הדולר מאבד שיווי משקל אל מול האירו
כעת נסחר הדולר סביב הרמות של 1.4750 אל מול האירו, סביב הרמות של 110.25 אל מול היין וסביב הרמות של 2.0560 אל מול הסטרלינג.
בקנדה, להפתעת המשקיעים החליט הבנק המרכזי אתמול לקצץ את הריבית ברבע אחוז לרמה של 4.25%, החלטה זו שלחה את הדולר הקנדי לשפל של 11 שבועות אל מול הדולר, כעת הצמד דולר/קנדי נסחר סביב 1.0150 והעליה רחוקה מסיום.
באוסטרליה, החליט אתמול הבנק המרכזי להותיר את הריבית על כנה אך רמז על הפחתות עתידיות, בכך הביא את האוזי האוסטרלי להיחלש כנגד מרבית המטבעות העיקריים.
גל הורדות הריבית בעולם נובע מהחשש של הבנקים המרכזיים להיקלע להאטה כלכלית עקב משבר שוק המשכנתאות בארה"ב המביא לקשיי נזילות פיננסית ופוגע בשוק האשראי. במקרה זה המדיניות המוניטרית תומכת בהפחתות ריבית שעוזרות להעניק חמצן למערכת הפיננסית.
היום היומן הכלכלי שופע בפירסומים כלכליים. את מרכז הבמה יתפסו נתוני שוק העבודה מארה"ב ב 15:30 (שעון ישראל) וכן מכירות מוצרים ברי קיימא בשעה 17:00 (שעון ישראל). הנתונים עשויים להבהיר את התמונה סביב מעמדו של הדולר בעולם.
דולר/שקל: השטר הישראלי נסחר ביציבות אל מול הדולר על רקע מסחר דליל לקראת חג החנוכה. כעת נסחר הדולר סביב הרמות של 3.8450 אל מול השקל. ככל הנראה יחסי הכוחות בין הדולר והשקל כבר מתמחרים הורדת ריבית ע"י הבנק המרכזי בארה"ב בשבוע הבא, לכן יש להניח כי הצמד יסחר ביציבות בימים הקרובים ויתקשה לפרוץ מטה את הרמה של 3.80 שקלים לדולר. בנוסף נציין כי קיימת אפשרות להורדת ריבית של 0.5% בארה"ב שתסגור כליל את פער הריביות בין הישראלי לאמריקאי עם ריבית של 4.00%, תסריט זה עשוי להעניק לשקל רוח גבית נוספת.
זהב: המתכת הזהובה המריאה אמש כשהמחיר עולה מעבר ל 800.0$ לאונקיה. הסיבה העיקרית לעליות במחירי הזהב היא הידרדרותו החדה של הדולר אל מול האירו על רקע הצפיות להורדת ריבית אגרסיבית בארה"ב בשבוע הבא. בדרך כלל הורדות ריבית מעלה את תיאבונם של המשקיעים לסיכון ולחיפוש אחר השקעות אלטרנטיביות כגון הזהב. כעת נסחר חוזה עתידי על הזהב סביב הרמות של 806.50$ לאונקיה, אם היחלשותו של הדולר תימשך זאת סיבה טובה להצטייד בזהב.
נפט: הנפט המכונה גם הזהב השחור מאבד מערכו ונסחר בירידות, הסיבות העיקריות לדעיכה במעמדו של הנפט הן הספקולציות כי ארגון אופ"ק בפגישתו היום יחליט על העלאת מכסות הייצור ובכך ירגיע את הסוחרים, בנוף המתיחות הגיאופוליטית סביב אירן נרגעת לעת עתה ואין אנו מקבלים חרחורי מלחה במזה"ת מדי יום, סיבה משמעותית נוספת היא צפיות הכלכלנים להאטה כלכלית עולמית ב 2008 שעשויה להפחית את הביקוש לאנרגיה ומצננת את מחירו של הנפט. כעת נסחר חוזה עתידי על הנפט סביב הרמות של 88.75$ לחבית.
*מאת: לירן קפלוטו אנליסט בכיר מפינוטק