שלמה גרינברג בוחר: ה'נבחרת' של 2008
יהיה מיתון בארה"ב? לא יהיה מיתון בארה"ב? תהיה או לא תהיה האטה? איש אינו יודע אבל דבר אחד ברור, אפילו בעיתות של האטה ומיתון יש חברות שמשגשגות, שמניותיהן עולות. האמריקאים קוראים למניות כאלו "מניות חסינות להאטה" ובאיזה סוג של מניות מדובר? מדובר במניות של חברות שעומדות בקריטריונים שמכונים, "קריטריונים חסיני-משבר".
מדובר בחברות שפועלות וגם מובילות בתחומים שצומחים גם בתקופות של האטה כלכלית. מדובר במעמדה של החברה בתחום, בעוצמתה המאזנית והשיווקית של החברה והכי חשוב, בטיב ההנהלה שלה. לצד הקריטריונים הנ"ל יש לחברות הללו עוד יתרון משמעותי שגם הוא קשור בניהול. בכל החברות הישראליות הללו מרכז הכובד האסטרטגי עבר מהמו"פ לשיווק. תהליך המעבר הזה הוא קריטי להצלחה גלובלית ורק מספר זעום של חברות ישראליות הצליח לבצע זאת ועל נושא מעניין זה נדבר בעתיד.
החברות שנבחרו הן טבע (TEVA ), אלביט מערכות (ESLT ), קבוצת אן די אס (NNDS ), אמדוקס (DOX ), אלרון (ELRN ) ואלביט הדמיה (EMITF ), כולן נסחרות בחו"ל ובנוסף בחרנו בחברה לישראל ובגזית-גלוב, שנסחרות בת"א. מידי שבוע נתמקד באחת מהחברות הללו.
מי שעוקב אחרינו יודע שאלו החברות שאתן אנחנו הולכים שנים רבות ואנחנו מאמינים שהן מהוות את התשתית והיסודות לכל תיק השקעה ישראלי לטווח הארוך. ישנה קבוצה נוספת של חברות, אלווריון, אדיוקודס, קליקסופטוואר ועוד שאנחנו מאמינים שסיכוייהן להגיע למעמד דומה בעתיד גדול אבל הן עדיין לא שם. קבוצה זו מתאימה לרמות סיכון גבוהות יותר.
למה טבע? בכל נקודת שיא של המניה, מאז ההנפקה הראשונה של טבע בניו יורק, ספטמבר 1987 (בה היינו מעורבים אישית), שואלים אותנו, "האם זה לא מסוכן להיכנס לטבע אחרי עליות כה תלולות לאורך השנים?" ומאז ההנפקה אנחנו עונים, "טבע עדיין נמצאת בתחילת הדרך". מדוע? כי טבע, בגלל ראייה אסטרטגית ודבקות באסטרטגיה של הנהלתה בראשותו של אלי הורוביץ, מובילה בנישה שהולכת וגדלה עם השנים, הנישה הגנרית. טבע מובילה בנישה זו ומן הסתם תוביל גם בהסתעפותה הקרובה של הנישה הזו לתחום הביו טכנולוגי. בנוסף, טבע נשענת על מצע יוצא מן הכלל של מו"פ מחד ושיווק מאידך. היכולות המוכחות של החברה הזו לעשות גיחות לתחום הפרמקולוגי (הקופאקסון כדוגמה) ולמדעי החיים העתידיים (מחקר תאי הגזע) מבטיח שהאוניה הזו מתקדמת באון ונשענת על מייצבים רציניים ביותר.
אלי הורוביץ בנה בטבע מערכת ניהולית יוצאת מגדר הרגיל ואם להשתמש בדבריו של האיש עצמו, "זו הדבקות באסטרטגיה שקובעת". הורוביץ יצר תשתית ניהולית שמעטות כמוה בישראל. יש כאן חברה גלובלית שפועלת בתחומי צמיחה ברורים ומנוהלת בצורה יוצאת מן הכלל. אז מה זה נקרא "יקר מידי"? טבע תמשיך להוביל בתחום הגנרי (יש לה צבר התרופות הגדול בתעשייה), תמשיך לפתח, מפעם לפעם, מנועי צמיחה משלימים מחוץ לתחום ותמשיך במדיניות הרכישות והמיזוגים המופלאה שלה אז אין שום ספק שמה שראינו ב 20 השנים האחרונות נראה גם ב 20 השנים הבאות , לדעתנו הרבה יותר.
נכון, מפעם לפעם תצוצנה בעיות שמקורן בוול סטריט נטו (בעיות כמו הטיסאברי , כמו הפסד במשפט זה או אחר או תביעה נגד החברה) והשפעתן במיין סטריט שולית. התוצאה של "בעיות מוטות וול סטריט" תהיה, כמה הרבה פעמים בעבר, פגיעה בערך המניה, אבל כפי שכתבנו לכל אורך העשור האחרון, "כל נסיגה במניה, שהסיבה לה באה מוול סטריט, היא הזדמנות קניה". השילוב בין תחום הפעילות, יכולות הפתוח ועוצמות השיווק של טבע הוא השילוב המנצח ולדעתנו יישאר כזה. טבע יכולה ליפול רק אם הנהלתה תפשל בגדול וברוח הארגונית של החברה הזו זה לא נראה כסיכון אמיתי. הדבר היחיד שמוזר לנו בימים אלו הוא מדוע טבע אינה מנסה לקנות את ביוג'ן (BIIB )? אבל ידוע לנו שבטבע מודעים לעובדה שביוג'ן מחפשת קונה ואם לא ניצלו זאת אז יש להם סיבה.