הפיתוח גלובלי - התרבות לוקלית
מעבדת סאפ עברה לא מעט זעזועים בשנה האחרונה, בין היתר בעקבות פרישתו של שי אגסי, לשעבר סגן נשיא סאפ העולמית, שגררה אחריה פרישות של בכירים אחרים. המעבדה מנוהלת כיום על ידי שלושה בכירים למעשה: מיקי מגדל, המשמש כנשיא המעבדות ושהגיע לסאפ ממרקורי; מיקי שטיינר, מנכ"ל המעבדות בישראל וליאו אפותקר, המשנה למנכ"ל סאפ, שמונה כאחראי על המעבדות בישראל במקומו של אגסי.
מינויו של אפותקר הרגיע במידה מסויימת את הרוחות במסדרונות הקומפלקס הנאה של סאפ ברעננה. במבנה הושקע יותר מחצי מיליארד דולרים, ועובדים בו כ-800 אנשים. בתוך הקומפלקס ישנה גם מעבדת הפיתוח של sap business one, זרוע ה-SMB של סאפ. בקיץ האחרון נחנך מבנה נוסף שצמוד למעשה למבנה הנוכחי. בסאפ אומרים שבשנים הקרובות לא צפויה הרחבת בניה נוספת, אך יחד עם זאת אומר שטיינר, כי החברה ממשיכה לגייס אנשים כל הזמן כאשר הגיוס הוא בעיקר רוחבי, לפי תחומי התמחות ומישרות.
עד כה השקיעה סאפ במרכז הפיתוח למעלה מחצי מיליון דולרים. תקציב המעבדה הוא 100 אלף יורו בשנה. המעבדה כוללת חמש קבוצות פרויקטים ייחודיות: NetWeaver, SMB, דואט, SCM (בעקבות רכישת אופק מהרצליה) ו-MDM - טכנולוגיית מאסטר דייט. ישנה גם קבוצה המפתחת את ה-CRM. המעבדה בישראל היא אחת משבע המעבדות שסאפ מפעילה מחוץ לגרמניה. מעבדות כאלו ניתן למצוא בבולגריה, קנדה, סין, הונגריה, הודו, ארה"ב וישראל.
מאחר ומדובר בתהליכי פיתוח שנעשים בבמקומות שונים בעולם, הדילמה העיקרית של כל מנהל מעבדה כמו כל מפתח היא לשמור על האיזון בין לוקליות וגלובליות. שטיינר אומר, כי בסאפ יש משנות סדורות כיצד לשמר את האופי הלוקלי של מרכזי הפיתוח מבלי לפגוע בגלובליות הכללית. בישראל הדבר הרבה יותר קריטי ובסאפ רעננה מנסים לעצב מודל של סאפ ישראל שעובדת עם סאפ העולמית. שטיינר הוסיף בזהירות, כי אחד מסודות ההצלחה של המעבדה הישראלית היא העובדה שכנראה הצליחו למצוא את התמהיל המתאים בין גלובליות לבין לוקליות. בעוד שהפיתוח מוכתב מלמעלה, הרי שהתרבות הארגונית והאופי המקומי של המערכות הוא הערך המוסף שכל מעבדה מביאה עמה לעולם, ועל כך מופקד בין היתר המנכ"ל.
לנהל מעבדת פיתוח הוא תפקיד לא קל. מדובר במכונות אנושיות ברמה גבוהה שתפקידן הוא להיות יצירתיים כל הזמן, ומהצד השני לעמוד במסגרות של זמן ודרישות שוק. למרות שהמעבדות אינן מקור להכנסות, הרי שהן נמדדות בשורה של פרמטרים קפדניים ביותר מעבר ללוח זמנים ואיכות. כמובן שמשאירים מקום גם ליצירתיות ולפיתוח רעיונות מקוריים של העובדים עצמם, אבל חייבים לשמור על מסגרת אחת כוללת, שהיא חלק מתרבות פיתוח גלובלית.
מה המוצר הכי סקסי שאתם מפתחים? "ללא ספק דואט. המוצר מפותח במשולב עם קבוצת פיתוח בהודו, וברעננה מפתחים את הפלטפורמה. מעבר לכך, מפתחים דור חדש של הפורטל בו יש תכונות רבות. כמו כן, כפי שאפותקר סיפר בעת ביקורו האחרון, אמורה בקרוב לצאת שותפות בגרסת ה-ERP החדשה של סאפ. מובן מאליו שישראל מעורבת בפיתוחים ויישומים רבים עליהם סאפ מכריזה, כחלק מפיתוח כלל עולמי".
האם התאוששתם מטראומת עזיבת שי אגסי? "אי אפשר להגיד שהיתה טראומה, אבל היו ללא ספק חששות. אי אפשר לקחת את התרומה הענקית של אגסי למעבדות, ואני לא נכנס כרגע לנסיבות פרישתו, אבל אני חייב לומר שמינויו של אפותקר לתפקיד הרגיע מאוד את האנשים. הוא מוכר לנו, הוא אוהד ישראל, מרבה לבקר כאן ומעבר לכך, מעמדו הבכיר בסאפ בוודאי לא יזיק לנו לקבל סיוע בכל מה שנדרש".
האם אפותקר מתכנן שינויים באופי העבודה? "ככל הידוע לי לא. כל אחת מהחטיבות כאן נמדדת בביצועים שלה ובפרמטרים אחרים. בסך הכל שביעות הרצון של סאפ העולמית מהמעבדה ברעננה היא טובה מאוד ואין סיבה לערוך זעזועים. יכול להיות שפה ושם יהיו ניואנסים שונים, אבל זה יקרה תוך כדי עבודה. בשלב זה הכל ממשיך כרגיל ובמלוא הקצב".
איך אתם שומרים כאן על כוח האדם? "זו אחת מהמשימות המרכזיות שעומדות לנגד עיני. כוח האדם כידוע הוא המשאב הכי חשוב כאן ויש לנו מערכת משומנת של משאבי אנוש. אנחנו מקבלים פניות כל הזמן, הן בעקבות פרסומים שלנו, והן בעקבות העובדה שמעבדות סאפ הן בין המקומות בהן אנשים רוצים לעבוד. זה שילוב של תרבות ארגונית, הצלחות ואנשים בעלי רמה גבוהה ביותר. אנחנו מאמינים ומטפחים את שיטת הגיוס של חבר מביא חבר, וזה מוכיח את עצמו שוב ושוב".
ג'קוזי, ג'יפים, וכל השאר? "זה מעולם לא היה כאן וגם לא יהיה. סאפ היא מסוג החברות השמרניות וזו הסיבה שבמשך כל התקופות הקשות לא עשינו כאן שינויים דרמתיים בכוח האדם. אתה תוכל לראות בחניון מכוניות סטנדרטיות של העובדים וזה בסדר גמור מבחינתם".