יום ללא פייסבוק
גבי ברדה הוא מנהל פרויקטי Web באחת מחברות הסלולר בישראל. לפני כחודש הצטרף ל-150 אלף הישראלים שנדבקו בחיידק הפייסבוק ומאז השתנו חייו. "מצאתי את עצמי נשאב אל רשת ממש ברמה של התמכרות", הוא כותב ב-Post שהפיץ לפני כמה שבועות. אפשר לומר שלא הייתה שעה שלא בדקתי סטטוסים, הגבתי לאנשים ועוד מיני פעיליות. מה שהחל ככלי לאיתור חברים, הפך אט אט ל'סקנד לייף', ולא נותר זמן לחיים אחרים, שלא לדבר על עבודה", מתוודה ברדה בראיון שנערך איתו אתמול (ב').
מחר (ד') יישב ברדה במשרדו ובמשך 24 שעות יגזור על עצמו התנזרות מוחלטת מגלישה לאתר הרשת החברתית שהשתלטה על חייו, הוא לא יענה לבקשות של אנשים שרוצים להיות חברים שלו, לא יעדכן את הדף האישי שלו, לא יגיב להודעות. בקיצור - לחצן הפייסבוק שלו יהיה מיותם.
ברדה מאוד מקווה שהוא לא יהיה לבד. ברדה עומד בראש תנועת מחאה וירטואלית, ומטרתה: קריאה לכמה שיותר גולשים ישראלים ולא ישראלים להימנע במשך 24 שעות ולא לגלוש לאתר החברתי שמאיים להרוס כל דקה פנויה בחיינו ומאיים עוד יותר על הפרטיות הזעירה שעוד נותרה בעולמנו. בכך מקווה ברדה לייסד מוסד חדש: "יום ללא", שיהיה פעם בשנה, בתאריך קבוע בדיוק כמו שיש ימים ללא עישון, ללא תאונות, ללא אלימות ועוד. נכון, אף אחד מימים אלו לא פותר את בעיות העולם, אבל כפי שברדה אומר זה לפחות מסב את תשומת הלב הציבורית לנושא מסויים וגם זה משהו.
מבחן עצמי ברדה אינו בחור תמהוני. הוא בן 29 , חיית אינטרנט ותיקה, מתפרנס מעיסוק באינטרנט, וסביר להניח שהוא מכיר את החלופות והממשקים שפיתו את הגולשים לא פחות מהפייסבוק. אבל הפעם, הוא חושש, זה הרבה יותר רציני ואפילו מסוכן. כל מה שהוא מבקש זה בעצם שכל אחד מגולשי הפייסבוק יוכיח קודם כל לעצמו, שהוא אכן מסוגל לשלוט על יצריו, סקרנותו ולא לגלוש לאתר השואב מאיתנו כל פרט אינטימי בחיינו ורק אלוהים ידוע לאן הפרטים האלו מתגלגלים ומה עושים איתם. "התחלתי להקים קבוצות, ליזום מטרות, לערוך סרטונים, וזה עוד בלי להזכיר את הפעילות השוטפת הרגילה של איסוף והתכתבות עם חברים ותחזוק דף הבית בשטויות חסרות שחר", אומר ברדה.
מתי התחלת להבין שאתה מכור ללא תקנה? "היו בעצם שני דברים עיקריים שהטרידו אותי: האם רק אני מכור, ומה ניתן לעשות בנידון".
תוך כדי שהוא מתחבט בשאלה זו עלה הרעיון המקורי: להכריז על יום ללא פייסבוק. ברדה, העלה מיד Post לדף שלו וקרא בעברית פשוטה לכל גולשי פייסבוק להצטרף ל"חרם" שהוא מציע למשך 24 שעות, על הרשת. כלומר, לא לגלוש ולא לבצע שום פעולה. "לפני כן נכנסתי מיד לגוגל לוודא שאיו יום כזה (יום ללא פייסבוק), ואחר כך חיפשתי תאריך יפה, קליט וכך הגעתי לתאריך ה-12 בדצמבר. הקמתי את ה-Event בפייסבוק ושלחתי אותו לכל חברי, תחת הסיסמא: 'יום ללא פייסבוק, כי אנחנו מסוגלים!'".
לפי התגובות הראשונות שקיבל ברדה העתיד לא נראה בתחילה ורוד כל כך. מתוך 100 מיילים ששיגר לחבריו, רק שישה ענו לו ועוד אחד השאיר תגובה לא ברורה. למרות זאת, באופן לא צפוי ומבלי שהוא עשה פעולת קידום מכירות כלשהי, החל האירוע לעבור מפה לאוזן ועד אתמול הוא קיבל תגובות מ-23 אלף גולשים. לא כולם היו בעד. 5,579 גולשים הודיעו כי הם יצטרפו, 9-793 מחו בתוקף, ואמרו לו שזו אפילו חוצפה להקים תנועת מחאה בפייסבוק עצמה, וכל השאר עדיין לא החליטו או לא השיבו והיד עוד נטויה. ברדה אומר שכל חמש דקות בערך הוא מקבל עוד ועוד תגובות והכל ערוך ומוכן להשבתה הגדולה.
"ביום ד', ה-12 בדצמבר לקראת חצות כל האנשים שיחגגו את יום ללא פייסבוק איתי, מתחייבים לא לבצע פעולות בפייסבוק, ולמען הדיוק לא להיכנס כלל לאתר ולא לקבל מידע מאף אחד מה קורה שם באותו היום", מבהיר ברדה את חוקי המשחק. כמו כן הוא מבקש שכל אחד מהמשתתפים יסיר את תמונת הפרופיל שלו לאותו יום ובמקומה ישים את לוגו האירוע על מנת לסמן עצמו כאחד שלוקח חלק בפעילות. בשעה 23:55 בדיוק אני אפתח קבוצה שקוראים לה: 'שרדתי יום ללא פייסבוק' ובה נדון בהשלכות היום" הוא מספר.
ברדה אינו תמים. הוא גם אינו מתכוון להקים משמרות מחאה ברחובות שיעקבו אחר גולשים שינסו "לרמות". "אני מדמה את זה, לצום יום כיפור" הוא אומר, " כל אחד יכול להגיד שהוא צם. אם הוא צם או לא זה כבר עניין שלו עם עצמו. זה מעין מבחן יושר אישי. ברור לי שיהיו כאלו שיציצו לראות, ויהיו כאלו שיגלשו כרגיל, ואחרים כמוני, יעבדו על עצמם ויגידו 'זה בשליטה', וזה הכי חשוב לפי דעתי. היכולת לעצור, לא להיות כמו עדר צאן, לא להתנהג כמו רובוטים", אומר ברדה.
פייסבוק החלה כרשת חברתית סגורה לסטודנטים, נפתחה לעולם הרחב בספטמבר השנה ועל פי רישומים אחרונים יותר מ-30 מיליון בני אדם רשומים בה, מתוכם 150 אלף ישראלים. אף אחד לא הצליח לפצח את המודל העסקי שמאחורי הרשת הזו, שלכאורה אינה שונה מרשתות אחרות באופיה, אבל היא היחידה שהשווי שלה נאמד ב-15 מיליארד דולרים, בעקבות השקעה של מיקרוסופט ברשת זו. עובדה גם שגוגל שחררה כמה הודעות שהיא מתכוונת להכנס לתחום הזה על ידי הקמת מספר רשתות חברתיות במקביל אשר פתוחות לכולם, שיהיו דומות למודל רעיון הג'אווה שסאן מנסה לדחוף לקהילות שונות.
עבור רבים, כולל כותב שורות אלו, היא נחשבת כאתר הרכילות הגדול ביותר בעולם. כל אחד חושף את פרטיו, ומקבל פרטים על חברים שלו, כאשר ה"חברים" האלו נחלקים לשניים: כאלו שהם באמת חברים, כלומר מכיר אותם מהעולם הפיזי, או הכיר בעבר, ולכן התועלת שבהוספתם לרשת בפייסבוק היא מוגבלת לחלוטין, השני - "חברים חדשים" כאלו שמבקשים להצטרף לרשימת החברים שלך ואתה באדיבותך לא דוחה אותם. האם יש סיכוי שתפגוש עשירית מהם אי פעם? ספק. אלא אם כן מצאת את הדרך לנצל את הרשת לעוד אתר הכרויות, עובדה שממש לא הייתה כוונת ממציאה, אותו סטודנט משועמם מהווארד.
פייסבוק אינה מטרידה רק את הגולשים שפוחדים להיות מכורים, אלא גם את המעסיקים, שיודעים שעובדיהם עלולים להקדיש יותר מדי שעות בגלישה ברשת החברתית ובעיקר היא מטרידה את רשויות החוק. העדר הצנזורה מאפשרת לחשוף ברשת הזו כל סוד בעולם, סוד עסקי או ביטחוני. החקיקה בעולם נוטה להסכים שמותר למעביד לחסום אתרים כמו פייסבוק במקום העבודה שלהם, אבל עובדה זו גורמת לחסידי חופש הגלישה להתחלחל. בקנדה למשך, הוקמה תנועת מחאה נגד הכוונה לסנן ולחסום רשתות חברתיות, או נכון יותר לתת עדיפות לתכנים מסחריים. בישראל התופעה כנראה עדיין לא מספיק חמורה, אבל מספיק פופולרית, לפחות על פי התגובות שקיבל גבי ברדה במיזם הפרטי הקטן שלו. "ומה תעשה ביום חמישי בבוקר"? שאלתי את ברדה לסיום. "כמובן שאחזור לגלוש בפייסבוק. אני לא מקים תנועה נגד הרשת אלא רק מבקש ליצור עוד יום ללא...."
אז אם גם אתם גיליתם שיש חשש להתמכרות לרשת החברתית הגדולה, הכנסו עוד פעם אחת, לפני יום ד', התחברו לדף של ברדה וספרו לנו איך עבר עליכם הצום ביום רביעי. בהצלחה.