איגרות חוב ממשלתיות בעולם
שבוע של עליית תשואות חדה לאורך כל העקום בארה"ב. עלייה בקצב האינפלציה ותוכנית משותפת של מספר בנקים מרכזיים בעולם לטיפול במחנק האשראי העולמי, הבהירו למשקיעים כי תהליך הורדת הריבית יהיה מתון ואיטי מהחזוי. בסיכום שבועי עלתה תשואת האיגרות בעלות שנתיים לפדיון ב- 21 נקודות בסיס לרמה של 3.31% ואילו האיגרות בעלות 10 שנים לפדיון הוסיפו 13 נקודות בסיס לתשואתן וסגרו את השבוע ברמה של 4.23%.
העלייה במחירי האנרגיה גרמה למדד המחירים לצרכן של חודש נובמבר בארה"ב לזנק ב- 0.8%, בהשוואה לצפי לגידול מתון יותר של 0.6%. כתוצאה מכך הקצב השנתי של האינפלציה בארה"ב עומד על 4.3%, בהשוואה לקצב אינפלציה שנתי של 3.5% שנרשם בחודש שעבר, כאשר הרמה הנוכחית מהווה את קצב האינפלציה הגבוה ביותר בארה"ב מאז חודש ספטמבר 2005. מדד הליבה, שאינו כולל את מחירי המזון והאנרגיה, עלה בחודש נובמבר בקצב שנתי של 2.3%, לעומת 2.2% בחודש שעבר. האינפלציה המרימה את ראשה, אותתה למשקיעים כי אומנם ארה"ב נמצאת בתקפה של האטה כלכלית כתוצאה מהמצב בשווקי הדיור והאשראי ואולם הבנק המרכזי מוגבל מבחינת כמות הפחתות הריבית העתידיות שהוא יכול לבצע, שכן קיימת סכנה שהאינפלציה תצא מכלל שליטה. כך, החוזים העתידיים על ריבית הבנק המרכזי צופים כעת 20% סיכויים שהבנק המרכזי לא יוריד את הריבית במהלך ישיבתו הבאה ב- 30 בינואר 2008, זאת לעומת 0% סיכויים בשבוע שעבר.
נתונים מאקרו-כלכליים נוספים שפורסמו השבוע תומכים בהערכה שקצב הורדות הריבית העתידי יהיה מתון והדרגתי מהמצופה, שכן נתוני הצריכה והייצור (בצוותא עם נתונים משוק העבודה שהתפרסמו לפני שבועיים), מצביעים על כך שמצבם של מגזרים אלו הוא שפיר. החוזק היחסי של ענפים אלו מהווה משקל נגד לחולשה בשוק האשראי והדיור וקרוב לוודאי שימנע את גלישת המשק האמריקאי למיתון. כך, המכירות הקמעונאיות בחודש נובמבר עלו בשיעור של 1.2%, בהשוואה לצפי לעלייה של 0.6% בלבד והייצור התעשייתי באותו חודש עלה ב- 0.3%, לעומת ירידה של 0.7% בחודש הקודם.
להרגעת השווקים ולעליית התשואות תרם גם הפרסום בדבר תוכניתם של 5 בנקים מרכזים ברחבי העולם ובכללם הבנק המרכזי של ארה"ב, לספק נזילות לשווקים ולפתור את מצוקת האשראי העולמית. כך הלווה הבנק המרכזי של ארה"ב 24 מיליארד $ לבנקים מרכזים באירופה ובנוסף הודיע על כוונתו לספק 40 מיליארד $ נוספים לשוקי ההון המקומיים בארה"ב, כמחצית מסכום זה עוד לפני תום השנה. התוכנית סייעה להפחית את ריבית הליבור בדולר לתקופה של 3 חודשים מרמה של 5.15% בראשית דצמבר ל- 4.97% כיום (אם כי את הריבית באירו היא לא הצליחה להפחית בצורה משמעותית).
לאחר עליית התשואות של השבועיים האחרונים, רמת התשואות הנוכחית תואמת את קו הפחתות הריבית המתון בו אנו מאמינים ומהווה נקודת כניסה נוחה יותר לשוק למשקיעים סולידיים, החוששים מהשקעה בשוקי המניות בעת הזאת. יחד עם זאת אנו ממליצים להתרכז בטווחים הקצרים, שכן אנו סבורים כי המסחר בשבועות הקרובים עתיד להיות תנודתי בלא רווחי הון משמעותיים.
בעקבות מדד המחירים לצרכן הגבוה של חודש נובמבר, גדלו ציפיות האינפלציה המגולמות באג"ח הצמודות למדד (TIPS) ועומדות כעת על כ- 2.16% בטווחים הקצרים (1.98% לפני שבוע) ו- 2.34% בארוכים (2.26% לפני שבוע). שיעור השינוי השנתי של מדד כלל המוצרים לצרכן העירוני, עומד על 4.3%. למרות מגמה צפויה של האטה כלכלית וגם אחרי העלייה בציפיות האינפלציוניות בשבוע האחרון, אנו סבורים שרמת האינפלציה עדיין תהיה גבוהה יותר מהציפיות הנוכחיות ולפיכך שהשקעה ב- TIPS הקצרים עדיין מעניינת.
**מאת: עינת סקורניק - ראש ענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי.