטרית, לכן הבנק המרכזי הצ'כי (CNB) הגיב בהתאם ועל מנת למנוע התפרצות אינפלציונית העלה את הריבית לרמה של 3.5% הגבוהה בחמש השנים האחרונות. ביום חמישי, 25 לאוקטובר 07', יתכנס הבנק המרכזי ויפרסם את החלטת הריבית, התחזית הרווחת היא להותרת הריבית ללא שינוי. יש לזכור כי להערכתם של ספקולנטים לא יהיה מנוס מהעלאות ריבית עתידיות בחודשים הקרובים, התממשותו של תסריט זה עשוי ללא ספק לדחוף את הכתר הצ'כי לשיאים חדשים.

הבחירות בפולין מעניקות רוח גבית משמעותית לזלוטי

קצת רקע כללי - רפובליקת פולין היא מדינה במרכז אירופה, בעקבות נסיון ההשתקמות שעברה כלכלת פולין לאחר מלחמת העולם השנייה, נמצאת פולין בעיצומו של מעבר ממשק חקלאי למשק תעשייתי, למרות שלמעלה מ 30% מן המועסקים במדינה עדיין עוסקים בחקלאות. לאחר נפילת הקומוניזם במדינה נפגעו ענפי התעשייה המסורתיים של פולין כמו למשל ענף המכרות. אחוז האבטלה ב 2007 יחסית גבוה כ 16% בקצב שנתי, שיעור אינפלציה נמוך של 1.2% בקצב שנתי. יחד עם זאת, עם כניסת פולין לאיחוד האירופי השוק הפולני מתייצב וביצועיו משתפרים במהרה, בעוד קצב הצמיחה ב-2005 היה 3.3%, התחזית ל 2006 הייתה מעל 4%, בפועל הקצב היה גבוה מ 6.0%, הזרז העיקרי לצמיחה הינו הבאת משקיעים זרים רבים למדינה ובאמצעות צמיחת ענף התיירות.

פולין הצטרפה רשמית לאיחוד האירופי ב-1 במאי 2004. והמטבע הלאומי (Zloty) נסחר בחופשיות. עם הכניסה לאיחוד האירופי המשק הפולני בהופעה מרשימה כשבשנת 2006 נרשמה צמיחה גבוהה מ 6.0% לעומת צפי ל 4.0% בלבד.

כל הכותרות

הבחירות בפולין החזירו אותה לכותרות כשמפלגת האופוזיציה ימין-מרכז תופסת את השלטון, האפקט המיידי הוא צביעת הבורסה המקומית בירוק בליווי התחזקותו של המטבע הפולני המכוני זלוטי. כעת הציפיות הן כי ההנהגה החדשה תפעל לזירוז רפורמות כלכליות הכרחיות וכן להרחבת הגמישות בשוק המט"ח. השינוים המבניים אינם עשויים ליהיות קיצוניים אך ללא ספק יעניקו רוח גבית משמעותית נוספת למטבע הפולני ויהוו זרז לאימוץ האירו כמטבע רשמי.

המדיניות המוניטרית וכיוונו הצפוי של הזלוטי הפולני

נוכח ההאצה בצמיחה, הבנק המרכזי העלה את הריבית בחודש אוגוסט ברבע אחוז בפעם השלישית השנה, כעת שיעור הריבית הוא 4.75%, קיים קונצזוס בקרב הכלכלנים כי יש מקום להעלאת ריבית נוספת כבר בחודש נובמבר.

כעת נסחר הזלוטי הפולני סביב רמות של 2.5650 אל מול הדולר וסביב 3.6575 אל מול האירו, מסע התחזקותו של המטבע הפולני נמשך כל העת כשהוא מקבל רוח גבית מכיוון בורסות העולם הנצבעות בירוק.

בחודשים האחרונים נרשמו מס' נתוני מאקרו מעודדים ובינהם שיפור בגרעון השוטף, קיטון בגרעון המסחרי, עלייה בתפוקות הייצור ובמכירות הקמעונאיות לצד ירידה באבטלה, הנתונים אמנם רחוקים מהאידיאל אך מציגים שיפור לאורך זמן.

משקיעים רבים מנסים כל העת למצוא הזדמנויות עסקיות ועושה רושם כי כלכלת פולין בעמדת זינוק נוחה, החלפת השלטון והצפיות לרפורמות מהירות תוך השתלבות עמוקה יותר בכלכלת אירופה בשנים הקרובות זורעים תקוות בקירבם של משקיעים רבים, היום מרביתם כבר קוצרים פרי מהשקעתם בשנים קודמות, כמובן שעדיין לא מאוחר לתפוס את הרכבת ולמי שחיכה לעכשיו ככל הנראה לא יצטער על בחירתו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה