לאומי: המדד הגבוה עשוי להביא להעלאת ריבית בנק ישראל כבר בשבוע הבא

ההידוק המוניטרי עלול להזיק לשוק המניות בשל עלייה בשיעורי ההיוון המשמשים בהערכת שוויין הכלכלי של החברות וגידול בהוצאות המימון. התנודתיות בשווק ההון צפויה להימשך והמסחר יושפע בעיקר מן המגמה מעבר לים
שי יוכט |

כלכלני בנק לאומי מציינים בסקירתם השבועית את הארועים והגורמים אשר השפיעו על המסחר בבורסה התל אביבית בשבוע החולף ואת הארועים המרכזיים אשר צפויים להשפיע על המסחר בשבוע הקרוב.

כלכלני הבנק מתחילים את סקירתם בכך שהם מציינים, כי שבוע המסחר בשוק ההון המקומי נפתח בירידות שערים חדות ובהמשכו נרשמה מגמה מעורבת. המגמה השלילית מקורה הן באירועים מבית והן על רקע המגמה מעבר לים. זו לוותה בתנודתיות תוך יומית חריפה כשביום א' נרשמה סטיית תקן בין הגבוהות בשנים האחרונות.

מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר

ביום שישי פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר אשר רשם עלייה של כ- 0.4% לעומת ציפיות למדד אפסי. בעקבות המדד הגבוה התגברו החששות מעלייה בסביבה האינפלציונית וכן התגברה הסבירות להעלאת ריבית בנק ישראל כבר בשבוע הבא. אלה גררו את מדדי המניות לירידות שערים שהלכו והתגברו משעה לשעה.

ההידוק המוניטרי עלול להזיק לשוק המניות בשל עלייה בשיעורי ההיוון המשמשים בהערכת שוויין הכלכלי של החברות, גידול בהוצאות המימון שלהן וירידה באטרקטיביות של האפיק ביחס לאפיקים אלטרנטיביים. בפרט עלולה להזיק עליית הריבית למניות חברות הנדל"ן המתאפיינות במינוף גבוה, דבר היכול לספק הסבר לירידות החדות שנרשמו במדד הנדל"ן 15 בשבוע החולף.

כך בין מניות המעו"ף בלטו השבוע בירידות חדות מניות, אפריקה ישראל וגזית גלוב. נציין כי מניות המדד שפתחו את השנה בעליות שערים נאות, רושמות מזה תקופה ירידות, ומתחילת השנה רשמו תשואה של כ- 4% בלבד בהשוואה לתשואה של כ- 66% בשנה שעברה.

בהקשר זה מציינים בלאומי את פרסומו של מחקר של בנק ישראל הבודק את השפעת המדיניות המוניטרית על ענפי התעשייה. מהמחקר עולה כי העלאת ריבית מתבטאת ברוב ענפי התעשייה בצמצום הכמות המיוצרת תוך ירידת מחירים בשל הצמצום בביקושים. עוד נמצא כי לשינוי בריבית השפעה גדולה יותר בענפים המייצרים מוצרים בני קיימא בהשוואה לענפי הטכנולוגיה העילית, בהם עליית המחיר קטנה יותר בתגובה להעלאת הריבית משום שבענפים אלו ההשפעה על צד ההיצע קטנה יותר יחסית לצמצום בביקוש למוצריהם.

דוח מצבת הנכסים וההתחייבויות של המשק מול חו"ל

מדוח מצבת הנכסים וההתחייבויות של המשק מול חו"ל בספטמבר 2007 עולה כי השקעות תושבי חוץ במניות בארץ גדלו בכ- 18 מיליון דולר, אם כי עיקר הגידול נבע מעלייה בשוויין של המניות הישראליות, בעקבות עליות השערים שנרשמו בשוק ההון המקומי, ורק חלק קטן מתוך הגידול נבע כתוצאה מתנועות הון פנימה. כמו כן בחודשים אוקטובר ונובמבר, כל אחד בנפרד, נרשם גידול באחזקות תושבי חוץ במניות בארץ. העליות באוקטובר יכולות לנבוע הן מעליה בתנועות ההון הנכנסות והן מהעלייה בשוק המניות המקומי אך בנובמבר נרשמו ירידות בשווי המניות בארץ לפיכך סביר להניח שמדובר בהשפעתן של תנועות הון פנימה.

מבט לעתיד

להערכת כלכלני בנק לאומי, בשל משבר האשראי שפקד את העולם וצפוי להשפיע על ביצועי הפירמות ובשל מחירי השיא של חומרי הגלם, צפויה התנודתיות להמשך והמסחר בשוק המקומי יושפע בעיקר מן המגמה מעבר לים. כמו כן תהליך של העלאות ריבית צפוי להעיב על שוק המניות. בתוך כך ממליצים בלאומי על התמקדות בהחזקת מניות ערך של חברות יציבות ורווחיות ,בעלות מדיניות חלוקת דיבידנד וכן על רכישת הגנות מתאימות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה