ההשפעה של המדד הגבוה על שוק האג"ח
שבוע המסחר בשוק אגרות החוב בת"א צפוי להיפתח היום על רקע ההתפתחויות והנתונים שפורסמו במהלך סוף השבוע בארץ ובעולם ובראשם מדדי המחירים לצרכן בישראל ובארה"ב, שהיו גבוהים מהציפיות וכן העלייה החזקה בשער הדולר הן ביום שישי מול השקל, והן מאוחר יותר בעולם מול כל המטבעות על רקע פרסום המדד בארה"ב.
נראה כי הבוקר צפויה התאמת מחירים הנדרשת להתפתחויות אלו, כלומר ירידת מחירים לאורך כל העקום השקלי, וכן בחלקו הארוך של העקום הצמוד, שם הרבה יותר משמעותיים השינויים בציפיות לשיעורי הריבית העתידיים מאשר מדד אחד שהיה גבוה מהציפיות (עלייה של 0.4% לעומת ללא ציפיות שיהיה ללא שינוי).
מי שכן ירווה נחת מההתפתחויות האחרונות אלו הם המשקיעים באגרות החוב הצמודות לטווח קצר, שצפויות לעלות היום שכן ההשלכות של ההפתעה במדד חיוביות ומשמעותיות ביותר עבורם. גם במהלך השבוע סביר שנראה מסחר עצבני יחסית בשוק אגרות החוב, כאשר אחד המפתחות המשמעותיים בהתפתחויות יהיה התנהגות הדולר בארץ ובעולם כך שאם נראה התחזקות שלו, ובפרט בקצבים מהירים, העצבנות ועמה ירידות השערים תמשכנה .
האפיק השקלי
שבוע מסחר המאופיין בשונות בין האפיקים עבר על שוק האג"ח בתל אביב . את החדשות הרעות וירידות השערים ספגו חסידי השוק השקלי, שם, על רקע התחזקות הדולר במהלך השבוע האחרון, ירדו מחירי אגרות החוב בשיעור של כרבע אחוז לאורך כל העקום ותשואתן עלתה בהתאם.
כך למשל , שחר במח"מ של שנתיים שנסחר בסוף השבוע שעבר בתשואה של 4.96% סגר את שבוע המסחר בתשואה של 5.16% ואילו תשואת השחר לטווח של כ-5 שנים עלתה ל-5.66% לאחר שבסוף השבוע שעבר נסגרה התשואה בו מתחת ל 5.6%. כל הנ"ל על רקע שינויים מינוריים בשוק האג"ח האמריקני, שם ירדה כזכור ריבית הפד במהלך השבוע (כצפוי) ברבע אחוז לרמה של 4.25%.
האג"ח הצמודות
המגמה של החודש האחרון, שבה אגרות החוב צמודות המדד העניקו למחזיקים בהן ביצועים עודפים לעומת השוק השקלי נמשכה גם במהלך השבוע החולף. באגרות החוב לטווח הקצר, ועל רקע התחזקות הדולר, נרשמו עליות שערים שנעו בד"כ בין 0.25% ל-0.5% .
בנוסף, מספר תעודות סל שחושפות את המשקיעים בהן לאג"ח מדינה צמוד מדד (ובפרט בטווח הקצר) המשיכו לגייס השבוע כך שנוצר לחץ טכני חזק יחסית על מספר אגרות חוב מצומצם, שגם כך סובלות מסחירות דלה ביותר. כתוצאה מכך הואצו עליות השערים באג"ח אלו והדבר בלט במיוחד ביום חמישי. עם סיום המסחר לשבוע זה ירדו תשואות אגרות החוב הצמודות למדד מתחת לרף שלושת האחוזים והתשואות למח"מ של עד 3 שנים נעות בין 2.7% ל-3%. בטווח הבינוני לא נרשמו שינויים משמעותיים השבוע והתשואות נותרו ברמה של 3.15% ואילו בטווח הארוך (מח"מ 11-12) התשואות עלו קמעא לרמה של 3.52% .
הקונצרני
בשוק הקונצרני, נמשכת המגמה שהוזכרה כאן בשבוע שעבר, לפיה יש שונות גבוהה ביותר בין האג"חים באופן שבו אגרות החוב של חברות הנחשבות חזקות רושמות עליות שערים ואילו אגרות החוב נטולות הדרוג יורדות, וחלקן אפילו בשיעורים ניכרים. עליות השערים באגרות החוב החזקות יותר נגרמות גם בשל עליות השערים באפיק הצמוד הממשלתי, שם נמצאת מבחינת המשקיעים התשואה הבסיסית עליה נדרשת תוספת מסוימת, נמוכה יחסית, וגם בשל גיוסי הכספים בהיקף של מאות מיליוני שקלים בחודש לתעודות הסל המחקות את מדד התל בונד בו מרוכזות 20 מאגרות החוב הנחשבות מהחזקות ביותר בבורסה בת"א.
הפדיונות בקרנות הנאמנות של הלא מדורגות נמשכים
מנגד, אגרות החוב הקונצרניות שאינן מדורגות, סובלות מפדיונות כבדים בקרנות הנאמנות כבר חודשים ארוכים. בחודש נובמבר לבדו יצאו מקרנות אג"ח החברות כ-600 מיליון שקל (בנוסף ליציאה מקרנות האג"ח הכללי שחלק מכספיהן מופנה לאג"ח חברות) והמגמה הזאת נמשכת ככל הנראה גם במהלך דצמבר. בהעדר ידיים חזקות שיבואו לאסוף את הסחורה, צוללות אגרות החוב הנ"ל בשיעורים ניכרים. כך למשל ירדו אגרות החוב להמרה של חברות נידר ונאות מגור בכ-6% במהלך השבוע האחרון בלבד. אגרות החוב של חברת אופק נדל"ן (אופק נדלן אגח א) ירדו ב-10%, של חברת דיידלנד (דיידלנד אגח א) ב-14% , ושיאנית השבוע היא אגל"ה של חברת אינטרקיור (אינטרקיור אג א) שירדה בלמעלה מ-21%. מנגד יכלו סוף סוף מחזיקי אגרות החוב של חברת ליטו גרופ להעלות חיוך קטן על דל שפתותיהם וזאת בשעה שאגרות החוב של החברה עלו השבוע ב- 10-18% על רקע השלמת העברת השליטה בחברה .
במצב עניינים שכזה אין פלא שמשקיעים רבים מדירים את רגליהם לחלוטין משוק אגרות החוב הקונצרני ועם זאת לטעמי, למרות ירידות השערים ולמעשה בעיקר בגללן נראה היום השוק הזה כשוק מעניין לטווח הארוך עבור משקיעים שאינם מתנזרים מסיכון ובתנאי שהם בעלי סיבולת לב ריאה תקינה .
שבוע טוב לכולם
* מאת: ערן סטפק, מנהל השקעות בכיר בבית ההשקעות מיטב.
* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.