אג"ח לא מדורגות – האם הפיזור מנטרל את הסיכון ?
ההנחה המקובלת מבוססת על ההערכה כי גם אם אגרת חוב אחת מגיעה למצב של חדלות פירעון, הרי שהתשואה הגבוהה ביתר אגרות החוב תפצה על ההפסד. בפועל, יש לקחת בחשבון גם את הדינאמיקה בשווקים.
הפיזור, אכן מקטין את הסיכון הספציפי הנובע מהשקעה באגרת חוב בודדת. יחד עם זאת, כפי שגם קרה במשבר האחרון, קריסה של חברה בודדת תוך משבר אשראי עולמי, ייצרו פאניקה בקרב המשקיעים, אשר הקרינה על שוק אגרות החוב הקונצרניות בכלל ועל שוק אגרות החוב הבלתי מדורגות בפרט וגרמה להפסדי הון על הנייר למשקיעים רבים. למעשה, חלק גדול מן המשקיעים שינו את תפיסת הסיכון שלהם ועברו להשקעות יותר בטוחות.
כתוצאה מן המשבר והפאניקה, נוצרו בשוק אגרות החוב בכלל ובשוק אגרות החוב הבלתי מדורגות בפרט הזדמנויות מעניינות, אך במקרים רבים גם בסיכון גבוה. פיזור רחב של אגרות חוב הינו הכרחי לצורך הקטנת הסיכון הספציפי בתיק, אולם אינו מספיק. חשוב כאמור, להקפיד גם על המינון המתאים למשקיע בהתאם לרמת הסיכון אותה הוא מגדיר לעצמו מראש וכמובן לבחור את אגרות החוב בקפידה.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
מאת: רן קבין – מנכ"ל קבין בית השקעות בע"מ.