אנחנו נשארים בארץ

סקר השכר הגלובלי שמתפרסם במהדורה זו, מעורר תשומת לב בעיקר בגלל סיבה אחת: איזכורה של ישראל. העובדה שאנחנו ממוקמים במקום השמיני בטבלת השכר של עובדי IT מנוסים, לא צריכה להעציב אף אחד
יהודה קונפורטס |

למיטב ידיעתנו, יום חמישי האחרון היתה אחת הפעמים הבודדות, אם לא הראשונה, שישראל נכללת בשורה ארוכה של מדינות, שבה משווים בסקר את השכר שלה לעומת זה של מדינות אחרות. זה מחמיא - גם אם יש לנו ייצוג רק בטבלה אחת: משכורות של אנשי IT מנוסים.

הסקר שפורסם אצל עמיתינו האמריקנים ב-InformationWeek, מסתמך על נתונים שאספה חברת מרסר. על פי האתר שלה, זו חברה שמתמחית בהשמת כוח אדם גלובלי ב-41 מדינות ו-189 ערים בעולם. ישראל דווקא אינה נמנית על המדינות שבה יש לחברה סניף ישיר, אבל למרות זאת ארצנו מעניינת אותם - מסיבות ברורות.

פירוט המשכורות במדינות שונות, מוכיח שוב שהגלובליות בעולם הטכנולוגי ממשיכה להתפרש בקצב מהיר. לגבולות פיסיים אין כמעט משמעות, והמעבר של עובדים ממדינה למדינה, העברת פעילויות שלימות של מחלקות IT בארגונים - אם מזרחה להודו ולשכנותיה, ואם למקומות אחרים על פני הגלובוס - הוא מעשה של יום-יום.

גם העובדה שאנחנו ממוקמים במקום השמיני בטבלת השכר של עובדי IT מנוסים, לא צריכה להעציב אף אחד. ראשית, לבטח יש לא מעט עובדי IT מנוסים בישראל, אשר אינם משתכרים את השכר שהטבלה מצביעה עליו, והם בוודאי ישמחו לגשת עם הנתונים הללו לבוס שלהם ולבקש העלאה על פי ההפרש. מדיווחים של חברות ציבוריות לבורסה, אנו יודעים בוודאות, כי יש קבוצה של מנהלי IT בכירים, שמשתכרים פי שלושה וארבעה מהשכר שמצוין בטבלה. אולם קבוצה מעטה זו היא בבחינת אליטה בחברה הישראלית, אשר אינה מייצגת דבר. זאת, כמובן, מעבר לכניסה הזוהרת של אותם חברים בליגה ייחודית זו.

לא לקום ולארוז מחר ההסתכלות על נתוני השכר, והשוואתם לעומת מדינות אחרות, אינה יכולה להסתכם רק בבדיקת ההיבט המספרי. בישראל עדיין משלמים בשקלים, וההשוואה לדולרים במקרה הזה, דווקא אינה מסייעת. יש לבחון גם נתונים נוספים, כאלו שקשורים לגודל שוק, לסביבה הגיאוגרפית-תרבותית וגם לזו הפוליטית.

זו אחת הסיבות שבגללה, מנהל ה-IT הישראלי, לא יכול לקרוא את הטבלה, לארוז את המזוודות, לקחת את המשפחה ולהחליט שממחר הוא גר בציריך, מילאנו, מינכן או ניו-יורק. העסק הזה לא פשוט. לכן במידה מסוימת, הכנסתה של ישראל לתוך הטבלה, היא עיוות: כולנו מכירים את ההבדלים.

כל הכותרות

יש לנו במדינה אנשים מוכשרים, מדענים, ממציאים ומפתחים, רופאים. כמעט בכל תחום יש מומחים, שבנקל היו יכולים להכפיל - ואולי אף יותר - את שכרם, אילו היו בחו"ל. בכלל, יש הרבה מאוד אנשים מהיישוב, שחיים בביצה הקטנה שלנו, ויכולים לספר בפרטי פרטים כמה קלים יותר היו חיינו, אילו בנימין זאב הרצל לא היה טועה, וחוזה את הקמת המדינה בכל מקום אחר בעולם.

לממד הכלכלי, כמו גם המצב פוליטי-ביטחוני, יש השפעה ישירה על היקף הפעילות בישראל, כמו גם על גודל השוק. יחסית למצב הביטחוני הלא יציב, לכלכלה שמנסה לשמור על יציבות, הרי שהפתיחות של המשק הישראלי לעולם הגלובלי - היא גדולה. די לראות את הנציגויות המקומיות של מיטב חברות הענק הגדולות, אשר תקעו ותוקעות כאן יתד.

השורה התחתונה השוואת השכר הגלובלית שממקמת אותנו במקום השמיני היא מחמיאה. למרות זאת, אין חשש שבגין פרסום נתוני השכר העולמיים, תהיה מחר בבוקר הגירה המונית של מנהלי IT מקצוענים מישראל לשוויץ. זה לא יקרה, בגלל הרבה סיבות, אותן איש בעולם מלבדנו לא יבין.

אנחנו, כנראה, נשארים בארץ.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה