מזוז: בינתיים אי אפשר להחשיך את עזה
במערכת הביטחון אולי ציפו להתנגדות בינלאומית בעקבות ההחלטה לנסות ולצמצם את ירי הקסאמים מרצועת עזה על ידי החרפת העיצומים, אך לא חשבו שדווקא היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, יעצור את המהלך. מזוז קבע כי בינתיים אי-אפשר לנתק את החשמל בעזה, ועם זאת הדגיש כי ישראל יכולה להחליט על ניתוק הקשרים הכלכליים עם הרצועה.
כבר בשבוע שעבר גיששו גורמי צבא בנושא במשרד המשפטים והערב נערך דיון מעמיק בלשכתו של מזוז. הדיון התקיים בהשתתפות פרקליט המדינה ערן שנדר, בכירים במשרקד המשפטים, הפרקליט הצבאי הראשי, קצינים בכירים מן הפרקליטות הצבאית ונציגים של כל המשרדים הנוגעים בדבר.
הדיון התבסס על חוות דעת שחוברה על ידי הפרקליטות הצבאית, ומשתתפיו פרטו את עמדותיהם ושיקוליהם. בסיכום הדיון קבע מזוז כי זכותה של מדינה לקבל החלטות בדבר הפסקת קשרים כלכליים או מסחריים עם משטר עוין. בהתאם לתפיסה זו, אישר היועץ הפעלה של צעדים כלכליים, מסוגים שונים, על פי החלטת הקבינט.
עם זאת, קבע מזוז כי ניתוק החשמל ברצועה דורש עבודת מטה נוספת כדי לוודא שהפעולה נעשית בהתאם להחלטת הממשלה שהסתייגה מפגיעה הומניטארית באוכלוסייה האזרחית. באשר לאספקת הדלקים, סיגריות ומוצרים נוספים, הפלשתינים בהחלט יכולים להתחיל לחשוש. ברק אישר להקטין את אספקת החשמל שר הביטחון אישר בשבוע שעבר במסגרת הערכת המצב השבועית, את המלצות מערכת הביטחון בנושא המגבלות השלטוניות על רצועת עזה. על פי החלטת ברק, תקוצץ אספקת החשמל לרצועת עזה, למשך פרקי זמן משתנים. התוכנית כבר נכנסה לפועל, לאחר פנייה מסודרת של שר התשתיות הלאומיות, בנימין בן-אליעזר, לחברת החשמל.
על פי התוכנית, החשמל יקוצץ לפרקי זמן קצרים של 15 דקות בתחילה, ויוארך מעת לעת, לפרקי זמן ממושכים יותר. במקביל, תקוצץ אספקת הדלק לפלשתינים, כאשר פחות מיכליות יישלחו לרצועת עזה.
במסגרת הערכת המצב הביע שר הביטחון הערכה רבה לפעילות צה"ל ושירותי הביטחון בלחימה היום-יומית הרציפה והמוצלחת. "בעזה ואיו"ש מתנהלת לחימה יום יומית מוצלחת ורצופה העומדת בשורש יכולתנו לקיים ברוב חלקי המדינה ואיו"ש חיים סבירים", אמר ברק.
בנוסף התייחס השר להצלחות הצדדים במלחמה בטרור. "בפעולתם הרצופה והייחודית חיילי צה"ל, מפקדיו ואנשי שירות הביטחון מסכלים כל יום נסיונות לפגוע בבטחונם של אזרחי ישראל. עם זאת יש לדעת שלעתים יש ויהיו גם הצלחות לצד השני - יש להמשיך להיאבק על צמצומן", הבהיר שר הביטחון. תוכנית ההתנתקות, שלב ב' כבר לפני כחודש פורסמה ב-nrg מעריב תוכניתו של סגן הרמטכ"ל, האלוף דן הראל, להמשך יישומה של תוכנית ההתנתקות מעזה, אותה החל לפני כשנתיים. מטרת עבודת המטה של צה"ל, בשילוב משרד הביטחון והשב"כ, היא להוביל היפרדות סופית מתושבי הרצועה.
גורמים באגף התכנון אמרו אז כי "ניתן להבין מדבריו של האלוף הראל שבעניין עזה, כאחד שפינה את המתנחלים משם, הוא הגיע לסיים את המשימה ולהתנתק מעזה סופית. כלומר, הוא מבקש לסגור בפועל את כל המעברים לכניסת הולכי רגל וסחורות, למעט מקרים הומניטריים חמורים, מה שייאלץ את המצרים להפעיל מחדש את מעבר רפיח ולהסיר את האחריות מישראל".
גורם ביטחוני נוסף הבהיר לפני חודש כי "זה היה הרעיון האמיתי של ראש הממשלה לשעבר, אריק שרון, ש'בעזה יתבשלו במיץ של עצמם'. ליצור הפרדה מוחלטת בין עזה ליו"ש. ביהודה ושומרון ישנם הסכמים ותמיכה ישראלית, תוך קידום הנורמליזציה בין הצדדים עד כדי הכרזה על מדינה, ובעזה יצטרכו לפנות למצרים כדי לקבל עזרה".