הדולר ממשיך לאבד גובה בחדות
אירגון ה OECD פירסם הערכות כי ההפסדים כתוצאה מחשיפה לשוק המשכנתאות המשני בארה"ב צפויים להגיע לכדי 300 מיליארד דולר. המיתון המתמשך בשוק הדיור ומחנק האשראי נותנים אותותיהם בכלכלת ארה"ב אשר על פי הערכות ה Fed, לאחר עידכון מטה של תחזיות הצמיחה, צפויה להתרחב בקצב של 1.8%-2.5% במהלך שנת 2008. הבנק הגדול בארה"ב סיטי בנק העניק תחזית כי הריבת צפויה לרדת לרמה של 3.5% עד לחודש מרץ כשבנק ההשקעות מריל לינץ הרחיק לכת וצפה כי עד חודש יוני 2008 תעמוד הריבית ברמה של 2.0%.
אנו עומדים בפיתחו של חודש דצמבר ומחקרים סטטיסטים מצביעם כי הדולר ניחלש אל מול האירו בכ 7 מתוך 10 חודשי דצמבר בשנים האחרונות. המשקיעים יבחנו את תוצאותיו של יום שישי השחור המסמן את תחילת עונת הקניות בארה"ב אשר חל בשבוע שעבר. תוצאות אלו יצביעו במידה מסוימת, על נכנותו של הצרכן האמריקאי, המהווה מנוע עיקרי לצמחה, להמשיך ולצרוך על אף ההערכות לאפשרות של מיתון.
המדדים המובילים בארה"ב סיימו שבוע שלישי של ירידות בחודש האחרון כשבורסות אירופה מסיימות שבוע רביעי רצוף של הפסדים. הימנעות המשקיעים מסיכון הביאה להמשכות הקניות על היין מצד סוחרי ה Carry Trade אשר סוגרים פוזציות הלוואה על המטבע היפני המחזיק בריבית הנמוכה של 0.5%. המטבע היפני התחזק במהלך השבוע האחרון כנגד שישה עשר המטבעות הסחרים ביותר. המשכותה של התנודתיות הגבוהה והחשש מפני האטה כלכלית גולבלית מרפים את ידי המשקיעים מלקיחת סיכון כשהירידות בבורסות אף מעצימות מגמה זו. מגמה זו במידה ותימשך, צפויה להעניק תמיכה משמעותית ליין בעיקר אל מול מטבעות כדוגמאת הקווי והאוזי אשר איבדו קרוב לחמש אחוז במהלך השבוע האחרון.
מחנק האשראי מתחיל לתת אותותיו גם באירופה המאיטה קצב כשתחזיות הצמיחה לשנת 2008, עודכנו מטה מרמה של 2.5% ל 2.2%. נגיד הבנק המרכזי האירופי הביע אי נחת מהתנודתיות הרבה בשוק המט"ח וציין כי "מהלכים חדים ואלימים" אינם בטובתה של הכלכלה. הלחץ לנקיטת פעולה נגד המשך התחזקותו של האירו גובר, זאת לאחר שיצואנים רבים ובראשם Airbus מעריכם כי יתקשו להמשיך ולהיות תחרותיים לטווח הארוך. גם בבריטניה ניראו סימני האטה ובמהלך השבוע האחרון פורסם התמ"ג לרבעון השלישי אשר התקבל נמוך מהצפי.
השקל לא עוצר
השקל סיים שבוע רצוף בקביעת שיאים אל מול הדולר, ביום שישי ביקר ברמה הנמוכה ביותר סביב 3.84 לראשונה מזה תשע שנים. המטבע הישראלי קיבל רוח גבית משמעותית בדמות פירסומי בנק ישראל בתחילת השבוע אשר כללו את דוח סקירת הפעילות הכלכלית לרבעונים השני והשלישי והמדד המשולב. בסקירה צויין כי נמשכת ההתרחבות הכלכלית וקצב הצמיחה נשמר במשק הישראלי על אף ההאטה בקצב הצמיחה העולמי ומשבר שוק המשכנתאות המשני בארה"ב.
בנוסף, צויין כי נמשך השיפור בשוק העבודה וכי רמת האינפלציה נשמרת בטווח היעד של 1%-3% בסיוע שער החליפין הנמוך. המדד המשולב התקבל ברמה של 0.6% והצביע על המשך ההתרחבות גם בחודש אוקטובר. זרם נתוני המקרו החיוביים על המשק הישראלי כשברקע נמשכת החלשותו של הדולר בזירה הגלובלית היוו תמריץ משמעותי למהלכו האחרון של השקל. רבים מעריכים כי השקל לא יצלח בפריצה של רמת ה 3.80 אך המשך צניחתו של הדולר בעולם ויציבותו היחסית של המשק הישראלי עשויים להוביל את המטבע הישראלי אל עבר רמות ה 3.65 בחודשים הקרובים.
במידה וישנה הדולר כיוון בזירה הגלובלית אנו עשויים לראות את הזוג מתקן בחדות אל עבר רמות ה 4.00/4.10.
השבוע יהיה רווי בנתונים "מזיזי שוק". בארה"ב יפורסמו הזמנות מוצרים ברי קיימא, מכירות בתים קיימים וחדשים, הכנסה פרטית והוצאה עצמית. כמו כן יפורסם התוצר אשר צפוי להצביע על שיפור משמעותי בפעילות הכלכלית ברבעון השלישי ולהעניק תמיכה משמעותית לדולר החבול. באירופה יפרסמו מדד המחירים לצרכן של כלל הגוש וגרמניה. רגישותו של הבנק המרכזי האירופי לנושא האינפלציה תעצים את חשיבותם של פירסומים אלו, שוק עשוי להגיב בעוצמה לפירסום נתון אשר יצביע על ירידה בלחצים האינפלציוניים.