10 הטעויות הנפוצות של משקיעים - חומר למחשבה
1.לבצע פעולות רבות בתיק ולדלג ממניה למניה
משקיעים מתפתים לבצע פעולות רבות בתיק ההשקעות שלהם, מתוך אמונה שניהול אקטיבי של התיק יניב תשואות טובות יותר ומהר יותר. למעשה הם שוחקים את התיק, בגלל העמלות. עמלת קניה ומכירה של מניה עשויה לנוע בין 0.15% ל0.5% מהיקף העסקה, תלוי בברוקר שעובדים איתו. משמעות פעולה אחת בחודש- מחיקה של בין 1.8%- ל6% בשנה.
2.להגדיל אחזקות במניה נופלת
משקיעים נוטים "למצע" את רכישתם במניות קורסות. כלומר לקנות כמות נוספת מהמניה שמסבה להם הפסדים כבדים, מתוך אמונה שהם מורידים את מחיר הקניה הממוצע והמניה תחזור לטפס. אם אתם מגלים נטייה כזו נסו להיגמל ממנה,אתם רק מגדילים את הסיכון בהשקעה גדולה יותר. בדקו מה הסיבה לנפילה.אם זאת הרעה מתמשכת בפעילות החברה או הענף, כדאי לשקול מכירה.
3.למכור את הסוסים המנצחים
בתקופות של נפילות בשווקים נוטים משקיעים לממש דווקא את המניות ה"טובות" ולהישאר עם ה"מפסידות". אסטרטגיה זו מתגלה לרוב כמוטעית. כאשר השווקים יחזרו לטפס, יהיו אלה בדרך כלל המניות ה"טובות" שיחזירו לעצמן את מרבית הירידות, והגרועות ימשיכו להשתרך מאחור.
4. למכור כשיש פניקה בשוק
הפחד הוא היועץ הגרוע ביותר. לכן בתקופה של ירידות חדות צריך לחשוב לפני שרצים למכור. לרוב העצה המשתלמת ביותר בתקופות אלו היא פשוט לא לעשות כלום עד יעבור זעם. וכאשר הירידות חדות מספיק, היו בצד של הקונים ולא בצד המוכרים הלחוצים.
5.למכור מהר כאשר נוצר רווח, ולהיתקע לאורך זמן עם הפסד
מי שיודע לחתוך הפסדים הוא משקיע נבון ואמיץ. משקיעים פוחדים להודות בטעות ונשארים זמן רב מידי עם מניה מפסידה, למרות שעסקי החברה הורעו. מנגד הם ממהרים למכור מניות שהניבו להם רווחים, למרות שעסקיהן רק משתפרים.
6.לשים את כל הביצים בסל אחד
כולם מכירים את המשפט ובכל זאת לא כולם זוכרים לפזר את הסיכון בין אפיקי ההשקעה וע"י כך להפחית אותו- הפיזור מגדיל את הסיכוי להשיג תשואה טובה יותר בעתיד ומקטין את הסיכון. לאלה אשר אינם מצוידים בידע או בסבלנות הנדרשים בהשקעות עדיף שירכשו קרנות נאמנות או תעודות סל על פני מניות בודדות שכן אלה הראשונות מעניקות פיזור גדול.
7.להשקיע את כל הכסף בבת אחת
תארו לכם שאתם משקיעים בבת אחת סכום גדול שקיבלתם ממכירת דירה, מכונית או ירושה, ורגע אחר כך השוק חווה תיקון חד.השקיעו במנות קטנות, בכך תצמצמו את הסיכון ואפשרו לעצמכם לרכוש סחורה בימי ירידות חדות. רצוי לבנות את תיק ההשקעות במנות של שליש.
8.להשקיע במניות שטיפסו חזק, מבלי לבדוק האם הפכו ליקרות מידי
הרצון להרוויח מניע את המשקיעים לרכוש מניות רק משום שהן עולות בכל יום, אפילו ללא סיבות כלכליות- באז סביב מניה. מניה שיש סביבה באז והיא תופסת את הכותרות הראשיות –זהו בדיוק הרגע למכור. זכרו –שיתחיל התיקון במניה אף אחד לא ידאג לצלצל עבורכם בפעמון.
9. להתאהב במניה
משקיעים נוטים לחזור ולקנות מניה רק משום שבעבר הניבה להם רווחים, ללא התחשבות במחירה ובמצב עסקיה. זכרו- הרווחים שהניבה מניה בעבר שייכים לעבר.
10.חוסר סבלנות
וורן באפט אמר פעם: אני משקיע במניה מתוך הנחה שמחר יסגרו את הבורסה ל10 שנים" בהזדמנות אחרת הוא אמר "שוק המניות יעיל מאוד בהעברת נכסים מהמשקיע חסר הסבלנות למשקיע הסבלני" זכרו- השקעות הן עסק לטווח ארוך. לעיתים עושים טעויות ,אבל הוכח שעם הרבה סבלנות, בטווח הארוך אפיק המניות מניב את התשואה הגבוהה ביותר.
מאת: גיא שקד-פרובידנס שוקי הון
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף* לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל