איגרות חוב ממשלתיות בעולם

שבוע רביעי ברציפות של ירידת תשואות בארה"ב לאורך כל העקום. שרשרת ההודעות הבלתי פוסקת של מוסדות פיננסים בדבר מחיקות והפסדים כספים כתוצאה מהשקעות בני"ע המגובים על ידי נכסים, מגבירה את החשש וחוסר האמון של המשקיעים ומגדילה את הביקוש לנכסים סולידיים יותר כמו אג"ח הממשלתיות.

בסיכום שבועי ירדה התשואה של האיגרות בעלות שנתיים לפדיון ב- 25 נקודות בסיס לרמה של 3.43% ואילו האיגרות בעלות 10 שנים לפדיון איבדו 10 נקודות בסיס מתשואתן וסגרו את השבוע ברמה של 4.21%.

חברות נוספות מהסקטור הפיננסי, כדוגמת Bank of America, JP Morgan ו- Wachovia, הודיעו השבוע על מחיקות בגין השקעות בני"ע מגובי נכסים, בכך מסתכמים ההפסדים הכספיים עליהם הודיעו החברות הפיננסיות הגדולות בעולם מאז תחילת משבר האשראי בקיץ ב- 40 מיליארד $. רצף ההודעות השליליות מגביר את החשש ורמת אי הוודאות בשווקים, בייחוד על רקע מה שנראה כמשבר מתגלגל שאינו מוגבל רק לרבעון ה- III של שנת 2007, אלא אחד כזה שישפיע על הסקטור הפיננסי, גם ברבעון האחרון של השנה ובתחילת השנה הבאה.

במצבים אלו בוחרים המשקיעים לנתב את כספם לכיוון אפיקי השקעה סולידיים ובראשם אג"ח של ממשלת ארה"ב והתוצאה היא המשך הירידה בתשואת האיגרות והעלייה במחירן. רוב המשקיעים מעדיפים את האיגרות הקצרות מה שגורם לירידת תשואות חדה יותר בטווחים הקצרים ומגדיל את פער התשואות בין האיגרות ל- 10 שנים לבין האיגרות לשנתיים ל- 80 נקודות בסיס, הפער הגבוה ביותר מאז חודש מארס 2005, המבטא גם צפי של המשקיעים להורדת ריבית קרובה.

השבוע הופיע יו"ר הבנק המרכזי, Ben Bernanke, בפני הקונגרס ובנאומו הדגיש כי הוא רואה סיכונים לכלכלת ארה"ב גם מכיוון יציבות המחירים וגם מכיוון הצמיחה. לפי Bernanke, כלכלת ארה"ב תאבד מומנטום ותאט באופן נראה לעין, אם כי לא תדרדר לכדי מיתון. מול הסיכון בהאטה מציב Bernanke את הסיכון מפני התפרצות אינפלציונית המוזנת על ידי הדולר החלש ומחירי הסחורות המאמירים. המשקיעים בחרו לתת דגש רב יותר על דאגתו לקצב הצמיחה שכן החוזים העתידים על ריבית הבנק המרכזי צופים סיכויים של 98% להורדת ריבית נוספת במהלך ישיבתו האחרונה של הבנק המרכזי השנה, שתתקיים ב- 11 בדצמבר.

אנו מעריכים כי הבנק המרכזי ימתין לקבלת אינדיקאטורים נוספים בטרם יחליט האם להמשיך בשרשרת הורדות הריבית שהחלה בספטמבר או לקחת פסק זמן ולדחות את המשך ההורדות לתחילת שנת 2008. נתון שיכול להשפיע על ההחלטה הוא מדד המחירים של חודש אוקטובר שיפורסם מאוחר יותר השבוע, מדד מחירי היבוא בחודש אוקטובר עלה ב- 1.8% והקצב השנתי שלו גדל מ- 5% בחודש הקודם ל- 9.6% כיום. במידה וגם מדד המחירים לצרכן ירשום זינוק דומה, לא יהיה קל לחברי הבנק המרכזי להוריד שוב את הריבית.

נתון חשוב נוסף שיפורסם השבוע הוא המכירות הקמעונאיות לחודש אוקטובר. עד כה רמת הצריכה לא הושפעה ממשבר הנדל"ן האשראי ואולם השבוע פורסם כי מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן לחודש נובמבר עמד על 75 נקודות בלבד (הקריאה הנמוכה ביותר מאז סופת ההוריקן קטרינה בשנת 2005), לפיכך יש לצפות כי ההרעה בתנאים המאקרו-כלכליים תתחיל להשפיע לשלילה גם על הצריכה.

כל הכותרות

במצב דברים זה, כשהשוק כבר מגלם הורדת ריבית אחת עד לתום השנה ו- 2 הורדות ריבית נוספות במחצית הראשונה של 2008, הפוטנציאל לירידת תשואות נוספות קרוב למיצוי. לאור זאת אנו סבורים כי אין לצפות לרווחי הון כתוצאה מהשקעה באג"ח ממשלתיות וכי השקעה באפיק זה מתאימה כיום למי שמחפש אפיק השקעה סולידי תוך קיצור המח"מ, במיוחד על רקע אי היציבות והעצבנות בשווקי המניות.

ציפיות האינפלציה המגולמות באג"ח הצמודות למדד (TIPS), עומדות על כ- 2.36% בטווחים הקצרים (כמו לפני שבוע) ו- 2.42% בארוכים (לעומת 2.39% לפני שבוע).

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף* לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

**מאת: עינת סקורניק - ראש ענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה