פועלים: ישנה עליה ברמת הסיכון בשוק המניות; רמת התנודתיות תמשיך להיות גבוהה

בבנק ממליצים להמשיך ולהחזיק בעיקר במניות גדולות, במניות בעלות מדיניות דיבידנד ברורה, ולהתמקד בחברות המוטות לצריכה המקומית, אשר להערכתם צפויות להפגע פחות מהנעשה בעולם ולהמשיך ולהנות מהשיפור הכלכלי המקומי
שי יוכט |

כלכלני בנק הפועלים מציינים בסקירתם השבועית את האירועים והגורמים אשר השפיעו על המסחר באחד העם בשבוע החולף ואת האירועים אשר צפויים להשפיע על המסחר בשבוע הקרוב.

השבוע החל בזעזוע

שבוע המסחר האחרון הוכיח כי רמת הסיכון בשוק המניות עלתה מאוד בחודשים האחרונים. ביום א' נרשמו ירידות שערים חדות בשוק בכלל, ובשוק המניות בפרט, וזאת בעקבות סוף שבוע שלילי בעולם, ותגובה סוערת לעליה החדה מהצפוי במדד המחירים לצרכן (ראו להלן). לאחר הזעזוע של תחילת השבוע, חלה התייצבות בבורסה, כשהמדדים התאוששו קלות (אך נותרו מתחת לרמתם בסוף השבוע הקודם).

בפועלים סבורים כי השבוע האחרון ממחיש כאמור את רמת הסיכון הגבוה כיום בשוק המניות, שמקבלת ביטוי בעוצמת התגובה לחדשות שליליות, אם וכאשר אלו מתפרסמות. נוכח אי הודאות בשוקי העולם, מאפיינים אלו ימשיכו לשרור להערכתנו בשוק, והם מחזקים את המלצתנו למקד את הרכיב המנייתי בתיק המניות במניות דפנסיביות המאופיינות בין היתר גם במדיניות דיבידנדים יציבה, אשר תחפה על זעזועים מקומיים.

הפתעה במדד נובמבר – כיצד יגיב בנק ישראל?

כאמור, בסוף השבוע האחרון הפתיעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כשדיווחה כי מדד המחירים לצרכן עלה בחודש נובמבר בשיעור של 0.4% - גבוה מהתחזיות המוקדמות. ההפתעה הביאה כאמור לתגובה שלילית בשוק ההון המקומי, זאת על רקע חשש מפני העלאת ריבית על ידי בנק ישראל, ששוק ההון מעריך כי תתבצע כבר בשבוע הבא, כך ש-2008 תחל בריבית של 4.25%.

כלכלני הפועלים מזכירים, כי על פי הערכות המחלקה הכלכלית של בנק הפועלים, צפויה הריבית להגיע בשנה הקרובה לשיעור של 4.5%. אומנם מדובר בעליה לעומת השפל של 3.5% בו שררה הריבית בקיץ האחרון, אך במונחים היסטוריים מדובר עדיין בריבית נמוכה מאוד למשק הישראלי.

היבט נוסף של המדד הגבוה הוא בהקשר של ביצועי החברות. תחזית המחלקה הכלכלית היא לעליה של 0.5% במדד חודש דצמבר, מה שמעלה את המדד המצטבר של הרבעון הרביעי ל-1%. עליה זו עלולה לייקר את הוצאות המימון של פירמות רבות, אשר להן התחייבויות צמודות מדד. עם זאת, עדיין לא ברור אילו חברות יציגו פגיעה זו כבר בדוחות הרבעון הרביעי, שכן המדד הידוע ברבעון היה 0% (לעומת עליה של 2.5% במדד הידוע ברבעון השלישי, בה הציגו חברות רבות פגיעה בהוצאות המימון, כאמור).

שוק העבודה ממשיך להתאושש

החדשות הטובות של השבוע האחרון הגיעו משוק העבודה. על פי הלמ"ס, ירד שיעור הבלתי מועסקים במשק ל-6.9% - השיעור הנמוך ביותר זה כעשור. השיפור המתמשך בשוק העבודה צפוי להטיב גם עם החברות המוכרות לשוק המקומי, שכן הוא עשוי להתגלגל לשיפור נוסף בצריכה הפרטית. נזכיר כי על פי תחזיות המחלקה הכלכלית, צפויה הצריכה הפרטית לצמוח בשנה הבאה בשיעור של כ-5% - מה שכאמור יטיב את מצבם של ענפי המסחר המקומיים. ראוי לציין, כי למרות השיפור בשוק העבודה השכר הממוצע לא רשם עד כה עליה משמעותית, וגם הסכמי העובדה שנחתמים במשק מציעים העלאות שכר מתונות מאוד – מה שלפי שעה מהווה גורם מרסן לאינפלציה ולסעיף הוצאות השכר של הפירמות.

מבט לעתיד

כלכלני הבנק סבורים כי השבוע האחרון ממחיש את העליה ברמת הסיכון בשוק המניות. במבט לעתיד, אנו מעריכים כי רמת התנודתיות תמשיך להיות גבוהה, וזאת נוכח מגמה דומה בשוקי המניות בעולם. יחד עם זאת, בשנים האחרונות השוק המקומי הפך להיות דפנסיבי יחסית לשווקים רבים, בעיקר ביחס לשווקים המתעוררים, ולכן אנו סבורים כי גם אם ימשך הלחץ השלילי בעולם, הרי שהוא יורגש גם בתל אביב אך במידה מתונה יותר.

במבט לעתיד, סבורים בבנק כי בימים שנותרו עד לסוף 2007 ינסה השוק לשמור על יציבות, המאפיינת אותו באופן מסורתי בסוף השנה. עם זאת, קיים בעולם חשש מפני הרבעון הראשון של 2008, אשר עלול להתאפיין בלחץ שלילי. החשש העיקרי הוא מפני השלכות נוספות של משבר הסאב פריים, ובעיקר מפני מחיקות נוספות שתבצענה חברות בעולם – מה שיתורגם לשחיקה נוספת במניותיהן.

מנגד, הנתונים הכלכליים הטובים של המשק הישראלי בכלל, וביצועי החברות בפרט, צפוים להמשיך ולהטיב עם המניות המקומיות. ההערכות הן כי הצמיחה בישראל צפויה להמשך גם ב-2008 (גם אם בקצב מתון יחסית לצמיחה החדה של 2007), וכמוה גם הצריכה הפרטית, כך שמבחינה זו אנו חשים נוח עם החשיפה המנייתית בראיה לטווח הארוך, מעבר ללחצים האפשריים בטווח הקצר.

לאור האמור לעיל, ממליצים בפועלים בנוגע לאפיק המנייתי המקומי הנה להמשיך ולהחזיק בעיקר במניות גדולות, במניות בעלות מדיניות דיבידנד ברורה, ולהתמקד בחברות המוטות לצריכה המקומית, אשר להערכת כלכלני הבנק צפויות להפגע פחות מהנעשה בעולם ולהמשיך ולהנות מהשיפור הכלכלי המקומי, כאמור.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה