איגרות חוב ממשלתיות בעולם
שבוע של עליית תשואות לאורך כל העקום בארה"ב. דו"ח התעסוקה של חודש נובמבר הפתיע לטובה והפחית מהסיכוי שהבנק המרכזי, שיתכנס לישיבה ביום שלישי השבוע, יחליט להוריד את הריבית המוניטארית ב-0.5%. בסיכום שבועי עלתה תשואת האיגרות בעלות שנתיים לפדיון ב- 10 נקודות בסיס לרמה של 3.1% ואילו האיגרות בעלות 10 שנים לפדיון הוסיפו 16 נקודות בסיס לתשואתן וסגרו את השבוע ברמה של 4.1%.
דו"ח התעסוקה של חודש נובמבר הצביע על תוספת של 94 אלף משרות במגזר הלא חקלאי בארה"ב ואותת כי שוק העבודה במצב שפיר ומהווה משקל נגד למצבם הקשה של שווקי הנדל"ן והפיננסים, שמצידם מאיימים לדרדר את המשק להאטה. תוספת המשרות תרמה לעליית התשואות (למרות שהייתה נמוכה באופן משמעותי מממוצע תוספת המשרות החודשי של 190 אלף, שנרשם בין השנים 2004-2006), רק משום שעלתה על ציפיות האנליסטים שהעריכו כי תסתכם בתוספת של 80 אלף משרות בלבד (גם זאת לאחר שהעלו את הערכותיהם מ- 40 אלף בעקבות סקר פרטי של חברת ADP, המתפרסם יומיים לפני דו"ח התעסוקה הרשמי).
בנוסף, אחוז הבלתי מועסקים שנותר ברמה נמוכה של 4.7%, ביחד עם הרווח לשעת עבודה שעלה בשיעור שנתי של 3.8%, גרם למשקיעים להעריך כי במהלך ישיבתו הקרובה של הבנק המרכזי ב- 11 בדצמבר, יסתפקו חברי הבנק בהורדת ריבית של 0.25% לרמה של 4.25% וימנעו לפי שעה מהורדת ריבית חדה יותר של 0.5%. בבסיס הערכה זו עומדת העובדה שהמשק האמריקאי אומנם מאט ולפיכך יש צורך לקדם את ההאטה בהורדת ריבית ואולם אין צורך לבצע מהלך חד מדי, הואיל ושוק העבודה ובמיוחד העלייה בשכר מפצה את האזרחים האמריקאיים על הירידה בערך בתיהם. כך רמת הצריכה, החשובה כל כך לכלכלה האמריקאית, לא תיפגע. המשקיעים נתלו בדבריהם באילן גבוה בדמות דברי יו"ר הבנק המרכזי, Ben Bernanke, שאמר בשבוע שעבר כי "שוק עבודה חזק הוא חיוני לשמירה על המשך ההתרחבות הכלכלית בארה"ב".
להרגעת השווקים ולעליית התשואות תרמה גם ההודעה של הממשל האמריקאי, על הנהגת תוכנית להקפאת הריבית על המשכנתאות ללווי sub-prime, לתקופה של 5 שנים, בתקווה שכך יוכלו יותר לווים לעמוד בהחזר החודשי של תשלומי המשכנתאות שלהם ולא יאבדו את בתיהם. אומנם מדובר על תהליך מסובך שלא ברור כיצד יתבצע, אבל די היה בהודעה בכדי להרגיע במקצת את השווקים. למרות האופטימיות של הוגי התוכנית, המייעדים אותה ל- 1.2 לווי sub-prime, המהווים כ- 2/3 מכלל 1.8 מיליון לווי ה- sub-prime, מבקרי התוכנית טוענים שבסופו של דבר היא תעזור ל- 125 אלף לווים בלבד, בנוסף תיפגע התוכנית במשקיעים באג"ח שהתבססו על תשלומי משכנתאות אלו ועתה גורם חיצוני משנה באופן שרירותי את כללי המשחק (מצדדי התוכנית טוענים כי עדיף החזר תשלומים חלקי מאי תשלום כלל).
האמור לעיל מחזק את הערכתנו כי הבנק המרכזי יפחית את הריבית ב- 0.25% בלבד. יחד עם זאת אנו סבורים כי המשק האמריקאי נמצא בתהליך האטה (דוגמא לכך הם מדדי מנהלי הרכש לסקטור הייצור והשירותים לחודש נובמבר שהיו נמוכים יחסית לעבר) ונכונו לנו עוד מספר הורדות ריבית בתחילת 2008. רמת התשואות הנוכחית כבר משקפת הורדות ריבית שתואמות יותר לקו הזהיר בו נקטנו ולפיכך אנו צופים מסחר תנודתי ללא פוטנציאל משמעותי לרווחי הון וממליצים למי שמעוניין באפיק הסולידי של אג"ח הממשלתיות, להתרכז בטווחים הקצרים.
ציפיות האינפלציה המגולמות באג"ח הצמודות למדד (TIPS), עומדות על כ- 1.98% בטווחים הקצרים (2.17% לפני שבוע) ו- 2.26% בארוכים (2.33% לפני שבוע). שיעור השינוי השנתי של מדד כלל המוצרים לצרכן העירוני, עומד על 3.5%. למרות מגמה צפויה של האטה כלכלית, אנו סבורים שרמת האינפלציה תהיה גבוהה יותר מהציפיות שנמצאות במגמת ירידה ולפיכך שהשקעה ב- TIPS הקצרים עדיין מעניינת.
**מאת: עינת סקורניק - ראש ענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי.