המנכ"ל הולך הביתה? המנמ"ר צריך לדאוג

חילופי מנכ"לים בארגון מבשרים שינויים בקרב חברי ההנהלה הבכירה. המגזין האמריקני CIO טוען שיש סיכוי שגם המנמ"רים יכנסו לסבב המינויים החדשים שהמנכ"ל יעשה, במיוחד אם הוא מגיע במקום מנכ"ל שעף. וגם: טיפים למנמ"ר - כיצד לשרוד את המנכ"ל החדש
יהודה קונפורטס |

המנכ"ל של מריל לינץ' הודיע לא מכבר על התפטרותו. העיתוי לא היה מקרי: שישה ימים אחרי שהחברה הודיעה על תוצאותיה העסקיות, שכללו דיווח על הפסד של 8.4 מיליארד דולרים. המנכ"ל של סיטי גרופ התפטר גם הוא, לאחר שחברתו הודיעה על הפסד של 8 מיליארד דולרים. אפילו הנשיא של טיים וורנר כבר שחרר הודעות שהוא בדרך החוצה. עד כאן, אין לכאורה כל חדש. הקשר בין התוצאות העסקיות לבין כסאו של המנכ"ל ברור וידוע מראש כבר שנים. ככל הידוע עד כה, באף אחת מהחברות הללו טרם מונה מחליף למנכ"ל, והחברות מתפקדות ללא האיש בראש הפירמידה.

התפטרות מנכ"ל היא תמיד מקור לדאגה בקרב העובדים בדרגים השונים, כי אף אחד לא יודע מהו סדר היום של המנכ"ל החדש, אילו שינויים הוא ירצה להוביל ואיך אלו ישפיעו עליהם. אבל אם בעבר השינויים הללו השפיעו בצורה שולית על ה-IT, הרי שלפי המגזין CIO, בעידן של היום, אם חל מצב לא נעים שבו מנכ"ל הולך הביתה מסיבה כלשהי - על המנמ"ר להתחיל לדאוג.

זה נכון דווקא בארגונים לא גדולים במיוחד. לדוגמה, ברשת רכבות שבה המנכ"ל עף הביתה, אי אפשר לעצור את הקרונות, והחברה תמשיך להתגלגל ללא מנכ"ל זמן רב. כך הדבר לגבי פרויקטי IT בארגונים אלו. פרויקטי IT לא יכולים ללכת אחורה והם יתקדמו עד שיגיע הבוס החדש. אבל זה עדיין לא אומר שהמנמ"ר צריך לחשוב על היום שאחרי.

כיום הקשר בין הביזנס לבין ה-IT הוא כמעט בלתי ניתן לניתוק. כניסתו של מנכ"ל חדש יכולה לייצר תיעדוף של פרויקטים אחרים מאשר אלו שהמנכ"ל הקודם העדיף. אם כך, יתכן ודווקא חילופי המנכ"לים, הם הם הזדמנות למנמ"ר לחזק את מעמדו, לתפוס מנהיגות ולקבוע עובדות למנכ"ל הבא - כותב המגזין במאמרו. אלא שלא זו המציאות.

דעות אחרות אומרות שזה לא כל כך פשוט. סביר להניח שכאשר נכנס מנכ"ל חדש לחברה, כל מנמ"ר מרענן את קורות החיים שלו ושולח אותם לאן שצריך. מה שבטוח בטוח. המנמ"ר נתפס היום, במודע או שלא במודע, כחלק מקבוצת הניהול של הארגון, ובאופן טבעי - כאשר מגיע מנכ"ל חדש, הוא ירצה לעצב את פני ההנהלה כראות עיניו. כך נוצרת תופעה חדשה: המנמ"ר פורש מהחברה, חודשים אחדים אחרי שהמנכ"ל פרש ממנה.

מנכ"ל חדש – רוח חדשה דוגמאות לא חסרות, והמגזין מביא כמה מהן. כך, ג'ים קייאס, שהיה מנכ"ל רשת הקמעונאות 7-11, ופרש אחרי 17 שנים, לטובת מנכ"לות בלוקבאסטר. חודשיים לאחר מכן, המנמ"ר עזב את החברה ומונה כמנמ"ר בלוקבאסטר. הזיהוי - האם כניסת מנכ"ל תשפיע על ה-IT - הוא מהיר יחסית, על פי המגזין CIO. "מנכ"לים חדשים שנכנסים לתפקיד, עושים שינויים תוך 60 יום בדרך כלל. מה שהם לא עושים עד אז, ככל הנראה כבר לא יקרה".

כל הכותרות

במאמר שפורסם לא מכבר במגזין הווארד ביזנס ריביו, המבוסס על מחקר שנערך בנושא, יש התייחסות לנושא: "המציאות מלמדת שיש סיכויים יותר מגבוהים, כי בעלי תפקידים בכירים, וביניהם המנמ"ר, ימצאו את עצמם מחוץ לארגון, מייד עם כניסתו של מנכ"ל חדש", נכתב.

המחקר חשף עוד, כי באלף הארגונים הגדולים בארצות הברית, כאשר המנכ"ל הולך הביתה מרצונו, כלומר לא עף בגלל תוצאות עסקיות לא טובות - אין השפעה על ה-IT ועל המנמ"ר. אולם כאשר המנכ"ל מוחלף, קורים כל מיני דברים, והם בעלי דפוסי התנהגות שונים. אם המנכ"ל מגיע מחוץ לארגון, התחלופה מגיעה ל-40% מתוך צוות הניהול של הארגון.

נכון הוא שהמנמ"ר לא תמיד נכלל ברשימת הבכירים אותם המנכ"ל רוצה להחליף, למרות הקריטיות שבעבודתו, אולם משכורתו הגבוהה בארגון מכניסה אותו לרשימה הזו. זאת בשל היותו חלק מרשימת ה-"C" בהנהלת הארגון. המחקר מציין כי זה קורה בדרך כלל בארגונים ששייכים לרשימת ה-1,000 של הפורצ'ן.

טיפים למנמ"ר לסיום, מנדב המגזין כמה טיפים למנמ"ר בארגון בו המנכ"ל הולך הביתה.

- בדוק כיצד אתה יכול לסייע. כל מנכ"ל או צוות ניהול חדש, אוהב שמגישים לו סיוע וזה יכול להשפיע על עתיד היחסים ביניכם.

- זה הזמן להזכיר לצוות הניהול את החשיבות של ה-IT. לציין עד כמה המנמ"ר סייע להם, עד כמה ה-IT תומך בליבת העסקים של הארגון.

- פעל בהגיון. אל תצא לחופשה כאשר המנכ"ל החדש מגיע. אל תתרחק ממנו. להיפך, חפש את קרבת המנכ"ל, הוא זקוק לה לא פחות מהמנמ"ר. המנמ"ר יכול גם לסייע למנכ"ל לסלול דרך ולהעצים את הישגיהם המשותפים בארגון.

- אל תדחה ותפסול שינויים שהמנכ"ל ירצה לערוך. כל מנכ"ל רוצה להראות את כוחו בשינויים שהוא עורך, ולכן המנמ"ר חייב ללכת עם הזרם.

השורה התחתונה חילופי מנכ"לים תמיד מבשרים רעש ושינויים בארגון. העובדה שהמנמ"ר נכנס למשבצת של סבבי המינויים החדשים, היא בעלת פנים לכאן ולכאן. מצד אחד, היא בבחינת בשורה טובה, שה-IT עלה כיתה והוא חלק מליבת העסקים של הארגון. אבל מצד שני, היא גם יכולה לבשר למנמ"ר שהוא יכול לזרז את קצב משלוח קורות החיים שלו, בחיפושיו אחר מקום עבודה חדש. לכך יש סייג, במקרה בו המנכ"ל לקח אותו עימו למקום החדש.

בישראל, המגמה הזו לא ממש פורחת. יש מעט מאוד מנכ"לים שלוקחים איתם מנמ"רים, או מחליפים אותם מייד עם הגיעם לתפקיד החדש. אבל ללא ספק, כאשר הבוס הולך הביתה, בכל ארגון יש סיבה לדאגה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה