2008 השנה של הדולר האמריקאי
מחפש מה לעשות עם הדולר? תרשום את המשפט הבא "השטר הירוק עתיד לחזור למרכז העינניים ולתפוס את מרכז הבמה עם תיקון חד שיחזק אותו באופן משמעותי כנגד מרבית המטבעות העיקריים". נכון, רק לפני מס' שבועות נגע הדולר ברמת השפל של כל הזמנים 1.4960 אל מול האירו, אפשר להניח שהאירו החזק ינסה לבחון רמות אלה שוב בחודשים הקרובים אך התיקון שיחזיר למשקיעים את האמון בשטר הירוק עשוי לסחוף אותו אל עבר 1.30 כנגד האירו עד סוף 2008, רמות שלא נרשמו מאז פברואר 07'.
הריבית בארה"ב כיום בשיעור של 4.5% עם צפיה לחיתוך נוסף של 0.25% שכבר מגולם בערכו , אך אין להתעלם מהעובדה שהערכות רבות גורסות כי יבוא קיצוץ חד יותר של 0.5%, תסריט זה יסגור את פער הריביות בין הדולר והאירו כששניהם יהיו ב 4.0%. במדנות שונות בעלום אנו עדים לגל של קיצוצי ריבית ולראיה, בריטניה וקנדה שחתכו ריבית במפתיע וכן מדינות נוספות שדוחקות בבנקים המרכזיים להרחבה מוניטרית.
"משחק הריביות" מביא את הריבית בארה"ב לרמות נמוכות ויש הטוענים שלא בצדק, הריבית ללא ספק מוצאת תחתית השבוע, מה שמוביל מיד למסקנה המתבקשת: מכאן שיעור הריבית יכול רק לטפס!! ואת זאת יודעים משקיעים רבים איגודים פיננסים מוסדיים ובתי השקעות רבים ברחבי העולם, הביקוש לשטר האמריקאי גובר בעיקר כשימוש לטווח ארוך ושילובו בתיק הנכסים צובר תאוצה.
לא לשכוח! שנת 2008 הינה שנת בחירות ולאוהבים סטטיסטיקה להלן נתון מעניין, לאורך השנים נוטה הדולר להתחזק בשנת בחירות. לאפקט פסיכולוגי זה ישנן מס' סיבות, הלאומיות מתחזקת וכמובן האינטרס של השלטון לחזק את הבטחון הכלכלי ולהגדיל את כח הקניה של האזרחים רגע לפני שאלה משלשלים את הכרעתם בקלפיות. לא לשכוח מערכת בחירות זו הינן מהמעניינות שכן קיימת אפשרות ממשית למהפך שלטוני במקרה שבו הדמוקרטים יקבלו את מטה ההנהגה לידיהם.
השינוי בהרכב הקונגרס וההנהגה לדמוקרטים זורע תקוות רבות בקרב המשקיעים, רוחות המלחמה יעלמו מהשטח הכוחות בעירק יארזו את הכלים בחזרה לביתם והכסף הרב שנשפך במלחמה הרחוקה יחזור לתוך הכלכלה האמריקאית, יש למהלך זה חשיבות גבוהה ועזרתו לדחיפת הכלכלה קדימה אינה מוטלת בספק.
על הדולר ונתונים כלכליים
קצב הצמיחה- הוא הנתון הכלכלי החשוב ביותר לאורך זמן. כעת, בארה"ב המשקיעים מפנים מבט לטווחי זמן ארוכים יותר ומאמינים בפוטנציאל הצמיחה הגלום בכלכלת ארה"ב, זאת לעומת גוש האירו שעשוי להאט באופן יחסי בשנת 2008.
ארה"ב מייצגת מעל לכ 0.25% מסה"כ התמ"ג העולמי והנטיה להתייחס בבטלה ליכולתה להתמודד עם המשברים הנוכחים ניראת לעיתים מופרכת. כבר בשבועיים האחרונים היינו עדים לרצף של מס' מעודדים מהכלכלה האמריקאית ובינהם שוק העבודה המגלה יציבות בשנה האחרונה, זאת לעומת ענפי כלכלה אחרים הזקוקים לתשומת לב קרובה כמו גרעון הסחר עצום שמתקרב ל- 60$ מילארד.
כיצד משפרים את המאזן המסחרי הגרוע? כבר תקופה ארוכה שהייצוא יציב אך הרצון האמיתי של ההנהגה בארה"ב הוא צמצום הייבוא המאסיבי בעיקר מסין לטוב ייצור של תוצרת מקומית, הדרך הנכונה ביותר לעשות זאת ללא התערבות אקטיבית היא חיזוקו של היואן הסיני. חיזוק היואן בלתי נמנע וכבר בימים אלה מופעל לחץ אדיר על ממשלת סין מארה"ב ומאירופה לנייד את המטבע, מהלך שיביא לחיזוק משמעותי של המטבע הסיני. חיזוק היואן הסיני יקטין את הייצוא מסין וישפר את מאזני הסחר באירופה ובארה"ב.
נקודת אור נוספת אנו מקבלים מחסידי תאוריית מחזורי העסקים, כידוע אחרי כל גיאות בא שפל ולהיפך. כלכלת ארה"ב קרובה מאוד לסיום תקופת השפל ותחילתה של גיאות מרשימה שתתחיל כבר מאמצע 2008. תיאוריה זו תומכת אף היא בהשערה כי הדולר יתחזק בשנת 2008 ואף יצבור תאוצה בכניסה לשנת 2009 .
ומה יהיה על השוק המקומי? זינוק חד של הדולר בגיזרה הגלובלית יביא להמראתו מעבר לרמה של 4.5 אל מול השקל עם אפשרות לשיא חדש של כל הזמנים שיירשם בשנתיים הבאות בפריצה נוספת של 5 שקלים לדולר בודד.
לסיכום
ארה"ב הייתה הראשונה לקבל ולהכנס למשבר הפיננסי שאט אט מתפשט בעולם ככל הנראה היא תיהיה גם הראשונה לצאת, ולצאת מחוזקת יותר. שר האוצר בארה"ב פאולסון הצהיר מפורשות יותר מפעם אחת "דולר חזק זהו אינטרס אמריקאי", אין להתייחס בבטלה לעוצמתה הכלכלית של ארה"ב שידעה משברים חזקים הרבה יותר. השטר הירוק עדיין לא אמר את מילתו האחרונה ואני רק אסכם במילים: אל תגידו שלא אמרתי לכם!!
*מאת, לירן קפלוטו, אנליסט בכיר מפינוטק