מנכ"ל רימקס: "האינטרנט לא פוגע במתווכי הדירות"

בכנס לסיכום שנת 2007 הציג ד"ר ברנרד רסקין את נתוני רשת התיווך הגדולה בישראל, הסביר למה קשה לדעת בכמה בדיוק קפצו המחירים ולמה חשוב כ"כ להילחם במתווכים ה"חאפרים"
דותן לוי |

כחודש וחצי נותרו עד לסיומה של שנת 2007, אך כמידי שנה ברשת רי/מקס, מסכמים את הנתונים השנתיים מעט לפני (מנובמבר 2006 עד לנובמבר 2007) ומציגים את השתקפות פני הנדל"ן בישראל בשנה האחרונה. עם הגאות הגוברת, אפשר רק לומר שלברנרד רסקין, מנכ"ל החברה ובעל השליטה (70%) ברשת בישראל היו הרבה סיבות לחייך.

המספרים מדברים

הרבה מספרים נזרקו לחלל האולם בו נערכה מסיבת העיתונאים של החברה. רסקין, הציג גידול של 21% בהכנסות של משרדי הרשת ו- 14% במספר העסקאות לעומת אשתקד. הנתון מרשים במיוחד לאור התחזקות שוק הנדל"ן האינטרנטי אשר מעלה כי 32% מהקונים מגיעים דרך האינטרנט, 26% מהעיתונות ורק 7.8% פונים למתווכים. בהקשר זה אומר רסקין, כי האינטרנט לא פגע במתווכים. "אף אחד לא קונה דירה מהאינטרנט ובסופו של יום, אנשים מעדיפים להגיע למתווך אמין שיראה להם את הדירה ויספר להם את כל האמת על הנכס".

אגב, לנתון זה, יש שוב גיבוי של המספרים היבשים: ברשת רימקס בארץ פועלים כיום כ-78 סניפים, כש-20 סניפים חדשים נפתחו רק השנה (בינהם סניף ראשון בקיבוץ, וסניף ראשון במגזר הערבי שנפתח בנצרת). בהיבט גלובלי יותר, רסקין מספק נתון מדהים שמצביע על כך שבכל 12 שעות נפתח אי שם בעולם סניף של רימקס.

נלחם ב"חאפרים"

רסקין, מזהיר את הלקוחות מהמצב בארץ: "לצערי הרב פעילות החאפרים בתחום התיווך מביאה לכך ש-35% מהעסקאות בענף נעשות בשחור וללא אחריות כלפי הלקוחות".

רסקין לא מסתפק בדיבורים ובודק את סוכני הרשת באמצעות רו"ח חקירתי אשר מפקח על קיומם של סטנדרטים תקניים, בין היתר על ידי שליחתם של לקוחות מתחזים במטרה לגלות האם הסוכנים מעלימים מע"מ. לדבריו, "הפעילות של החאפרים בענף התיווך הנעשית בשחור גורמת לנזק כלפי הלקוחות ושם רע לענף. אני קורא לחברות התיווך האחרות לעבוד לפי קודים אלה ולהילחם בשוק השחור וללקוחות בענף לעבוד רק מול רשתות או משרדים מכובדים שעובדים כחוק. עיסקה בשחור נגמרת בסוף שחור".

עליות מחירים

לכל מי שבירר על מחירי דירות במהלך השנה ברור כי במרבית חלקי הארץ היו עליות שערים נאות, בחלקים מסוימים עליות של עד 50%. בתוך כך, על השאלה בכמה בדיוק עלו המחירים, אין תשובה חד משמעית, בעיקר על רקע הפיחות החד בשער הדולר אשר פגע משמעותית ביכולת לאסוף נתונים ברורים. ולמי שמתעקש, אומר רסקין, כי מדובר בעליה של 20%, אך עם ביטול השפעתו של הדולר העליה הריאלית נעה סביב 10%.

העליות החדות ביותר במהלך 2007 התרחשו במרחב ירושלים, כשבמרכז מדובר בזינוק של עד 49% במחירים, אך גם ברמות בית שמש נרשמו עליות של 8.2%-42% ושכונת רמות נהנתה מעלית מחירים של 11.7%-39.3%.

דירות הפנטהאוז רשמו את הגידול המשמעותי ביותר במרבית האזורים עם ממוצע עליות ארצי של 21.7%. במודיעין עלו דירות הפנטאהוז ב-43.1%, במערב ראשל"צ 37.9%, ברמת אביב 28.4%, הוד השרון מזרח - 39.3% וקרית מוצקין 25.8%.

מבין האזורים הכפריים, בעמק חפר חלה העלייה החדה ביותר עם זינוק של 44.3%. העלייה נובעת בעיקר מגידול בביקושים לוילות ואחוזות באזור וללא היצע של קוטג'ים למכירה.

חוסר תזוזה במחירים אפיין את העיר עפולה, זאת, למעט וילות באזורים מסוימים. הביקוש לוילות גובר מצד תושבים מעפולה, נצרת ומגדל העמק וכן משקיעים.

בתוך כך, בכרמל המערבי בחיפה חלה ירידת מחירים של עד 6.5%. מרימקס נמסר, כי מגמת ירידת המחירים בחיפה נמשכת זו השנה ה-8 כתוצאה מעודף היצע ומחסור בביקושים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה