איגרות חוב ממשלתיות בעולם
שבוע של ירידת תשואות מתונה לאורך כל העקום בארה"ב. הירידה נבעה מרמיזות של בכירי הבנק המרכזי בדבר הצורך להורדת הריבית בפעם השלישית ברציפות, במהלך ישיבתו הבאה של הבנק בחודש דצמבר. בסיכום שבועי ירדה התשואה של האיגרות בעלות שנתיים לפדיון ב- 8 נקודות בסיס לרמה של 3% ואילו האיגרות בעלות 10 שנים לפדיון איבדו 6 נקודות בסיס מתשואתן וסגרו את השבוע ברמה של 3.94%.
אומנם בתחילת השבוע אמר חבר הבנק המרכזי, Charles Plosser, כי ההחלטה על הורדת הריבית הקודמת העלתה את הסיכון להתפרצות אינפלציונית וכי הורדת ריבית נוספת לא תתרום לפתרון המשבר בשוק האשראי ואולם מספר ימים מאוחר יותר, טען סגן יו"ר הבנק המרכזי David Kohn, כי הוא לא צפה את התדרדרות המצב בשוק האשראי במהלך השבועות האחרונים וכי יהיה על הבנק המרכזי לבחון שוב את המצב במהלך ישיבתו הקרובה. התברר כי דברי Kohn היו רק מתאבן למנה העיקרית של יו"ר הבנק המרכזי, Ben Bernanke, שנשא דברים ביום המחרת.
לדברי Bernanke, עליית מחירי הדלק, המשבר בשוק הנדל"ן שהוא החמור ביותר מאז שנת 1991 וגובה הריביות בשוק האשראי המהווה שיא של 6 שנים, כולם יחד יפגעו בהיקף הצריכה של האזרח האמריקאי. כמו כן טען Bernanke כי חידוש המהומה בשוק האשראי העלתה את הסיכון ממיתון על חשבון הסיכון האינפלציוני (כזכור לאחר ההחלטה האחרונה על הורדת הריבית כתב הבנק המרכזי, כי השתווה הסיכון מפני מיתון לסיכון האינפלציוני).
נתוני המאקרו שהתפרסמו השבוע חיזקו את דבריו של Bernanke. כך מדד CaseShiller למדידת מחירי הבתים ב- 20 ערים מרכזיות בארה"ב, ירד בשנה החולפת ב- 4.9%, מספר הבתים יד שנייה שנמכרו בשנה האחרונה, ירד אל מתחת רף 5 מיליון, הרמה הנמוכה ביותר מאז שנת 1991, מדד אמון הצרכנים עמד על 87.3 נקודות, רמתו הנמוכה מאז הכה הוריקן קטרינה בשנת 2005 וגם ההכנסה האישית וההוצאה האישית בחודש אוקטובר עלו בשיעור צנוע של 0.2% כל אחד, נמוך מההערכות המוקדמות. כנגד כל החדשות השליליות עמד העדכון כלפי מעלה של קצב הצמיחה השנתי ברבעון ה- III של השנה מ- 3.9% ל- 4.9% ואולם גם המשקיעים מבינים כי מדובר ככל הנראה בשירת הברבור, וכי המשק האמריקאי עתיד לצמוח בקצב שנתי של 1% בלבד, במהלך הרבעון האחרון של השנה.
המשקיעים פירשו את דבריBernanke כהורדה ודאית של הריבית במהלך ישיבתו הבאה של הבנק ב- 11 בדצמבר, כאשר השוק אף מעריך סיכוי של 44% להורדה חדה של 0.5% בריבית לרמה של 4%. אנו ממשיכים לנקוט בגישה השמרנית וסבורים כי אם דו"ח התעסוקה של חודש נובמבר לא יצביע על התדרדרות חדה גם בשוק העבודה, הבנק המרכזי יבחר להוריד את הריבית במהלך ישיבתו הבאה בשיעור של 0.25% בלבד.
אנו סבורים כי אנו עומדים לפני סדרת הורדות ריבית נוספת בארה"ב, אלא שהשוק כבר מתמחר את ירידת הריבית המוניטארית לרמה של 3.5% בחודש יולי 2008. הואיל ואנו לא מעריכים כי תהליך הורדת הריבית יהיה יותר מהיר ואינטנסיבי מציפיות השוק, הרי שרמת התשואות הנוכחית אינה טומנת בחובה פוטנציאל לרווחי הון. השקעה באפיק זה מתאימה כיום למי שמחפש אפיק השקעה סולידי תוך קיצור המח"מ, במיוחד על רקע אי היציבות והעצבנות בשווקי המניות. בהקשר זה עדיפה אופציית ה- Money Market, כלומר שטרי חוב של ממשלת ארה"ב לתקופה הקצרה משנה.
ציפיות האינפלציה המגולמות באג"ח הצמודות למדד (TIPS), עומדות על כ- 2.17% בטווחים הקצרים (2.32% לפני שבוע) ו- 2.33% בארוכים (2.39% לפני שבוע). שיעור השינוי השנתי של מדד כלל המוצרים לצרכן העירוני, עומד על 3.5%. למרות מגמה צפויה של האטה כלכלית, אנו סבורים שהשקעה ב- TIPS הקצרים עדיין מעניינת.
**מאת: עינת סקורניק - ראש ענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי.