הקשר בין השכן עובד ההייטק לאוויר שאתם נושמים

האם זה מקרה שאת הפרויקט הסביבתי הגדול ביותר שעשוי לקום בישראל מוביל שי אגסי, ילד הפלא של ההייטק הישראלי? איפה היינו בלעדי "הגיקים" ולמה החברות האחרות לא מיישרות קו
דותן לוי |

תקראו להם איך שאתם רוצים: יורמים, חנונים, או גיקים, אבל כל אלו עדיין לא ישנו את העובדות היבשות. בלי החבר'ה הצעירים של עולם ההיי טק הישראלי, מדינתנו הקטנטונת הייתה נראית אחרת לגמרי, הייתי מעז ואומר, כי בלעדיהם היינו נמצאים היום לפחות חמש שנים אחורה מבחינה כלכלית.

מחפשים הוכחות? בשנת 2006 הכניס ענף ההייטק למדינת ישראל סכום אגדי של 62.4 מיליארד שקל. הענף צמח ב-10% ותרם רבע מתוך הגידול בתוצר העסקי באותה השנה. בהשוואה ליתר הענפים במשק מדובר ב-17% מכלל התוצר העסקי.

בניגוד לענפים אחרים, עולמם של הסטארט אפיסטים ואנשי ההיי טק לא נעצר במזומן שמשתלשל לכיס. שיפור הכלכלה והובלת ישראל להישגים טכנולוגיים בלתי מתוארים היו כך מסתבר רק ההתחלה עבורם. אל רשימת המטרות והיעדים השנתיים הצטרפו לאחרונה יעדים נוספים כמו הפיכת החברות לירוקות וידידותיות לסביבה וחשוב מכל, אותן חברות משמשות כסמן ימני במאבק היום יומי לעצירת ההתחממות הגלובלית.

אחריות חברתית לא קונים בכסף

רוצים דוגמאות? תקראו את דוח האחריות החברתית של אינטל. יעדי המדיניות הסביבתית עד 2010 כוללים בין השאר הפחתה של 50 אחוז בפליטת גזי החממה ליחידת ייצור, הפחתת צריכת המים ביחס לצריכה בשנת 2005, מחזור מעל 70 אחוז מכמות הפסולת המסוכנת והלא מסוכנת הנוצרת. ואם כל אלו לא מספיקים, במחצית השניה של 2008 מתכוונים באינטל לסיים את בנייתו של "הבניין הירוק" הראשון בישראל והראשון מסוגו של אינטל בעולם.

חברת סאן מיקרוסיסטמס הודיעה גם היא לאחרונה, כי היא פועלת לפיתוחם של שרתים, מערכי אחסון ותוכנות אשר יצרכו פחות אנרגיה, תוך אספקת אותם ביצועים (או טובים יותר לטענתם). בנוסף, כחלק מתהליך השקיפות בחברה, סאן תפרסם נתוני שימוש אנרגיה חודשי, ופליטת CO2 במתקניה העיקריים בארה"ב.

תקנו אותי אם אני טועה, אבל מישהו שמע לאחרונה על תהליך דומה בחברות מסקטור הנדל"ן, הכימיקלים או אפילו הביומד?

דוגמא נוספת, היא חברת סיסקו אשר רתמה לאחרונה את 750 עובדיה בישראל למאבק הסביבתי ובמקביל לועדות של חברים שחושבות ופועלות (על חשבון זמן העבודה), למתן פתרונות ירוקים לחברה, יזמה מהלך למעבר של רכבי הליסיניג מרכבים משפחתיים רגילים לרכבים היברידיים.

מבחינת העובדים, מדובר במהלך שמצריך הקרבה כלכלית לא מעטה. למרות שסיסקו סופגת את עלות הרכב מחברת הליסיניג (התשלום הוא דולר אחד בלבד לעובד לחודש), שווי המס על פי המדינה עדיין נקבע לפי קבוצת מס גבוהה יותר מזו של הרכב המשפחתי, כך שמדובר בהוצאה של כ-7000 שקל לשנה שירדו מהברוטו של כל עובד שיבחר לקחת רכב היברידי.

למרות ההוצאה הכואבת אשר יכלה להיפתר בקלות על ידי הגדרת הממשלה כי רכבי הליסיניג ההיברידים יכללו כחלק מקבוצה 2 , חלק מהעובדים כבר הזמינו רכבים כאלו, ורבים נוספים הביעו התעניינות.

הציניקנים יגידו אולי שמדובר בטרנד חדש ורצון של חברות הענק לרכב על גל הפופולריות של התחום "החם" הזה, אבל בשורה התחתונה, מאחורי כל מהלך כזה עומדים אנשים בשר ודם וכאן רבותי, המוסר האישי, החינוך, הרצון לתרום וההבנה כי אין מוצא מהקרבה אישית של כל אחד ואחד מאיתנו גוברים בענק על יתר הסקטורים אשר מעדיפים בחלקם פשוט לטמון את הראש בחול.

אחרי כל זה, מישהו עדיין מופתע מכך שאת הפרויקט הסביבתי הגדול ביותר שעשוי לקום בישראל מוביל שי אגסי, ילד הפלא של ההייטק הישראלי?

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה