סל המטבעות: הליש"ט לאן?
הליש"ט רשמה בשבוע האחרון את ההיחלשות השבועית החזקה ביותר שלה, זה יותר משנתיים, כנגד האירו. זאת, על רקע של חולשה כלכלית המסתמנת באי הבריטי וצפי גובר שהבנק המרכזי האנגלי, ה- BoE, יפחית בגובה הריבית.
היחלשות זו של ה-GBP כנגד ה-EUR הביאה אותו לשפל של 4 שנים וחצי כנגד המטבע האירופי.
הגורמים המרכזיים להיחלשות השבועית היו:
1. פרסום נתוני המכירות הקמעוניות באגליה, שרשמו ירידה של 0.1% באופן בלתי צפוי (הערכות השוק עמדו על עלייה של 0.1%). יתר על כן, החודש האחרון שבו חלה ירידה במכירות הקמעוניות היה ינואר, ולכן הנתון לא התקבל בשמחה בשוק.
2. פרסום דוח האינפלציה הרבעוני של הבנק המרכזי באנגליה המכיל את הערכותיו לפעילות המשקית. לפי הדוח, הכלכלה האנגלית תחווה התמתנות משמעותית בקצב הצמיחה בשנת 2008. כך, מצמיחה של כ-3% השנה, תסתכם הצמיחה הכלכלית בשנת 2008 במעט יותר מ-2%. חשוב לציין כי כבר לפני כחודש יצאה קרן המטבע העולמית (IMF) בתחזית דומה והצביעה על צמיחה של 2.3% בשנת 2008. אם זאת, רק הדוח הרבעוני והרשמי הביא לפגיעה בליש"ט.
אלו, כאמור, הביאו לידי כך שה-GBP נחלש כנגד ה-EUR בשבוע האחרון בשיעור של 1.6%.
להערכתנו, הייתה זו תגובת יתר של הסוחרים בשוק. גם אם כלכלת אנגליה תיחלש בשנת 2008 לכדי צמיחה של 2.3%, לפי תחזית ה-IMF, תהיה זו גבוהה מאשר יירשם בגוש האירו, ביפן וגם בארצות-הברית. יתר על כן, הריבית המוניטרית האנגלית היא עדיין גבוהה, לעומת האמריקאית וגם האירופית, וככל הנראה יוותר הפער לזכותה גם במהלך 2008. לפיכך, המטבע האנגלי ימשיך ליהנות מריבית אטרקטיבית לעומת החלופות המרכזיות.
גם באופן טכני נראה כי ההיחלשות הייתה חדה מדי. משנת 2003 נסחרה הליש"ט כנגד האירו בטווח שערים של 0.65 עד 0.7. לפיכך, ה-GBP הוא זול באופן יחסי למחירו הממוצע ב-5 השנים האחרונות.
בהזדמנות זו חייבים לציין את הגורם אשר מהווה את מרכיב האי-ודאות המרכזי כנגד ה-GBP ואולי יביא להמשך היחלשותו, והוא מגזר הנדל"ן למגורים. ישנו חשש מפני הנדל"ן למגורים האנגלי שמתגלים גם בו קשיים. לראייה, בנק Northern Rock.