"לא נעזוב את בית הדין עד שתושג הסכמה"
"לא תהיה ברירה אלא לבטל את בגרויות החורף" - זו המסקנה הבלתי נמנעת אותה השמיעה הערב שרת החינוך, יולי תמיר, בראיון לערוץ 2, שנערך במקביל לדיון שמתנהל בבית הדין הארצי לעבודה, בנוגע עתירת המדינה להוציא צווי מניעה למורים השובתים. תמיר הבהירה כי מטרת כינוס הדיון אינה להוציא באופן אוטומטי את הצווים למורים השובתים - אלא לכנס פורום שידון בסכסוך, וינסה להגיע להסכמה בין הצדדים. מוקדם יותר הודיעה ההסתדרות על התקדמות מסוימת במגעים בין היו"ר עופר עיני, יו"ר ארגון המורים, רן ארז ומשרד החינוך, במסגרתם גובשה הצעה מוסכמת שעשויה להוביל לפריצת דרך במו"מ.
"לא ראוי שאנהל דיון בתקשורת, בזמן שמתנהל דיון בבית המשפט" אמרה הערב תמיר, אולם נימקה את סיבת כינוס הדיון הערב. "אנחנו לא רוצים לצאת מבית המשפט מבלי שתושג הסכמה. צווי המניעה היו העילה לדיון.
"אנחנו לא באים לבית המשפט כדי להוציא צווים, אנחנו באים כדי להתדיין בחסות בית המשפט", הוסיפה שרת החינוך. "יותר מדאיג אותי שילדים מסתובבים ברחובות. אני מקווה שנחזור לשגרה כבר בימים הקרובים".
במקביל, במהלך הדיון שהתקיים בבית הדין לעבודה השמיעה נציגת פרקליטות המדינה, מיכל אייסר, דברים דומים. "הגיעה שעת הש' לשים לב לנזקים של השביתה, שנעשים בלתי הפיכים", אמרה. "לכן סברנו שאנחנו לא יכולים לשבת יותר מבלי להגיש בקשה.
"למרות הבקשה לצווי מניעה, אנחנו מקווים שלא יהיה צורך בהם וניתן יהיה למצוא דרך להפסיק את השביתה, ולמצוא הסכמות לתחילה של משא ומתן לקראת רפורמה", הוסיפה אייסר. "אנחנו רוצים לצאת מכאן בהסכמה, שארגון המורים יקבל את מה שאפשר ונכון לתת". עורכת הדין סיגל פעיל, המייצגת את ארגון המורים, אמרה במהלך הדיון כי הבעיה היחידה שמפריעה לסיום המשבר במערכת החינוך, היא כסף ותקציב. "אין מסגרת תקציב למשרד האוצר והחינוך לבצע את הרפורמה הכל-כך מיוחלת בתקציב החינוך העל-יסודי", אמרה פעיל. "הדרך היחידה לפתור את הבעיה היא שממשלת ישראל תקצה תקציב נוסף לשם רפורמה".
ובעוד הדיון בבית הדין נמשך, התאספו כ-200 מורים בפתח הבניין, והפגינו בקולי קולות. המורים דורשים למנוע מהם "לחזור אל בתי הספר באזיקים", כדבריהם. "אני לא יודעת מה יהיה הצעד הבא שלי אבל אני בהחלט שוקלת ללכת עד הסוף ולהתפטר", אמרה רחל ענבר, מורה מירושלים שמפגינה במקום. "אני מורה 20 שנה ואני מרגישה שכבר הגענו לסוף הדרך".
יו"ר ארגון המורים, רן ארז, אמר הערב בכניסה לדיון בבית הדין לעבודה כי הוא "מחבק את המורים" שהפגינו במקום. "זה מראה שיש תמיכה בארגון בקרב המורים, ההורים והתלמידים", אמר ארז. "אזרחי המדינה הולכים למאבק חברתי כי הם יודעים שהשקעה בחינוך היא השקעה לעתיד המדינה. אני לא נביא ולא בן של נביא, ולכן איני מתכוון לנחש, אבל אני מעריך ומקווה שאנחנו ננצח".
לפני הדיון, הודיע הממונה על השכר באוצר, אלי כהן, כי בכוונתו להישאר בבניין עד להגעה להסכם סופי מול ארגון המורים. שרת החינוך לא הגיעה לדיון, ומייצגת אותה מנכ"לית המשרד, שלומית עמיחי. מוקדם יותר נועדו שרת החינוך תמיר ויו"ר ההסתדרות עיני בבית ההסתדרות בתל-אביב. השניים בחנו דרכים שונות לסיום שביתת המורים, אך בינתיים ללא תוצאות. יו"ר ההסתדרות מנסה, בשלב הזה, ללחוץ על הממשלה כדי שתמשיך ותנהל משא ומתן עם המורים, תחת איום של השבתה כוללת של המשק.
עד הרגע האחרון ניסתה ההסתדרות לדחות את הדיון בבית הדין לעבודה, ולמנוע את הוצאת צווי המניעה למורים השובתים. זאת לאחר שהדיון נדחה כבר פעמיים, בלחצו של עיני. בהסתדרות איימו היום כי אם בכל זאת יוצאו הצווים, הם "יעמדו על הרגליים האחוריות".
במקביל לדיונים בין אנשי האוצר, החינוך וההסתדרות ממשיכים המורים בפעולות מחאה. קבוצה של כ-20 מורים מתיכוני "אורט" בערד והסביבה, החליטה שהישיבה בלב השממה לא תקדם את החינוך. כשהם מצוידים בכמה דגלים, בקבוקי מים והרבה רצון טוב יצאו המורים מערד לקריית הממשלה בירושלים. את הלילה הם בילו בקריית-גת, ובשעות הצהריים הם הגיעו לאזור לטרון. ככל הנראה הם יגיעו לבירה רק מחר.
"אנחנו צועדים בשביל להציל את העתיד", אמרה אחת המורות. "לא חם לנו, אנחנו לא מיואשות ואנחנו נעשה הכול בשביל שהילדים של מי שתומך בנו בדרך - יזכו ללמוד במערכת חינוך טובה יותר". לאתר NRG מעריב