הרמטכ"ל אשכנזי החליט: צה"ל לא ייצא לפרויקט ה-ERP הכולל

כשנתיים לאחר שקודמו בתפקיד, דן חלוץ, הורה על הקמת מינהלת ERP כלל-צה"לית, החליט רא"ל גבי אשכנזי לסגור אותה ב-31 בדצמבר 2007. המשמעות: בזבוז תקציבי אדיר, שייגרם לאחר שכל גוף בצה"ל יבחר את מערכת ה-ERP שלו באופן פרטני - וישלם עליה הרבה יותר
יהודה קונפורטס |

פחות משנתיים לאחר הקמת מינהלת ה-ERP הצה"לית בראשותו של אל"מ יוסי סופר, הורה השבוע הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, על פירוקה הרשמי ב-31 בדצמבר 2007 - כך נודע ל-ThePeople. המשמעות העיקרית של ההחלטה היא בזבוז כספי: הניסיון ליצור גוף IT שיאחד את מערכות ה-ERP השונות שמוטמעות בצבא - כשל, ולכן כל יחידה, גוף או זרוע, ירכשו מערכת ERP באופן פרטני, ולא ייווצרו תהליכי עבודה אחידים בין כלל הגופים בצבא. כך, עתיד הצבא לשלם הרבה יותר תמורת אותן מערכות, בין היתר בשל אי-השימוש של הצבא ביתרון הגודל שלו, ריבוי ופיצול ההדרכות, בעיות אינטגרציה שתעלנה ועוד.

ההחלטה על הקמת מינהלת ה-ERP הכלל-צה"לית התקבלה על ידי הרמטכ"ל הקודם, דן חלוץ. בראייתו, מערכת ERP שכזו נועדה ליצור תשתית טכנולוגית ברמה הארגונית בזרועות והיחידות השונות של צה"ל, ו"לעשות סדר" ברמת האו"ש (ארגון ושיטות) בצבא. אלא שבעקבות מלחמת לבנון השנייה, הורה חלוץ, עוד בטרם פרישתו, כי תחילת פעילות המנהלת תידחה ל-2008. זאת, בשל קביעת סדרי עדיפויות חדשים שהוחלט עליהם כחלק מלקחי המלחמה. במסגרת סדרי עדיפויות אלו, הוחלט לשים דגש תקציבי על אימונים והיערכות לקראת המלחמה הבאה, ולהפנות לשם תקציבים, על חשבון מפקדות מנהלות ופרויקטים ארוכי טווח.

אחד הגופים שנלקחו ממנו תקציבים למימוש מטרה זו, היה אגף התיקשוב. בשבועות האחרונים נערכו במטה הכללי דיונים בדבר ביטולים של מפקדות ופרויקטים שונים. זאת, במסגרת סדנאות העבודה שקיים הרמטכ"ל אשכנזי, על מנת לבחון את תוכניות העבודה של הצבא לטווח הארוך. במסגרת הדיונים, אחד הפרויקטים שהוחלט לבטלם הוא מערכת ה-ERP הצה"לית. בראש המינהלת מונה לעמוד אל"מ סופר, אשר גם הוא, כמו שאר חיילי וקציני המנהלת - יסיים את תפקידו בסוף החודש הקרוב. המינהלת כללה 150 איש, חלקם המועט עובדי חברות ספקיות. חלק מאנשי המנהלת צפויים להיות מפוטרים בשל ההחלטה על סגירתה. ראש מינהלת ה-ERP, סופר, בוחן כעת הצעות שונות להמשך שירותו, או לפרישה מהשירות.

גורמים בענף ה-IT הביעו ביום חמישי האחרון תמיהה על החלטתו של הרמטכ"ל אשכנזי, ומתחו עליה ביקורת. לדברי אותם גורמים, המשמעות של החלטת הרמטכ"ל היא שמעתה כל יחידה תבחן את הצורך במערכת ERP בעצמה, היא תהיה זו אשר תתחר בין הספקים ובסופו של דבר - העלות של כלל המערכות שתיבחרנה – תהיה גדולה יותר. "אילו היה מדובר בעסק פרטי, מישהו היה נותן את הדין על כך", אמר גורם המקורב לפרויקט.

בכיר בצבא אמר, כי "בבסיס הקמת המנהלת ויצירת מערכת ERP צה"לית כוללת, עמד הרעיון, לפיו ניתן וצריך לחבר את כלל התהליכים בצבא, וכך ליצור או"ש אחידים. ההבדלים בין מערכות ה-ERP של סאפ ואורקל הנמצאות בצבא, הם הבדלים ברמת הביטים והבייטים. אין לכך חשיבות מבחינת יצירת סדרת תהליכים אחת לכל הצבא. את בעיית ה'דיבור' בין המערכות השונות ניתן היה לפתור – אם בעזרת תווכה דוגמת הפיוז'ן של אורקל, ואם בעזרת פלטפורמת NetWeaver של סאפ. הבעיה שצה"ל ימשיך להתמודד עימה, וכעת בהצלחה פחותה, היא רמת השיטות - הנהלים".

על פי אותו גורם, "תהיה פה בכיה לדורות. ברמה הכספית, ייווצר בזבוז חסר תכלית של הקמת מערכות ERP רבות. בשלב הבא מישהו יצטרך לשלם על יצירת ממשקים בין המערכות כך שהן תוכלנה 'לדבר' זו עם זו. בסוף, ההבדלים בתהליכים בין היחידות השונות יישארו כמו שהנם היום. 'איי ה-ERP' הקיימים היום בצבא יימשכו, עלותם תהא גדולה יותר, לא ייווצר צבא אחד עם נהלים ותהליכים אחודים, בכל הקשור להיבטי הרכש, הלוגיסטיקה ועוד. כך, צה"ל גם ישלם יותר בסופו של דבר, וגם לא יפיק תועלות – לא ברמת האו"ש, לא ברמת התקציב, ובוודאי שלא ברמת ה-IT".

כל הכותרות

בכיר נוסף בצבא אמר ל-ThePeople, כי "ההחלטה האומללה הזו תפגע גם בתעשייה האזרחית. מנהלת שכזו היתה יכולה לתת דחיפה לכל הענף, עובדים במיקור-חוץ בתחומי הליבה של עשייה ב-ERP, וגם ביצירת האקו-סיסטם מסביב. בנוסף לכך שההחלטה מורידה מהערך של אגף התיקשוב, היא גם פוגעת בתעשיה המקומית – לא יירכשו 'ברזלים' שהיה דרושים לצורך המערכת - פחות שרתים, פחות ציוד חומרה, וכך גם מיינפריים שתוכנן לרכישה. זו החלטה אומללה, בעלת משמעות גרועה שתפגע בכל ענף ה-IT בישראל".

לעומת זאת, גורם בכיר בתעשיה אמר, כי הוא מברך על ההחלטה של הרמטכ"ל: "אין שום צורך באובססיה הזו שקוראים לה מערכת ERP כוללת. אני מאד שמח שהצבא החליט כפי שהחליט. צה"ל והעומד בראשו הבינו את מה שאחרים לא מבינים עד היום במקומות אחרים – זה היה פרויקט בעל אופי מגלומני. הפרויקט הזה היה מביא להתרחקות מהמטרות שלשמן הוא הוקם – של התייעלות ארגונית לצד חסכון תקציבי. הוא היה מביא ליתר סיבוכיות בארגון. אנחנו רואים מה קורה בפרויקטי ענק אחרים, דוגמת מרכבה במגזר הממשלתי ופרויקט 'מזור' במגזר הרפואי. הם עולים הון תועפות - אבל לא מביאים את הסחורה שלשמה הוקמו".

לדברי אותו גורם בכיר בתעשיה, "היום אנו נמצאים בעידן האינטרנט, זו מגלומניה לחבר את כל מערכות ה-ERP. אין בכך שום צורך. האינטרנט הביא למצב שניתן לממשק כל מערכת עם כלי של כל חברה – מיקרוסופט, אורקל או יבמ. המערכות הענקיות עולות מאות מיליונים, אבל לא יעילות בעצמן".

היחידי שהיה מוכן להגיב על ההחלטה בשמו הוא ישי שניידובר, נשיא קבוצת ה-ERP בנס טכנולוגיות. לדבריו, "להחלטה, אם וכאשר תתפרסם בצורה רשמית, יש משמעות כפולה. מצד אחד, יש להצטער על כך - משום שיש יתרונות ברורים לתפיסה מרכזית של מערכת ERP, וזאת בדומה למה שנעשה בפרויקט המרכבה הממשלתי. אולם מצד שני - יכול להיות שההחלטה הזו היא בבחינת פתח להרבה יותר גמישות ביישום ה-ERP בצה"ל, כמו גם לכניסה של חברות נוספות לתחום הזה". שניידובר סבור כי הקמת המינהלת לא היתה טעות, אולם הוא הדגיש, כי "ההחלטה לבטל את מנהלת ה-ERP נובעת ממניעים תקציביים בלבד, ולא מתוך תפיסה ש-ERP בצה"ל אינו רלבנטי".

בדובר צה"ל בחרו שלא להגיב על הידיעה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה