שלמה גרינברג - אז יש או אין האטה בארה"ב?
אז יש או אין האטה בארה"ב? תלוי את מי אתה שואל אבל נראה, מסיכום בלתי אמפירי של הדעות, שרוב המומחים בוול סטריט מאמינים ש"לא בטוח שיהיה מיתון מלא אבל האטה לבטח תהיה". הנושא הזה הפך לאחרונה לנושא המוביל בבלוגרים ובשיחות הטרקלין של שוקי ההון ברחבי העולם.
מדוע הנושא הזה כל כך חשוב? כי שיקול דעתם של המשקיעים בנוי על האינפורמציה היוצאת מוול סטריט ולא על העובדות במיין סטריט. המומחים, בוול סטריט, חזרו לאחרונה לאותה הנקודה שבה התחילו בסוף 2002 ותחילת 2003. בסוף 2002 טענו המומחים בוול סטריט שכלכלת ארה"ב היא המנוע היחיד שדוחף את המכונית הגלובלית קדימה. עם הזמן ועליית ערך הנכסים בכל הבורסות בעולם החלו המומחים להאמין שבעצם "כבר לא צריך כל כך את ארה"ב, הכלכלות המופלאות של סין, יפן, ברזיל, רוסיה והודו ובעזרת אירופה המתאוששת מייצרות מספיק ביקושים פנימיים על מנת לקזז את העוצמה של הביקוש בארה"ב". היום, לאחר 5 שנות ויכוח חזרו המומחים למסקנה שאם ארה"ב נכנסת למיתון הגלובליזציה נעצרת.
הצרכן האמריקאי, שמאז החלה הגלובליזציה לנוע רוכש כל דבר שמיוצר מחוץ לארה"ב, הפך לעגל הזהב של המומחים, "רק שלא יפסיק לצרוך", הם צועקים ובו זמנית מעלים כל סיבה אפשרית מדוע לא יוכל הצרכן האמריקאי לצרוך כפי שצרך עד כה. יכולת הצריכה של האמריקאים היא, כידוע, המנוע שמאחורי הכלכלה הגדולה בעולם ואם תחלש אין ספק שתביא בעקבותיה מיתון שם. העובדה היא שעד כה הצרכן האמריקאי לא נחלש אבל אליבא המומחים, "בקרוב הוא ייחלש". מדוע בעצם נטשו לפתע המומחים את "תיאורית הירידה בחשיבותה של הכלכלה האמריקאית לגלובליזציה" וחזרו ל"הכל נע סביב הנעשה בארה"ב"? לא בגלל הנתונים הכלכליים האמיתיים של הצריכה האמריקאית עשו זאת שהרי אלו כאמור לא ממש השתנו בחמש השנים האחרונות. החזרה לתיאוריה הישנה נעשתה מהסיבה שלפתע גילו המומחים שההשפעה של וול סטריט על הנעשה בכל השווקים הפיננסיים בעולם היא דומיננטית לחלוטין, ממש אפקט הדומינו. וול סטריט עולה, הבורסות בעולם עולות. וול סטריט יורדת ובורסות העולם מגיבות בהתאם.
מה שאנחנו טוענים הוא שהצבתה המחודשת של כלכלת ארה"ב בראש סדר העניינים בא מהכיוון של וול סטריט ולא של מיין סטריט וחבל.
מדוע חבל? כי אם מערכות קבלת ההחלטות של המשקיעים היו מושתתות על מה שנעשה בעולם הריאלי, במיין סטריט, במקום על מה שחושבים בוול סטריט השווקים היו הרבה יותר יציבים. כיוון שמה שמוביל את השווקים הפיננסים זו דעתם של מומחי שוק ההון אז אל תצפו למסקנות כל שהן בעת יד הקרוב ולבטח לא תגיע הרגיעה.
אז תהיה האטה בארה"ב או שלא תהיה? אנחנו לא חושבים שתהיה האטה ממשית וגם אם תהיה כזו למשקיעים תהיה אז הזדמנות קניה. יודעים מדוע? כי בכל יום שעובר ארה"ב נעשית יותר גלובלית והגלובליזציה נעשית יותר אמריקאית. האם יש איזה שהוא מומחה, בוול סטריט, שיכול להראות לנו מה ישפיע יותר על הצריכה בארה"ב? משבר הסאב פריים או הזרימה הגואה מהייצוא והתיירות הנכנסת כתוצאה מירידת ערך הדולר.
האם מישהו שם לב לעובדה שהמקור מספר אחד להכנסתה של ניו יורק, וול סטריט, מתחיל להפסיד את המקום הראשון להכנסות מתיירות? האם שמתם לב שההכנסות של 500 החברות המובילות בארה"ב מגיעות, בחלק הולך וגדל, מהפעילות מחוץ לארה"ב? במיין סטריט, רבותיי, להבדיל מבוול סטריט, הכלכלה האמריקאית היא חלק בלתי נפרד מהגלובלית וזה כולל את הצריכה בארה"ב.
נכון לתחילת השנה החדשה אי אפשר לדעת מה יקרה בכלכלה האמריקאית ולכן אי אפשר לדעת מה יקרה בשווקים הפיננסיים. אבל אם מדד ה S&P 500 ייסוג בגלל מה שאומרים חכמי וול סטריט מבלי שיתייעצו במומחי מיין סטריט אנחנו מאמינים ששוב תיווצר הזדמנות קניה כי הכלכלה הגלובלית עוד לא הגיעה לעשירית דרכה.
האם בגלל זה צריך לקפוץ למים ולאסוף מניות? לא. אבל אם כתוצאה ממשבר הסאב פריים המתוקשר נפגעות מניות כמו אלביט הדמיה, טבע או NDS אז למשקיעים רציניים נוצרת הזדמנות איסוף.
* מאת: שלמה גרינברג, כלכלן, שבמשך 30 השנים האחרונות עבד כבנקאי השקעות, מנהל השקעות וברוקר בארה"ב ובישראל. כעת משמש כיועץ פרטי לפתוח עסקי והשקעות. מחזיק בתואר שני בכלכלה מאוניברסיטת רטגרס בארה"ב ובוגר ביה"ס הגבוה לבנקאות שליד אוניברסיטת ניו יורק.