איגרות חוב ממשלתיות בעולם

שבוע רביעי ברציפות של ירידת תשואות לאורך כל העקום, כאשר בטווחים הקצרים נמשכות הירידות זה השבוע השישי ברציפות בארה"ב

הבנק המרכזי בארה"ב עדכן כלפי מטה את תחזית הצמיחה של המשק המקומי והגביר את ההערכות כי אנו צפויים להורדות ריבית נוספות בעתיד. בסיכום שבועי ירדה התשואה של האיגרות בעלות שנתיים לפדיון ב- 26 נקודות בסיס לרמה של 3.08% ואילו האיגרות בעלות 10 שנים לפדיון איבדו 17 נקודות בסיס מתשואתן וסגרו את השבוע ברמה של 4.00%.

הבנק המרכזי בארה"ב פרסם השבוע עדכון פסימי בנוגע לקצב הצמיחה החזוי של הכלכלה האמריקאית במהלך 2008. במקום צמיחה חזויה שבין 2.5%-2.75% במהלך שנת 2008, צופה כעת הבנק כי המשק האמריקאי יצמח בשיעור מתון בהרבה של בין 1.8%-2.5%, זאת כתוצאה מהתפשטות השפעות שליליות של המשבר בענפי הנדל"ן והפיננסים לשאר המשק.

העדכון גרם ל- 2 מגמות שהמשיכו ללחוץ על תשואת האיגרות כלפי מטה: המגמה הראשונה היא המשך הסטת כספים משווקי המניות לשוק אג"ח הממשלתיות הנחשב סולידי. תהליך זה גורם לעלייה בביקוש לאג"ח, לירידה בתשואתן ולעלייה במחירן. יחד עם זאת נרשם שינוי במגמה זו ביום המסחר האחרון של השבוע, לאחר שמשקיעים החלו לנצל את ירידות השערים בשווקי המניות לצורך איסוף סחורה. המגמה השנייה שלוחצת את תשואת האיגרות כלפי מטה, היא התגברות הערכות שלבנק המרכזי לא יהיה מנוס מלהוריד את הריבית בפעם השלישית השנה.

הערכות אלו באות לידי ביטוי הן בחוזים העתידים על ריבית הבנק המרכזי, הצופים הסתברות של 96% שהבנק המרכזי יוריד את הריבית לרמה של 4.25%, במהלך ישיבתו האחרונה השנה ב- 11 בדצמבר והן מגידול בפער התשואות בין אג"ח ממשלתיות בעלות 10 שנים לפדיון לאלו שבעלות שנתיים לפדיון, העומד כיום על 93 נקודות בסיס.

זהו הפער הגדול ביותר מאז חודש דצמבר 2005 והוא מבטא את הביקוש הגובר של המשקיעים להחזקת נכסים לטווח קצר וצפייתם להורדת ריבית. סיבה נוספת לירידת התשואות השבוע היא דו"חות סוף השנה של חברות הברוקרים השונות (השנה הפיננסית מסתיימת בחודש נובמבר) ורצונן של חברות אלו להציג כמה שיותר נכסים פיננסים ונזילים בדמות אג"ח ממשלתיות במאזנן, במיוחד על רקע הבעיות בשוק האשראי וחוסר נזילות של נכסים פיננסים אחרים כדוגמת אג"ח מגובות משכנתאות.

למרות שהשוק מתמחר הורדת ריבית קרובה, אנו סבורים שיש להמשיך ולעקוב אחר התבטאויות בכירי הבנק המרכזי כדי לדעת האם אכן צפויה הורדת ריבית שלישית במספר השנה, זאת לאור העלייה במחירי הסחורות וחומרי הגלם והשפעתה על קצב האינפלציה. כך או כך, רמת התשואות הנוכחית כבר מגלמת הורדת ריבית אחת ואף למעלה מזה. יש לשים לב שבמהלך המסחר בשבוע שעבר התשואות על אג"ח לשנתיים כבר ירדו אל מתחת ל-3%, מקום בו הן בילו ברוב שנת 2003, אלא שאז עמדה ריבית הבנק המרכזי על 1% בלבד ולמרות שאנו חוזים המשך הורדות ריבית של הבנק המרכזי לתוך שנת 2008 (גם אם יוחלט על פסק זמן במהלך הישיבה של דצמבר), אנו סבורים כי הריבית המוניטארית לא תגיע לרמות נמוכות אלו.

כל הכותרות

תשואת האיגרות ל- 10 שנים ירדה במהלך המסחר בשבוע שעבר אל מתחת 4%, כאשר הציפיות לאינפלציה בשוק ההון לטווח של 10 שנים עומדות על 2.4% מדובר על תשואת נטו של 1.6% לשנה בלבד. לאור זאת אנו סבורים כי הפוטנציאל של ירידת התשואות מוצה וכי אין לצפות לרווחי הון כתוצאה מהשקעה באג"ח ממשלתיות. השקעה באפיק זה מתאימה כיום למי שמחפש אפיק השקעה סולידי תוך קיצור המח"מ, במיוחד על רקע אי היציבות והעצבנות בשווקי המניות. בהקשר זה עדיפה אופציית ה- Money Market, כלומר שטרי חוב של ממשלת ארה"ב לתקופה הקצרה משנה. שטר חוב לתקופה של 3 חודשים נסחר כיום בתשואה שנתית של 3.2%.

ציפיות האינפלציה המגולמות באג"ח הצמודות למדד (TIPS), עומדות על כ- 2.31% בטווחים הקצרים (לעומת 2.27% לפני שבוע) ו- 2.39% בארוכים (לעומת 2.36% לפני שבוע). שיעור השינוי השנתי של מדד כלל המוצרים לצרכן העירוני, עמד בחודש אוקטובר על 3.5%. למרות מגמה צפויה של האטה כלכלית, אנו סבורים שהשקעה ב- TIPS הקצרים עדיין מעניינת.

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף* לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

**מאת: עינת סקורניק - ראש ענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה