איגרות חוב ממשלתיות בעולם
בסיכום שבועי ירדה התשואה של האיגרות בעלות שנתיים לפדיון ב- 9 נקודות בסיס לרמה של 3.34% ואילו האיגרות בעלות 10 שנים לפדיון איבדו 5 נקודות בסיס מתשואתן וסגרו את השבוע ברמה של 4.16%. המשך הודעות של חברות מהסקטור הפיננסי על מחיקות ועל הרעה בתוצאותיהן התפעוליות מגבירות את המגמה שהאמריקאים מכנים "flight to safety". מדובר בהסטת כספים מאפיקי השקעה ספקולטיביים כדוגמת מניות ואג"ח קונצרניות בלתי מדורגות, לעבר שוק אג"ח הממשלתיות הנחשב אפיק השקעה סולידי. מגמה זו גורמת להמשך הירידה בתשואות של אג"ח הממשלתיות ובמקביל לעליית מחירן. מוסדות פיננסים בכל רחבי העולם המשיכו לספק השבוע, תחזיות פסימיות בנוגע לעתידה של הכלכלה האמריקאית. כך, טען הבנק האמריקאי Wells Fargo כי שוק הנדל"ן נמצא במצב הגרוע ביותר שלו מאז השפל הכלכלי הגדול בארה"ב בשנות ה- 30 של המאה שעברה. הבנק הגרמני Deutsche Bank טען כי המחיקות של החברות הפיננסיות ברחבי העולם כתוצאה מהשקעות בנכסים מגובי משכנתאות עתידות להגיע ל- 400 מיליארד $ (עד כה ידוע על מחיקות רשמיות בשווי כ- 50 מיליארד $). בנק ההשקעות האמריקאי Goldman Sachs, צופה כי המשבר בשוק האשראי יאלץ בנקים אמריקאיים לצמצם הלוואות בשווי 2 טריליון $, השווים ל- 7% מכלל החוב במדינה ומשמעות הדבר עצירת גלגלי המשק וסיכוי למיתון משמעותי.
המשקיעים המאזינים לתחזיות הפסימיות מעריכים כי לבנק המרכזי לא יהיה מנוס מהורדת ריבית נוספת במהלך ישיבתו ב- 11 בדצמבר השנה, זאת כדי לסייע למשק האמריקאי לצלוח את התקופה הקשה. הערכה זו באה לידי ביטוי הן בחוזים העתידים על ריבית הבנק המרכזי שמצביעים על 84% סיכוי להורדת ריבית בישיבה הקרובה והן מהתרחבות פער התשואות בין הטווח הארוך לקצר בעקום הממשלתי העומד על 84 נקודות בסיס, הפער הגבוה ביותר מאז חודש מארס 2005.
יחד עם זאת הפעם קיימים סימני שאלה בנוגע לאפשרות שהבנק המרכזי אכן ייענה לציפיות המשקיעים. חבר הבנק המרכזי Randall Kroszner אמר לאחרונה כי העובדה שכלכלת ארה"ב עומדת בפני תקופה קשה, אין בה די בכדי להבטיח הורדת ריבית נוספת וחבר בנק נוסף William Poole טען כי הוא אופטימי בנוגע לקצב התבהרות הדברים בשוק האשראי. נראה כי חברי הבנק המרכזי מודאגים מקצב האינפלציה ואינם ששים למהר ולהוריד את הריבית, שכן מדד המחירים לצרכן בחודש אוקטובר עלה ב- 0.3% והקצב השנתי של האינפלציה זינק ל- 3.5%. אומנם קצב העלייה השנתית במדד הליבה הוא נמוך יותר בשיעור של 2.2% ואולם קיים חשש כי עליית מחירי האנרגיה המתורגמת לגידול שנתי של 6.1% במדד המחירים ליצרן, תגולגל בסופו של דבר אל הצרכנים.
למרות שהשוק מתמחר הורדת ריבית קרובה, אנו סבורים שיש להמשיך ולעקוב אחר התבטאויות בכירי הבנק המרכזי כדי לדעת האם גם הפעם ילכו יד ביד עם המשקיעים. ההחלטה של הבנק המרכזי תהיה קשה שכן למרות האצת קצב האינפלציה ניכרים סימני האטה במשק האמריקאי. כך עלו המכירות הקמעונאיות בשיעור צנוע יחסית של 0.2% בחודש אוקטובר והייצור התעשייתי קטן ב- 0.5% במהלך אותה התקופה. לאור העובדה שהשוק כבר מגלם הורדת ריבית, אנו סבורים כי הפוטנציאל לירידת תשואות נוספות קרוב למיצוי וכי אין לצפות לרווחי הון כתוצאה מהשקעה באג"ח ממשלתיות. השקעה באפיק זה מתאימה כיום למי שמחפש אפיק השקעה סולידי תוך קיצור המח"מ, במיוחד על רקע אי היציבות והעצבנות בשווקי המניות.
ציפיות האינפלציה המגולמות באג"ח הצמודות למדד (TIPS), עומדות על כ- 2.27% בטווחים הקצרים (לעומת 2.36% לפני שבוע) ו- 2.36% בארוכים (לעומת 2.42% לפני שבוע). שיעור השינוי השנתי של מדד כלל המוצרים לצרכן העירוני, עמד בחודש אוקטובר על 3.5%. למרות מגמה צפויה של האטה כלכלית, אנו סבורים שהשקעה ב- TIPS הקצרים עשויה להיות מעניינת.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף* לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
**מאת: עינת סקורניק - ראש ענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי.