הדולר במגמת נסיגה מאז 2002: האם הגיע זמן הרכישה?

רון אייכל מספק 5 סיבות שיעצרו אתכם מלרוץ ולקנות דולרים, ו-3 סיבות אחרות שדווקא תומכות בשטר הירקרק
רון אייכל |

הדולר האמריקאי נמצא מראשית 2002 בנסיגה כנגד רוב המטבעות בעולם. אם מחפשים ביסודיות, אפשר למצוא כמה מטבעות סופר אקזוטיים שה-USD התחזק כנגדם. ביניהם נציין את: הדינר העירקי, הדולר הזימבבואני, הריאל האיראני וגם כמה מטבעות מ"היציע" של אמריקה הלטינית.

למעשה, כנגד המטבעות מהשורה הראשונה, ה-G10, רשם ה-USD היחלשות חדה למדי. כך לדוגמא, נחלש ה-USD פיחות של 84% כנגד ה-NZD, 79% כנגד ה-AUD ו-70% כנגד ה-CAD. אולי המטבע היחיד שהדולר האמריקאי הצליח לשמור כנגדו על ערכו, ובאופן חלקי בלבד, הוא הין היפני. בתקופה הנדונה נחלש ה-USD בשיעור של 19% בלבד כנגד ה-JPY.

למעשה, מהלך היחלשות זה הביא את ה-USD להיסחר כנגד הסל ברמה הנמוכה ביותר, ב-40 השנים האחרונות, לפחות. בשבועות האחרונים התרחש פיחות מהיר מאוד בערכו של ה-USD. כך לדוגמא, כנגד סל המטבעות שלו, נחלש ה-USD בחודש האחרון בשיעור של כ-10%.

לפיכך עולה השאלה: האם הגיע הזמן לרכוש את המטבע הירוק?

כבדומה להרבה מקרים, גם לשאלה זו אין בנמצא תשובה חד משמעית. ישנן סיבות מגוונות לעשות כן וגם לאו.

הסיבות שאינן תומכות ברכישת ה-USD

(1) הכלכלה האמריקאית ממשיכה לספק אינדיקטורים שליליים. כפי הנראה, החולשה בענף הנדל"ן למגורים אינה עומדת לחלוף בתוך שבועות או בתוך מספר מצומצם של חודשים. משברים בנדל"ן מסתיימים לאחר שנים. על כן, 2008 מסתמנת כשנה אבודה. גם משבר האשראי נמצא בשיאו וצפוי להקשות עוד זמן רב.

(2) הריבית בארצות-הברית הופחתה לאחרונה וזו צפויה להמשיך ולרדת, בעוד בשאר העולם המפותח זו נותרת יציבה (באוסטרליה הריבית אף עלתה בשבוע האחרון). כלומר, הריבית הדולרית הופכת להיות פחות אטרקטיבית. נציין, כי השוק כבר מגלם בהסתברות של 98% כי ב-11/12 הריבית הדולרית תקוצץ ב-25 נ"ב פעם נוספת.

(3) הגירעון במאזן התשלומים במשק האמריקאי נותר גבוה למדי. הגירעון בחשבון השוטף של מאזן התשלומים האמריקאי הוצב על 5.5% מהתוצר.

(4) פיזור בין מטבעות. לעתים מתפרסמות ידיעות על שממשלות ברחבי העולם מעוניינות לפזר את השקעותיהן בין מטבעות שונים ולא להיצמד לדולר האמריקאי. השבוע ראינו זאת מכיוונה של סין. אין ספק כי מגמת ההיחלשות של השנים האחרונות תגביר את הפיזור המטבעי. הדבר יצמצם את קצב גידול ההשקעות בארצות-הברית. בחודש אוגוסט נרשם פדיון (נטו) של 69 מיליארד דולרים בהשקעות הזרים בארצות-הברית. מאז אוגוסט 1998 לא נרשם פדיון של ניירות-ערך אמריקאיים.

(5) מחזורי העסקים הנוכחי שבין ה-USD ל-EUR הם לרעת ה-USD. בין שני המטבעות הללו מתקיימים מחזורי עסקים ארוכי טווח. כך לדוגמא, משנות ה-70' נרשמו שני מחזורים של היחלשות של ה-USD כנגד ה- EUR (השתמשנו במארק הגרמני, בשנים שה-EUR לא היה קיים). מחזורים אלה נמשכו 8 ו-10 שנים. מחזור ההיחלשות הנוכחי נמשך רק 6 שנים. לפיכך, בפני ה-USD עוד שנים אחדות של היחלשות.

מנגד, ישנן גם סיבות ההופכות את ה-USD לאטרקטיבי למדי

(1) לפי תיאוריית כוח הקנייה מחירו של ה-EUR כנגד ה-USD הוא גבוה למדי. כלומר ה-USD זול אפילו בכ-40% משוויו ההוגן.

(2) במאזן התשלומים של ארצות-הברית נרשם שיפור מתמשך לטובה ובמיוחד בגירעון המסחרי ללא יבוא נפט. העובדה כי היבוא (נטו) של מוצרי נפט לארצות-הברית מתאפיין בביקוש קשיח (כלומר, לא מצמצמים בכמות עם העלייה במחיר), מביא מידית להתרחבותו כאשר מחיר החבית עולה. גירעון האנרגיה האמריקאי מהווה כ-20 מיליארד דולרים מדי חודש, שהוא שליש מגירעון הסחר הכולל. על כן, עלייה של 10% במחיר חבית הנפט מהווה תוספת של 2 מיליארד דולרים לגירעון הכולל.

(3) מניע טקטי. הדולר האמריקאי נחלש בזמן האחרון בקצב מהיר למדי. פעמים רבות חל בשוק תיקון, אשר סופג חלק מהירידה. ככל הנראה גם הפעם נראה תיקון, לפחות מסוים. כפי שניתן לראות לעיל, ישנן סיבות טובות שלפיהן ה-USD צריך להתחזק ובה בעת גם להיחלש.

מעבר לכך, להערכתנו, בטווח של חודשים אחדים נראה את ה-USD ממשיך להיחלש. כמו שנראה כעת, העובדה שהכלכלה האמריקאית מספקת את החדשות הרעות, שיביאו לבסוף לכדי הפחתות ריבית נוספות במהלך 2008, היא שתמשיך להחליש את המטבע הירוק. המשק האמריקאי יצטרך להראות סימני חוזקה ברורים כדי שהאמון בו יחזור. לפיכך, רמות מסחר של 1.55-1.50 דולרים אמריקאיים לאירו אפשריות לחלוטין.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה