איגרות חוב ממשלתיות בעולם
שבוע של ירידת תשואות לאורך כל העקום בארה"ב. בתחילת השבוע נרשמה ירידה חדה בתשואות אג"ח עם פרסום דו"חות שלילים של חברות מתחום הפיננסים, בהמשך השבוע התמתנה ירידת התשואות לאחר שהתברר שהבנק המרכזי נקט במספר צעדים לאספקת נזילות לשווקים. בסיכום שבועי ירדה תשואת האיגרות בעלות שנתיים לפדיון ב- 12 נקודות בסיס לרמה של 3.19% ואילו מתשואת האיגרות בעלות 10 שנים לפדיון נגרעו 7 נקודות בסיס והן סגרו את השבוע ברמה של 4.17%.
בתחילת השבוע הוסיפו להתפרסם דו"חות שלילים של מוסדות פיננסים בארה"ב. כך, דיווחו בנקי ההשקעות Morgan Stanley ו- Bear Stearns על הפסד רבעוני של 9.4 ו- 1.9 מיליארד $ בהתאמה, כתוצאה מהשקעתם בנכסים מגובי משכנתאות. המשקיעים החוששים שמצבו של מגזר הפיננסים ישפיע לשלילה על שאר המשק מיהרו לרכוש אג"ח ממשלתיות הנחשבות לנכס סולידי ובכך העלו את מחירן והקטינו את תשואתן.
בהמשך השבוע התהפכה המגמה לאחר שהבנק המרכזי סיפק באמצעות מספר מכרזים, סכום כולל של 64 מיליארד דולר, כהלוואות לזמן קצר על מנת לפתור את בעיית הנזילות בשווקים ואף הודיע שימשיך במכרזים אלו ככל שיידרש. צעדיו של הבנק גרמו לרגיעה בשווקים ולהורדת ריבית הליבור בדולרים לתקופה של 3 חודשים לרמה של 4.86%, לאחר שכבר הגיעה ל- 5.15% מוקדם יותר החודש. יחד עם זאת יש לזכור שמצוקת האשראי עדיין שרירה וקיימת ולראייה המרווח הממוצע בין אותה ריבית ליבור לשיעור הריבית המוניטארית של הבנק המרכזי שעמד מתחילת העשור על ממוצע יומי של 19 נקודות בסיס, עומד כיום על 61 נקודות בסיס.
הנתונים המאקרו-כלכליים שהתפרסמו השבוע ממשיכים להיות מעורבים ומשפיעים בכיוונים מנוגדים על רמת התשואות. מחד ענף הנדל"ן ממשיך להפגין חולשה ומושך את התשואות כלפי מטה ומאידך הצריכה ממשיכה להפגין איתנות ותומכת ברמת התשואות. כך, התחלות ואישורי הבנייה ב-12 החודשים שקדמו לנובמבר עמדו על 1.18 ו-1.15 מיליון בהתאמה, הרמות הנמוכות ביותר מאז שנת 1993. לעומת זאת ובעיקר הודות להתגברות הקניות שלפני חג המולד, הצריכה הפרטית בחודש נובמבר עלתה בשיעור של 1.1%, קצב הגידול המהיר ביותר זה שנתיים.
חדשות שליליות נוספות הגיעו מכיוון מדד מחירי הצריכה הפרטית, ליבה, שעלה בחודש נובמבר בקצב שנתי של 2.2% וחצה בכך לראשונה מאז חודש אפריל השנה, את הרף העליון הבלתי רשמי של הבנק המרכזי העומד על 2%. נתון זה הגדיל את ההסתברות כי הבנק המרכזי לא יוריד את הריבית פעם נוספת במהלך ישיבתו הבאה ב- 30 בינואר ולפיכך החוזים העתידים על ריבית הפד נותנים כיום 80% להורדת ריבית של 4% במהלך הישיבה הבאה, לעומת סיכויים של 92% לפני שבוע.
רמת התשואות הנוכחית תואמת את קו הפחתות הריבית המתון בו אנו מאמינים ומהווה נקודת כניסה נוחה יותר לשוק למשקיעים סולידיים, החוששים מהשקעה בשוקי המניות בעת הזאת. יחד עם זאת אנו ממליצים להתרכז בטווחים הקצרים, שכן אנו סבורים כי המסחר בשבועות הקרובים עתיד להיות תנודתי בלא רווחי הון משמעותיים. השבוע בשל חופשת חג המולד לא יתקיים מסחר ביום שלישי והמסחר ביום שני יסתיים מוקדם מהרגיל.
ציפיות האינפלציה המגולמות באג"ח הצמודות למדד (TIPS) ועומדות כעת על כ- 2.12% בטווחים הקצרים (2.16% לפני שבוע) ו- 2.35% בארוכים (2.34% לפני שבוע). שיעור השינוי השנתי של מדד כלל המוצרים לצרכן העירוני, עומד על 4.3%. למרות מגמה צפויה של האטה כלכלית, אנו סבורים שרמת האינפלציה עדיין תהיה גבוהה יותר מהציפיות הנוכחיות ולפיכך שהשקעה ב- TIPS הקצרים עדיין מעניינת.
**מאת: עינת סקורניק - ראש ענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי.