המטבע האמריקני מכוון דרומה; שערו היציג איבד 0.805%
המטבע הישראלי חתם את יום המסחר בהתחזקות אל מול העיקריים. שערו היציג של הדולר נקבע בירידה של 0.805% לרמה של 3.942 שקל, שערו היציג של האירו איבד 0.858% לרמה של 5.6725 שקל.
מחדר המסחר של פורקסיארד נמסר, כי אתמול היינו עדים להתממשותם של חששותינו, כאשר השקל חווה את יום ההתחזקות המשמעותי ביותר שלו בחודשים האחרונים - בשיא המהלך עמד השקל על תוספת של יותר מ-7 אגורות לערכו, המהווה התחזקות של 1.75% וכל זאת בעיקר בעקבות פרסום מדד המחירים לצרכן שעלה ביום שישי בשיעור מפתיע של 0.4% נציין, כי היום עתיד להתפרסם בארץ שיעור האבטלה לחודש אוקטובר אשר עלול לחזק את השקל אף יותר במקרה של נתונים טובים מהצפי אך נכון לעכשיו יש רגיעה במגמת הפיחות בדולר האמריקאי.
נציין, כי ברקע ממתינים הסוחרים להחלטת הריבית המקומית ביום שני הקרוב ולאחר שהתגברו בשבוע האחרון ההערכות כי הריבית תעלה מפאת נתוני האינפלציה, עשוי תרחיש שכזה להעלות מהאטרקטיביות של השקל ולכן עלול המטבע להמשיך ולהתחזק שכידוע שבד"כ העלאת ריבית מחזקת את המטבע באופן משמעותי מכיוון שריבית גבוהה יותר על אותו המטבע תבטיח תשואה גבוהה יותר ללא סיכון במודלים הפיננסיים הבנקאיים הזמינים.
התנודתיות שאנו חווים אם בשוק המקומי ואם בעולמי נגרמת בעיקר מפני שסוף השנה האזרחית מתקרבת חששות האינפלציה בגזרה המקומית עולים לנוכח הנתוניים הכלכליים ואיתה גוברות החששות מפני עלייה בריבית של השקל אשר צפויה בשבוע הבא וזאת על מנת לרסן את הלחצים האינפלציוניים אשר הרימו ראש.
הבורסות בעולם נסחרו בעליות אתמול, לאחר שהבנק המרכזי של אירופה הזרים סכום עצום של 500 מיליארד דולר באשראי זול לבנקים המסחריים - כחלק מהמאבק במיתון המאיים על העולם. מהלך זה הוביל לירידה חדה בשער הריבית הבין-בנקאית לתקופות קצרות באירופה, ירידה של חצי אחוז לרמת 4.45% במונחים שנתיים.
צריך לזכור שבזמן שמהלכים אלו מציעים טיפול של "עזרה ראשונה" לשוק צמא-האשראי, המהלכים מגבירים את האינפלציה באותה הנשימה, ופוגעים ביכולתם של הבנקים לבחור בריביות נמוכות המעודדות צמיחה נזכור שמהלך זה של הבנקים נועד לשמור על נזילות מחירים בריאה בשווקים על מנת לצמצם את מרווחי המחירים הזמינים שמחנק האשראי פגע ועדיין פוגע באופן מהותי.
עידן הרטמן אנליסט בכיר מחדר העסקאות של פורקס יארד מציין שבשוק האמריקאי גובר החשש לסטגפלציה (מצב בו המשק נתון במצב של עליית מחירים, התגברות האבטלה ונסיגה בהתפתחות הכלכלית (שילוב של סטגנציה+אינפלציה)) אשר מעוררת את האפשרות להורדת ריבית נוספת בחודש הבא דבר שכאמור יביא לפיחות נקודתי בשטר הירוק. כאמור נתוני האבטלה בחודש הבא יהוו מוקד חשוב מאוד לצעדים שינקוט הבנק המרכזי האמריקאי(הפד) ועם זאת צפויה האטה כלכלית במשק האמריקאי אשר לעניות דעתי לא תגיע לכדי מצב של מיתון. בנוסף אותה תנודתיות שאנו ערים לה מונעת בעיקר מפער גדול בין ציפיות המשקיעים לבין המציאות הקיימת.
מנהל חדר העסקאות של פורקס יארד אליאב קורדובה מוסיף ואומר שהתאוששות השטר הירוק אופיינית לסוף השנה בה הפעילות הכלכלית במיוחד בארה"ב היא ערה ביותר, והדולר הנמוך עדיין נותן את אותותיו וממשיך לעשות את הייצוא האמריקאי אטרקטיבי בשוק העולמי.